De sollicitatie toolkit

In deze toolkit vind jij alle antwoorden op jouw vragen rondom solliciteren

De sollicitatie toolkit

In deze toolkit vind jij alle antwoorden op jouw vragen rondom solliciteren

Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!

Jouw zoektocht

Wat wil je? Wat kan je? Wat past bij jou en waar ga je die baan zoeken? In je zoektocht naar de job die echt bij je past komt er het nodige op je af en is het belangrijk om verder te kijken dan je eigen skills of ambities. Welke baan past bij je en in welke bedrijfscultuur voel jij je thuis?

 
Welk bedrijf past bij jou?
Een werkgever speelt een grote rol in het ervaren van werkgeluk. Om erachter te komen welk bedrijf bij jou past is het daarom belangrijk om verder te kijken dan wat een bedrijf doet en wie er precies werken. Het wel of niet voelen van die ‘klik’ hangt sterk af van de bedrijfscultuur die er heerst. Daarin vallen verschillende categorieën te onderscheiden. Lees meer over bedrijfscultuur en bepaal zelf welke het beste bij je past. Jezelf liever breder oriënteren? Neem dan deel aan onze carrièretest en ontdek waar jouw voorkeur ligt als het om banen en carrière gaat.
Welke middelen zet je in tijdens je zoektocht?
Van vacaturesites tot je eigen kennissenkring. In je zoektocht naar een nieuwe baan zijn er vele kanalen beschikbaar. Zowel offline als online. LinkedIn heeft zich de laatste jaren sterk bewezen als zakelijk platform. In de onderstaande blog lees je hoe je LinkedIn kan inzetten tijdens je zoektocht naar een baan.
Denk je eraan om een carrièreswitch te maken?
Solliciteren op een functie of overstappen van baan zorgt altijd voor spanning. Zeker als je het binnen je carrière volledig over een andere boeg wilt gooien. Een carrièreswitch maken, zo pak je het aan!
Hoe vind je de juiste baan?
Je vindt de juiste baan door te zoeken op de goede plek(ken). Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen aan welke voorwaarden de juiste baan voor jou moet voldoen. Wat vind je (nu) belangrijk? Mogelijk leg je de focus op 1 of meerdere van de volgende elementen:
  • het type dienstverband
  • je inhoudelijke takenpakket
  • de heersende bedrijfscultuur
  • de beloning die je ontvangt
  • de interne doorgroeimogelijkheden
  • de flexibiliteit in je uren
  • de missie van een organisatie
  • de reisafstand die je af moet leggen
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van jouw ideale functie? Onze talentcoaches staan graag voor je klaar.
Wat voor baan past er absoluut niet bij jou?
Dit is zo persoonlijk dat er geen eenduidig antwoord op te geven valt. Wanneer een baan niet bij je past komt het erop neer dat de functie niet aansluit bij wat jij (op dat moment) zoekt, kan en ambieert. Omdat je er niet blij van wordt, er geen toekomst in ziet en/of geen energie van krijgt. Ontdekken welke baan er wel bij je past? Onze talentcoaches helpen je graag aan het antwoord op die vraag binnen een persoonlijk kennismakingsgesprek.
Wat is de beste manier om je baan op te zeggen?
Wanneer je graag je baan opzegt is het belangrijk dat je dit schriftelijk doet om het officieel te maken. Voor die tijd wil je jouw leidinggevende (en je collega’s) mogelijk al wel op de hoogte brengen van je plannen om de impact van je ontslag minder hard over te laten komen. Ga je niet prettig uit elkaar, dan is alleen schriftelijk (per mail) opzeggen ook voldoende. Extra tip: benadruk in je ontslagbrief altijd de positieve kant van dat wat je hierna gaat doen (bijvoorbeeld een nieuwe baan of het maken van een verre reis). Leg nooit de nadruk op de negatieve redenen die er mogelijk voor gezorgd hebben dat je vertrekt.
Hoe vind ik een baan na mijn studie?
Na het afronden van je studie bestaan er verschillende manieren om aan een nieuwe baan te komen. Denk aan zelf actief op zoek gaan naar een baan. Via Google, op websites van werkgevers, via uitzend/ bemiddelingsbureaus of via diverse jobboards. Als starter wil je een baan vinden die aansluit bij je kwaliteiten, ervaring en ambities van dat moment. Vind je deze niet direct online, dan loont het mogelijk om navraag te doen bij je familie, vrienden of kennissen. Je zal de eerste en de laatste niet zijn die via-via een toffe baan weet te scoren. Liever jezelf online profileren en afwachten welke mooie kansen er voorbij komen? Dit zijn onze beste tips om je droombaan te vinden via LinkedIn.
Good to know: Als bemiddelingsbureau is Work-on gespecialiseerd in functies voor starters en young professionals binnen de zakelijke dienstverlening. Ga je graag in deze sector aan de slag? Neem dan vandaag nog contact op.
Hoe zet ik LinkedIn in om een nieuwe baan te vinden?
Gebruik maken van sociale media is bewezen een uitstekende methode om een nieuwe baan te vinden. Van alle platformen is LinkedIn in dit geval the place to be. Niet alleen omdat veel organisaties hier op zoek zijn naar medewerkers, je kan zelf bovendien aangeven open te staan voor een nieuwe job. In je persoonlijke profiel of via het schrijven van een online post. Gegarandeerd slagen? Dit zijn onze beste tips om je droombaan te vinden via LinkedIn.
 

