Hoe zit dat?
Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op al jouw vragen
Hier lees je de veelgestelde vragen en antwoorden. Zit jouw vraag er niet bij? Vraag het ons. Wij staan altijd klaar om al jouw vragen te beantwoorden.
Algemeen
Via dit formulier laat jij je contactgegevens achter en krijgen wij alvast een eerste indruk. Hoe completer het formulier, hoe beter!
Tip: Stuur alvast je CV en sollicitatiebrief mee!
Ook krijg je de mogelijkheid om je CV en motivatiebrief mee te sturen. Neem alvast een voorsprong op wat komen gaat en laat zo een nog completere indruk achter.
Op deze pagina vind je onder andere jouw CV, motivatiebrief en actieve sollicitaties. Wil je dit alles graag inzien maar weet je je wachtwoord niet meer? Geen zorgen! Geef dit aan op de inlogpagina en je ontvangt meteen een nieuw wachtwoord per e-mail.
Niet vergeten
Vergeet niet je cv en motivatie bij te werken wanneer nodig. Zo houd je ons, maar je ook toekomstige werkgevers, zo goed mogelijk up-to-date!
Heb je ons (voorlopig) helemaal niet meer nodig, dan kun je dit aangeven bij jouw talent coach.
Altijd welkom
Wij nemen dan geen contact meer met je op om te bemiddelen. Je bent natuurlijk altijd welkom om na verloop van tijd weer contact met ons op te nemen, graag zelfs.
Nadat je hebt ingelogd, kun je heel eenvoudig je wachtwoord wijzigen door naar het tabje ‘inloggegevens’ te gaan op je profiel. Kies hier voor je eigen wachtwoord zodat je de volgende keer direct goed kunt inloggen.
We kijken of jouw sollicitatie een match is met de vacature waarop je gesolliciteerd hebt. Het kan ook zo zijn dat we zien dat er een andere match ontstaat met één van onze andere bestaande vacatures. Zodra wij voor jou een passende match kunnen maken, vinden we het natuurlijk leuk om met je in gesprek te gaan, zodat we je nog beter leren kennen.
Maak je profiel zo compleet mogelijk
Zorg ervoor dat je tijdens je sollicitatie je profiel zo compleet mogelijk aanlevert. Denk daarbij aan het meesturen van je CV en motivatie. Op deze manier kunnen wij zo goed mogelijk op zoek naar een match.
Arbeids
voorwaarden & Pensioen
Wij maken elke week op woensdag het salaris over. Met een beetje geluk heb jij het donderdag, maar afhankelijk van jouw bank kan het ook vrijdag op je rekening staan.
Standaard betalen wij wekelijks uit, maar je kunt er voor kiezen om elke vier weken uitbetaald te worden.
Belangrijk: jouw uren, reiskosten en declaraties moet je op tijd declareren. Wat is op tijd? Uiterlijk zondag! De opdrachtgever moet jouw uren namelijk nog goedkeuren voor wij jou kunnen uitbetalen. Ben je een keer te laat? Dan krijg je een week later uitbetaald. Tip: zet een herinnering in jouw agenda.
Heb je liever een vierwekelijkse uitbetaling? Dan ontvang je in deze weken salaris. Vergeet niet elke week je uren op te geven!
Wil je jouw uren invullen en bijhouden? Dit is mogelijk op je persoonlijke Work-on pagina in E-uur. Ook kan je op je E-uur nagaan of jouw declaratie goedgekeurd, verwerkt en uitbetaald is. In E-uur zijn ook de loonstroken terug te vinden. Lekker overzichtelijk.
- Niet geheel onbelangrijk: salaris.
- De datum van jouw eerste werkdag.
- De naam van het bedrijf of de organisatie waarvoor jij all-in gaat.
- Jouw functietitel #OHYES.
- Toepassing van het uitzendbeding.
- Voorschriften over hoe jij veilig je werkdag doorkomt.
Fase 1 & 2 Iedereen die start met werken begint uiteraard in fase 1 en 2. Deze fase duurt 52 weken ongeacht het aantal uren dat je werkt. Belangrijk voor jou om te weten is onder andere dat als je niet werkt, je geen loon ontvangt.
Fase 3 Je bent lekker bezig en voor je het weet beland je in fase 3. Deze fase duurt 3 jaar waarin je een overeenkomst aangaat voor bepaalde tijd. Wij mogen jou tijdens deze fase maximaal 6 overeenkomsten voor bepaalde tijd geven. Één van je rechten tijdens deze fase is dat jouw loon wordt doorbetaald in verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens de feestdagen!
Meer informatie te lezen op de website van de NBBU
- In al je enthousiasme werkte je overuren of onregelmatig. Hier staan toeslagen tegenover.
- Loon wordt periodiek (meestal jaarlijks) verhoogd. Dat van jou dus ook.
- Als jij je best doet en goed functioneert, dan maak jij ook kans op loonsverhoging.
- Soms heb je een langere werkweek dan normaal. Zo spaar jij adv-dagen. Maak je extra kosten om je werk goed uit te kunnen voeren? Dit geld komt terug in de vorm van een onkostenvergoeding (bijv. reis- of verblijfkosten).
Lees alles over deze CAO
In sommige gevallen zal een casemanager van Acture B.V. contact met jou opnemen om de duur van jouw ziekte vast te stellen en daarmee de hoogte van jouw ziektegeld bepalen. Je krijgt hierover een mail met extra informatie.
Work-on betaalt wekelijks het ziektegeld uit.
Beter melden?
Ben je beter en klaar om weer aan de slag te gaan? Daar worden wij natuurlijk ook blij van. Meld je daarom ook weer beter bij je talentcoach.
Benieuwd hoe het zit met loondoorbetaling tijdens de werkdagen waarop jij ziek bent? Check dan het kopje ‘Wat zijn wachtdagen?’ hieronder.
Fase 1 & 2 In deze fase heb je altijd een wachtdag. Dit betekent dat de eerste dag dat je ziek bent en had moeten werken, niet wordt uitbetaald. Work-on betaalt wekelijks jouw ziektegeld.
Fase 3 Hoeveel wachtdagen er in jouw situatie van toepassing zijn hangt af van gemaakte afspraken. Deze afspraken zijn gemaakt tussen Work-on en het bedrijf waarvoor jij werkzaam bent. Het is er in geen geval meer dan 1.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je talentcoach. Wil je meer weten over uitbetaling tijdens ziekte? Kijk dan in Artikel 25 van de NBBU CAO voor uitzendkrachten.