Blog

De beste tips om jouw droombaan te vinden via LinkedIn

31 mei 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Iris
Iris

De beste tips om jouw droombaan te vinden via LinkedIn

Op deze krappe arbeidsmarkt heb jij het nu als starter niet verkeerd. Met meer vacatures dan sollicitanten is er zat keuze. Maar hoe vind je die ene vacature die jou op het lijf geschreven staat? Je kunt natuurlijk alle vacatures op Indeed doorspitten, maar ik gok dat je daar wel even mee bezig bent. Wat als je jezelf die moeite kunt besparen? Op LinkedIn kun jij jezelf op de markt zetten en de juiste connecties maken. Waarom je dat wil doen? En hoe? Dat ga ik je vertellen.

Waarom is LinkedIn waardevol voor jou?

Simpel gezegd: LinkedIn is het grootste platform als het aankomt op zakelijk netwerken. Je legt hier nieuwe contacten, bouwt een netwerk op, reageert op berichten en zoekt vacatures. Het is dus een onmisbare tool om je carrière een kickstart te geven. Dan heb je nog hordes recruiters die LinkedIn afstruinen op zoek naar de ideale kandidaat. Nu heb jij waarschijnlijk allang een profiel, maar doe je er verder weinig mee. Dat is zonde, omdat je dan minder vindbaar bent dan andere leeftijdsgenoten die wel actief op LinkedIn bezig zijn. Maak LinkedIn onderdeel van je dagelijkse social media rondje en zomaar kans dat jij in no-time een nieuwe baan te pakken hebt. Ik geef je in deze blog een aantal tips en tricks die je kunt gebruiken om LinkedIn voor jou te laten werken.

Hoe vergroot je jouw vindbaarheid en netwerk op LinkedIn?

Zorg dat je opvalt. Dat begint bij een goede, recente profielfoto. Denk aan goede belichting en een neutrale achtergrond, dus geen vakantiekiekjes of selfies met vrienden. Ook je omslagfoto is belangrijk. Geen zin om zelf een foto te maken of geen goede ideeën? No problem. Op websites als Unsplash kun je gratis afbeeldingen downloaden en gebruiken. Zoek een afbeelding die past bij jouw branche of studie. In je headline en samenvatting presenteer je jezelf aan de mensen die jouw profiel tegenkomen. Wees hierin zo specifiek mogelijk: ‘student bedrijfskunde aan Hogeschool Utrecht’ geeft een beter beeld dan slechts ‘student’. In je samenvatting hoef je geen spreekbeurt over jezelf te houden. Schrijf lekker kort en krachtig in 4 tot 6 zinnen wat je te bieden hebt (lees: jouw goede eigenschappen) en waar je naar op zoek bent (lees: die droombaan). Dit vormt als het ware jouw visitekaartje.

Zorg dat je LinkedIn profiel volledig is. Dat begint bij het toevoegen en up-to-date houden van je opleiding en werkervaring. Als student of starter heb je misschien nog niet veel (relevante) werkervaring. Wees niet bang om je bijbaan bij de supermarkt toe te voegen. Dit laat namelijk zien dat jij je naast je studie ook goed inzet. Daar kun je trots op zijn! Vergeet niet om bij elke werkervaring concreet je taken en verantwoordelijkheden te benoemen. Naast je opleiding kun je ook trainingen en cursussen toevoegen. Heb je dus in het verleden een mooi certificaat behaald, zoals een taalcursus? Voeg deze dan zeker toe onder licenties & certificaten. Vermeld ook vrijwilligerswerk als je dat hebt gedaan. Ben jij voorzitter van je studievereniging, heb je vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan of juist in je eigen buurt? Allemaal mooie ervaringen die bijdragen aan jouw skills op de werkvloer. Niet vergeten dus! Tenslotte wil je nog jouw (digitale) vaardigheden, prestaties (lees: projecten waaraan je hebt bijgedragen) en aanbevelingen van vorige werkgevers toevoegen.

Pro tip: wist je dat je kunt zien hoe je het doet op LinkedIn? Dit wordt bepaald door jouw SSI, die je hier vindt.

Hoe vind jij jouw nieuwe baan op LinkedIn?

Er zijn meerdere manieren om een nieuwe baan te vinden op LinkedIn. Er worden dagelijks honderden vacatures geplaatst op het platform en je kunt natuurlijk op een bedrijfspagina zoeken naar vacatures. Maar er is nog een goede manier om LinkedIn naar jouw voordeel te gebruiken: zelf posten. Nu komen we weer terug bij die krappe arbeidsmarkt. Bedrijven en recruiters speuren LinkedIn af naar mogelijke kandidaten. Als jouw post met pakkende tekst voorbij komt, is de kans dus groot dat jij eruit springt. Ook jouw netwerk heeft misschien net die ene tip die jou aan je droombaan helpt. Richt de post in op een manier die bij je past, met een pakkende tekst en goede afbeelding. Vergeet niet om je profiel up-to-date te houden en je e-mailadres en telefoonnummer op zowel je profiel als in de post te vermelden.

Vraag je netwerk je post te delen zodat je bereik groter wordt en vergeet niet om zelf ook te netwerken. Zie jij een kennis van een kennis die in jouw branche werkzaam is? Stuur een persoonlijk bericht en een connectieverzoek. Grote kans dat jij binnen no-time je netwerk hebt uitgebreid! In je post probeer je zo concreet mogelijk te zijn. Vermeld in ieder geval de branche, het type functie, de locatie en het aantal uren dat je beschikbaar bent. Zo voorkom je een hoop gedoe. Twijfel je over het plaatsen van een post omdat je nog in dienst bent? Dan is het misschien niet zo handig om ‘m te plaatsen. Je baas leest namelijk mee! Wat je in dat geval wel kunt doen, is de functie OpenToWork in te stellen. Let hierbij op dat je de functie alleen voor LinkedIn recruiters instelt, zodat jouw huidige werkgever je niet toevallig tegenkomt. Zoek je inspiratie voor je post? Kijk vooral even af bij je eigen netwerk en mensen die binnen jouw branche werkzaam zijn. Wie weet kom je nog op goede ideeën.

Zo, lang verhaal. Nu even in het kort

1. Zorg voor een goed visitekaartje. Een goede profielfoto, achtergrondafbeelding, header en samenvatting kun je zien als uitnodiging om jouw profiel te bezoeken.
2. Zorg dat je profiel compleet is en houd jouw info up-to-date. Denk aan opleidingen, werkervaring, vrijwilligerswerk en trainingen. Licht deze onderdelen kort toe met een beschrijving van jouw taken en verantwoordelijkheden in de functie.
3. Heb je deze 2 onderdelen voltooid? Top! Dan is het nu tijd voor het plaatsen van een post waarin je met jouw netwerk deelt dat je op zoek bent naar werk. Ben je nog in dienst bij je huidige werkgever? Gebruik dan de functie OpenToWork en vergeet niet deze alleen voor recruiters van LinkedIn in te stellen.

Hopelijk heb jij nu alle tips en tricks in handen om je carrière een vliegende start te geven met behulp van LinkedIn. Ben je student en nog op zoek naar relevante werkervaring? Dan heb ik een gouden tip voor je. Bezoek eens ons vacatureoverzicht met 750+ vacatures voor studenten en starters in de zakelijke dienstverlening. Zet ‘m op!

De beste tips om jouw droombaan te vinden via LinkedIn

Iris

31 mei 2022

Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!

 
 

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]