Vacatures vergelijken

Aan openstaande vacatures geen gebrek, maar de ene baan is duidelijk de andere niet. En de kans dat de eerste vacature die je tegenkomt direct helemaal bij je past is niet groot. Om echt de baan te vinden waarvan jij zegt ‘dit ben ik’ is het goed om meerdere vacatures met elkaar te vergelijken.

 
Waar let ik op bij het vergelijken van meerdere banen?
Dat is uiteraard heel persoonlijk. Ga je voor de inhoudelijke uitdaging, goede arbeidsvoorwaarden, dito doorgroeimogelijkheden of een werkgever dichtbij huis? Of het liefst een combinatie van alles. In deze blog lees je waar je echt op wilt letten bij het kiezen voor een baan.
Zit je nog wel op je plek?
Die vraag kan alleen jij beantwoorden. Twijfel je aan je huidige functie of welke baan het beste bij jou past. Hier lees je hoe je jouw ideale functie herkent.
Hoe weet je dat een baan de juiste keuze is?
Dat weet je niet (zeker). Op de vraag of een baan écht de juiste keuze is valt voorafgaand maar moeilijk een definitief antwoord te geven. Simpelweg omdat je het nog zelf moet ervaren om het ook echt te kunnen voelen. Wel kan je een goede inschatting maken door te letten op een aantal zaken: Word je blij van de werkzaamheden, de collega’s, je ontwikkelmogelijkheden, je reistijd en de geboden arbeidsvoorwaarden? Wanneer je op al deze vragen ‘ja’ knikt, kan het zomaar zijn dat de baan in kwestie voor jou de juiste keuze is. En daarmee het solliciteren waard!
Kan ik op meerdere vacatures tegelijk solliciteren?
Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Jij bent de baas over je eigen carrière. Om af te tasten welke job het beste bij je past kan het zeker geen kwaad om op meerdere vacatures tegelijk te solliciteren. De kans dat je in één keer raak schiet is namelijk niet 100%. Zoekend naar werk is solliciteren op meerdere vacatures dus heel normaal. Net als eerlijk antwoord geven op de vraag of je nog andere sollicitaties hebt lopen tijdens een kennismakingsgesprek met een potentiële werkgever. Wil je meerdere vacatures met elkaar vergelijken? Bekijk dan ons actuele vacatureoverzicht.
 

Voorbereid op sollicitatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig vind je hieronder alles om goed voor de dag te komen. Want hoe zit het met de do’s en don’ts in de aanloop naar je sollicitatiegesprek en hoe zorg je ervoor dat je daar wordt uitgenodigd? Daar kom je nu achter.

