Blog

Een salaris krijgen wat je verdient. Het klinkt zo logisch, maar is dat ook zo? Open deur alert: om te krijgen wat je verdient is het eerst goed om te weten wat je verdient en vooral waarom. Graag legt Michiel je over deze onderwerpen meer uit in deze blog. Wil je weten hoe het zit met de arbeidsvoorwaarden? Of hoe je het gesprek met je (potentiële) werkgever aan gaat? Dan nodigen we je uit ook de andere blogs te lezen.

21 januari 2019 | Leestijd: 5 - 7 minuten
Michiel Faasse

Michiel

Hoe wordt jouw salaris bepaald?

Hoe wordt bepaald hoe hoog het salaris is?

Werkgevers hebben meerdere, soms tegengestelde belangen. Je zou kunnen stellen dat ze altijd op zoek zijn naar de beste mensen en dus aantrekkelijk willen zijn én daarnaast een verstandig financieel beleid willen voeren, ze denken vaak goed na over de vaste uitgaven zonder grote risico’s te willen lopen. Deze twee belangen worden regelmatig afgewogen om tot de juiste voorwaarden te komen. Vaak is het zo dat hoe groter de organisatie, hoe hoger de beloning en hoe meer er al vastgelegd is. Dat houdt vaak in dat er daardoor minder ruimte is voor afwijkende afspraken of onderhandeling. Wat neemt een werkgever precies mee in zijn salarisopbouw of in het voorstel dat jij hebt ontvangen?

Minimumloon en vakantiegeld

Laten we bij het begin beginnen. Elke werknemer in Nederland heeft recht op minimumloon, vanaf tweeëntwintig jaar of ouder is dit voor iedereen gelijk. Daarnaast heeft iedereen altijd recht op minimaal 8% vakantiegeld. Vakantiegeld wordt eens per jaar uitbetaald, dat is meestal eind mei. Dit staat apart op je loonstrookje.

Als je 40 uur per week werkt is dit per 1 januari 2021 het minimumloon:

Per uurPer weekPer maand
21 jaar en ouder€ 9,72€ 388,80€ 1684,80
20 jaar€ 7,78€ 311,05€ 1347,85
19 jaar€ 5,84€ 233,30€ 1010,90
18 jaar€ 4,86€ 194,40€ 842,40
17 jaar€ 3,84€ 153,60€ 665,50

Stap 1 | Functieprofiel, verwachtingen en salarisschaal

De inhoud van de functie wordt vastgesteld. Welke taken en verantwoordelijkheden horen er in deze functie? Waar in de organisatie kom je te werken (afdeling + hiërarchie)? Hoeveel invloed heeft deze functie op de gestelde doelen (strategie), het resultaat of de processen en de mensen? Hoeveel moeite kost het om goede mensen te vinden en wat verwachten zij voor dit werk?

Als die vragen beantwoord zijn wordt de functie vergeleken met alle andere functies in de organisatie. Vaak hanteren werkgevers salarisschalen om dit allemaal netjes bij te houden. Een salarisschaal heeft een minimaal en maximaal salarisniveau met daartussen vaste stappen. In een vacature staat vaak een kleine reeks salarissen. Bijvoorbeeld: €1.900 - €2.400. Dit is niet de volledige salarisschaal, maar de verwachting van de organisatie waarop jij in kunt stromen.

Stap 2 | (Aantoonbare) ervaring

Hoe eerder iemand de functie op goede wijze vervult hoe beter. Vakvolwassenheid wordt dat vaak genoemd. Als jij kunt aantonen dat jij snel op niveau kunt zijn dan is de werkgever vaak bereid om jou op een hogere salarisstap te laten starten dan iemand die geen ervaring heeft. Relevante werkervaring, relevante kennis (van bijvoorbeeld een bepaalde techniek of branche) of een behaald diploma zijn vaak indicaties dat jij snel vakvolwassen zult zijn.


Prijs jezelf niet uit de markt

De combinatie van bovenstaande is natuurlijk nog fijner, maar relevante werkervaring telt uiteindelijk het meest. Bedenk dat jouw geschiktheid en ervaring vaak wordt gewogen tegen die van de andere beschikbare kandidaten. Als jij een voorstel hebt ontvangen mag je zeker onderhandelen, maar prijs jezelf niet onrealistisch uit de markt.

