Blog

‘Als Talentcoach kan ik zelf belangrijk maken wat ik belangrijk vind’

9 november 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Zelf bepalen wat belangrijk is als Talentcoach
Ingo

‘Als Talentcoach kan ik zelf belangrijk maken wat ik belangrijk vind’

Bij Work-on is het geloof in talentcoaching groot. En niet zonder reden. Het aantal mensen dat aan de hand van deze methode een baan weet te vinden tikt jaarlijks de 500 aan. Al valt of staat alles met een goede uitvoering. Dus is de vraag: Hoe het is om als talentcoach bij Work-on te werken? Als iemand die vraag kan beantwoorden is het Demi. Met 4,5 jaar aan talentcoach ervaring in de pocket is ze nog lang niet op haar rol uitgekeken.

4,5 jaar and counting, zit je nog altijd goed?

‘Dikke vette ‘JA’! Elke dag wacht er weer iets nieuws. Cliché, maar schrijf die toch maar op. De veelzijdigheid zorgt ervoor dat ik er nog elke dag plezier aan beleef. Het voelt bijna alsof ik mijn eigen bv’tje heb. Aan de ene kant schakel ik dagelijks met verschillende opdrachtgevers met wie ik ook echt een band opbouw. Ik weet in veel gevallen precies waar de behoefte ligt en zo niet, gaan we samen in gesprek om deze boven water te krijgen. Aan de andere kant spreek ik dag in dag uit met talentvolle kandidaten die op zoek zijn naar een toffe job of deze juist al via Work-on hebben gevonden. Persoonlijk ga ik goed op die wisselwerking.’

Waar krijg jij in je rol als Talentcoach het meeste energie van?

‘Vooral van de mensen met en voor wie ik werk. Iemand mogen feliciteren met een nieuwe baan blijft altijd een bijzonder moment. Daarover geen twijfel en dat is in de kern waar je het voor doet. Qua energie wint niks het van zorgen dat het goed gaat met de talenten voor wie ik hun persoonlijke talentcoach ben. Zitten ze helemaal op hun plek en gaat het goed met ze, wil ik het weten. Zitten ze er even net wat minder in, wil ik het ook weten. Hebben ze slechts een baaldag of speelt er meer? In dat geval ga ik direct met diegene in gesprek om de angel eruit te halen. Wat een functie als talentcoach voor mij bijzonder maakt is dat ik het vertrouwen en de ruimte krijg om deze rol vorm te geven. Natuurlijk heb ik hierbij altijd te maken met de commerciële doelen en een onmisbaar stuk administratie, maar er is altijd ruimte om zelf je eigen accenten te leggen. Als talentcoach kan ik belangrijk maken wat ik zelf belangrijk vind. Het helpen van andere mensen dus.’

Gaat je invloed daarmee verder dan het realiseren van die nieuwe job?

‘Absoluut. De een heeft behoefte aan veel contact, de ander weinig, de een wil z’n ei kwijt, de ander alleen z’n loon. Het is de truc om met iedereen op de juiste manier mee te bewegen. De grootste invloed heb ik echter wanneer iemand nog op zoek is naar een baan en mogelijk twijfelt over welke job het beste bij hen past. Veel starters wanen zich in deze markt snel in een doolhof. Alle keuze, nog meer jobtitels en recruiters links en rechts die aan hun mouw trekken. Op die momenten is mijn meerwaarde maximaal.’

Hoe komt die meerwaarde tot uiting?

‘Wanneer ik nieuwe inzichten kan bieden. Door in te zoomen op iemands kwaliteiten en valkuilen of iemand kan helpen te definiëren wat hij of zij belangrijk vindt aan een baan en werkgever. Vanuit daar het zoeken naar de fit met de organisatie. De rol? Die komt later wel en is bijna ondergeschikt. In die 4,5 jaar heb ik geleerd dat het ‘hier wil ik werken gevoel’ zo’n beetje de beste basis is voor een succesvolle match. Zelfs wanneer iemand in eerste instantie op een andere functie solliciteert. Mensen denken soms te weten wat ze willen, maar zijn vaak onwetend in wat er allemaal mogelijk is. Door de verschillende mogelijkheden samen te bespreken geef ik graag inzicht in de waarde van een bepaalde functie. De keuze, die is uiteraard altijd aan de ander.’

Op naar de volgende 4,5 jaar dan maar?

‘Haha 4,5 jaar durf ik niet te beloven, maar voorlopig blijf ik zitten waar ik zit. Los van de dingen die ik dagelijks doe verveel ik me met m’n collega’s ook geen moment. In deze periode heb ik al veel collega’s zien komen en gaan. Allemaal verschillende karakters en toch lijkt iedereen in de kern op elkaar. Sociaal, nieuwsgierig enthousiast en het gen om een ander interessant te vinden dan jezelf. Dus allemaal leuk zo’n interview, maar genoeg over mezelf. Ik ga mezelf weer op anderen richten. Joee.’

Zelf bepalen wat belangrijk is als Talentcoach

Ingo

9 november 2022

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]