 
Jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek
Voor een goede voorbereiding neem je graag de tijd. Met het lezen van onze sollicitatiegesprek tips laat je niets aan het toeval over.
Hoe maak je een goede motivatiebrief op?
Geen sollicitatie zonder motivatiebrief. Klaar om er één te schrijven die iedereen omver gaat blazen? Aan de hand van deze tips ga jij een motivatiebrief schrijven die bovenop de stapel komt te liggen.
Hoe maak je een goed cv?
Antwoord geven op deze vraag lukt niet binnen een aantal zinnen. Gelukkig is het al uitgebreid voor je op papier gezet. Opvallen met een mooi cv, zo doe je dat!
Hoe val je extra op bij potentiële werkgevers?
Jezelf op de kaart zetten voor een potentiële werkgever kan op verschillende manieren. 1 daarvan is het toepassen van personal branding. Hoe je dit doet en wat voor moois het kan opleveren lees je hier.
 

1 sollicitatie telt voor 3

De baan die 100% bij jou past nog niet gevonden? Om de juiste keuze te kunnen maken heb je soms meer nodig dan alleen een leuke vacature. Hoe klinkt het om met 1 enkele sollicitatie gegarandeerd kennis te maken met 3 potentiële opdrachtgevers? Want die persoonlijke belofte doet Work-on jou! Niet wachten tot die ene baan online voorbijkomt, maar juist ontdekken welk bedrijf bij je past. Iets met minimale inspanning, maximaal resultaat!

 
 

Het sollicitatiegesprek

Met maar 1 kans om een eerste indruk te maken, doe je dit graag goed. Weten wat je kan en mag verwachten van het sollicitatiegesprek zelf is daarmee goud waard. Dus: waar kijk je naar? Waar let je op? Wat zeg je? Wat doe je? En wat doe je vooral niet?

 
Welk salaris kan je vragen?
Wat ben je waard? Best een belangrijke vraag. Binnen een sollicitatiegesprek prijs je jezelf niet graag uit de markt, maar wil je er wel zeker van zijn dat je salaris aansluit bij je opgedane skills en ervaringen. Lees nu alles over jouw verdiende loon.
Hoe maak je indruk tijdens een (online) sollicitatiegesprek?
Een online sollicitatiegesprek kent een andere opzet dan een fysieke variant. Aan de hand van de tips in deze blog spat jij van het scherm.
Hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek?
Heb je een fysiek sollicitatiegesprek op de agenda staan? Cool! Met de tips in de onderstaande blog weet jij zeker dat je indruk maakt tijdens je sollicitatiegesprek.
Wat bespreek je in een arbeidsvoorwaardengesprek?
Binnen een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je de arbeidsvoorwaarden rondom een functie die je mogelijk gaat aannemen. What’s in the name ;-). Alle details? Die lees je hier.
Waar let je op binnen een arbeidsovereenkomst?
Een arbeidsovereenkomst is niets meer en niets minder dan het contract dat je samen aangaat. Het antwoord op al je vragen over dit document vind je hier.
Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?
De belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Alle details over primaire arbeidsvoorwaarden lees je hier.
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
De nog-steeds-heel-erg-belangrijke arbeidsvoorwaarden. Alle details over secundaire arbeidsvoorwaarden lees je hier.
Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?
De deze-mogen-niet-vergeten-worden arbeidsvoorwaarden. Alle details over tertiaire arbeidsvoorwaarden lees je hier.
 
 
 

Werken als …

Twijfel je of een baan echt bij je past? Dan kan het handig zijn om te lezen hoe anderen hun/deze baan ervaren. En precies dat hebben wij meerdere van onze talenten gevraagd. Ze delen hun verhaal met jou en je leest ze hier:

 
Hoe is het om te werken als klantadviseur?
Jens vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als klantadviseur.
Hoe is het om te werken als accountmanager?
Martijn vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als accountmanager.
Hoe is het om te werken als debiteurenbeheerder?
Tristan vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als debiteurenbeheerder.
Hoe is het om te werken als klantenservice medewerker bij CZ?
Naomi vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als klantenservice medewerker.
Hoe is het om te werken als webcare medewerker?
Savannah vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als webcare medewerker.
Hoe is het om te werken als pensioenspecialist?
Rowald vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als pensioenspecialist.
Hoe is het om te werken als talentcoach?
Demi vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als talentcoach.
Hoe is het om te werken als copywriter?
Ingo vertelt het je en neemt je graag mee in alle ins en outs. Lees nu hoe het is om te werken als copywriter.
 

Klaar voor jouw eigen succesverhaal?

Klaar voor jouw eigen succesverhaal?