Stel je voor:
Er wordt een salaris van €1.900 - €2.400 vermeld en verder wordt aangegeven dat je nul tot twee jaar werkervaring moet hebben met een marketingachtergrond én kennis van WordPress is een pré.

Situatieschets 1: Jij bent net klaar met je studie, je hebt nog geen werkervaring, maar al wel een eigen WordPress-site gebouwd of beheerd? Dan zul je misschien €1.900 geboden krijgen, maar mag je best om €2.000 vragen.

Situatieschets 2: Heb jij nu een jaar werkervaring in een marketingfunctie, maar geen WordPress kennis? Dan is jouw werkervaring zeker wat waard. €2100 tot €2150 vragen is heel reëel.

Situatieschets 3: Je snapt dat je €2400 of misschien wel iets meer kunt vragen als je inderdaad over twee jaar relevante ervaring beschikt én daarbij met WordPress hebt gewerkt. Zeker wanneer jij aan kunt tonen hoe goed jij je werk hebt gedaan is het mogelijk om stevig in te zetten met betrekking tot jouw startsalaris.

Stap 3 | Hoe voer jij je functie uit?

Zodra je in een functie start word jij volgens de binnen die organisatie gangbare wijze aangestuurd, geholpen én beoordeeld. Dit kan per organisatie behoorlijk verschillen in vorm, maar het is gebruikelijk dat je eens per jaar een loonstap/loonsverhoging kunt krijgen. Die kan op basis van jouw resultaten, competenties of juist op basis van jouw persoonlijke situatie worden ingestoken. Dat verschilt per organisatie en per functie.

Wil jij graag een extra stap maken, maak hier dan tijdig afspraken over en leg die vast. Door meer op te pakken of jouw persoonlijke ontwikkeling zichtbaar te maken maak je jouw functioneren tastbaar.

Kun je op lange termijn in dezelfde functie veel in salaris stijgen? Dat hangt af van bijvoorbeeld hoeveel variabel loon je kunt vragen (bonussen) en hoeveel stappen je nog kunt maken in jouw loonschaal. Voor het werk wat jij doet is uiteindelijk vaak een maximale vergoeding vastgelegd. Zit je aan dat plafond en wil je graag verder stijgen? Dan zul je door moeten groeien naar een andere functie.

Stap 4 | De markt

Tja. De markt. Hier komt die verschrikkelijke dooddoener ‘marktconform’ vandaan. Als je vijfentwintig jaar werkervaring hebt dan weet je misschien goed wat dat betekent, maar voor een starter is dit gewoon een rookgordijn. Als je net komt kijken heb je geen idee wat dit concreet betekent.

Het betekent zoveel als: volgens ons is dit het meest gangbare salaris voor deze functie in onze branche.
Het komt over als: we willen alle mogelijkheden openhouden en we betalen waarschijnlijk niet heel goed.

Stel dat jij vijf vacatures leest met de functietitel accountmanager en nergens staan concrete voorwaarden, er staat alleen maar ‘marktconform’. Dan kan het salaris van alle vijf flink verschillen.

Een aantal ‘marktontwikkelingen’ die invloed hebben op het salaris:

 • Schaarste personeel – Hoe minder potentieel personeel beschikbaar, hoe hoger het salaris zal zijn.
 • Snelle groei bedrijf – Hoe uitdagender de strategie, hoe hoger het (onderhandelbaar/variabel) salaris is.
 • Goede marktpositie bedrijf – Hoe beter het bedrijf bekend staat, hoe hoger het salaris zal zijn.
 • Unieke functie – Hoe minder mensen binnen dat bedrijf met exact dezelfde functie werken, hoe hoger het salaris is.
 • Bedankt voor deze informatie. En nu?

  Nu heb jij van ons alle tools gekregen die je nodig hebt om te bepalen of jij krijgt wat je verdient, zodat jij op-en-top voorbereid bent als jij het gesprek aangaat met jouw (potentiële) werkgever. Misschien wil je eerst meer weten over secundaire arbeidsvoorwaarden? Dat kan! Die vind je hier.

  Wij vertellen je bij al onze vacatures precies welke voorwaarden je kunt verwachten. Heb je vragen? Twijfel niet en stel ze ons. Het is overigens prettig om goed advies te krijgen. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ‘m in. Onze talentcoaches helpen jou graag verder.

  Mogen wij jou helpen?