Blog

Hoe herken je jouw ideale functie

Iedereen denkt er wel eens over na: “Is wat ik nu doe wel helemaal mijn ding?” Soms is het gras nu eenmaal groener aan de overkant. En in sommige gevallen past een andere functie gewoon beter bij jou. Welke vragen kun jij jezelf stellen om te kunnen herkennen of dit wel de juiste functie voor jou is? Ik help je graag op weg.

Te relaxed of niet belangrijk

Kun jij het nieuwe seizoen van Homeland kijken tijdens je werkuren in één week? Heb jij regelmatig momenten dat jij je verveelt op je werk? Zit jij met de vragen: waar doe ik dit voor? Wie is hier eigenlijk mee geholpen? Ok, duidelijk, dit is simpelweg niet de functie voor jou.

Stress of onmogelijk

Pieker jij ’s nachts vaak over je werk? Kun je er niet van slapen? Je raakt uitgeput en angstig omdat je niet aan de verwachtingen voldoet? Uitdaging ervaren is fijn, maar totaal niet weten hoe je een doel gaat halen is letterlijk zenuwslopend. Jouw functie is in dit geval te uitdagend of het werk ligt te ver buiten jouw comfortzone.

Wat als ik een ‘wel oké’ functie heb?

Stel dat je bovenstaande struggles niet vaak meemaakt. Of zelfs helemaal niet. Betekent dit dat jij nu de perfecte functie hebt? Misschien, maar er is een verschil tussen ‘prima’ of ‘ok’ en ‘ideaal’? We gaan dus nog even verder graven.

Hoe herken ik ideaal?

Het komt qua gevoel neer op ‘flow’. Maar wat is ‘flow’? Dat je helemaal opgaat in je werk. De tijd vliegt voorbij, honger bestaat niet, je bent niet vermoeid te krijgen, je verzet bergen werk en boekt resultaat. Als jij in flow werkt is dit op dit moment de ideale functie voor jou. Waarom dit een goede graadmeter is? Flow is een state-of-mind die je niet zomaar kunt bereiken. Jouw talenten en vaardigheden worden benut én jouw drijfveren spelen een grote rol. Pas dan kom je in flow.

Meer weten over flow? Het begrip ‘flow’ is uitgewerkt door Mihaly Csikszentmihalyi. In deze TED-talk legt hij goed uit wat het is.


Geen tijd voor het filmpje?

Dan hier alvast de korte samenvatting: bij het uitvoeren van jouw functie moeten twee zaken in balans zijn. Enerzijds de uitdaging en verantwoordelijkheid die jij krijgt, de zogenaamde challenges. Anderzijds jouw vaardigheden, ook wel jouw skills of abilities genoemd. Neemt één van beide toe? Dan moet de andere mee. Gebeurt dit niet, dan verandert jouw ‘fit’ met de functie langzaam maar zeker.

Checklist

Kom jij erachter of dit jouw ideale functie is, met onderstaande checklist.

Je merkt regelmatig in ‘flow’ te zijn.
Je hebt taken die jij leuk vindt om uit te voeren.
Je werkt aan doelen die jij begrijpt en belangrijk vindt.
De organisatie en het werk passen bij jouw persoonlijkheid.
Naarmate jij je werk beter uitvoert wordt er meer van jou verwacht.
Als jij nieuwe ideeën hebt dan krijg jij de ruimte om die uit te werken.
Jij krijgt de ruimte om je te ontwikkelen. Je wordt hier beter in je werk.
Jij kunt op een werkdag zelf rust nemen zodat je energie op peil blijft.
Jij kunt op een werkdag (sociaal) investeren in collega’s om je hoofd fris te houden.
Jouw leidinggevende en collega’s weten jou te motiveren en af te remmen.

De ideale functie

Wat als het nou bijna helemaal goed zit? Jouw checklist is zo goed als afgevinkt? Ga dan het gesprek aan met jouw leidinggevende om ook die laatste vinkjes te kunnen zetten. Ja, daar heb je soms wat lef voor nodig. Just do it. Ontbreken er te veel vinkjes? Ga het gesprek aan! Ga op zoek naar die droombaan en laat je adviseren! Vraag je omgeving naar input over jouw kwaliteiten en waar jij volgens hun zou passen. Ga in gesprek met mensen die het netwerk hebben om je verder te helpen. Bel één van onze talentcoaches en plan een intake. Dan helpen wij je verder.

Mag er aan jouw situatie wel iets verbeterd worden? Dan is het prettig om goed advies te krijgen. Een nieuwe baan of functie kan het antwoord zijn. Maar welke functie? En waar? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Dat begint met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk waar jij past. Nieuwsgierig? Plan ‘m in.

Mogen wij jou helpen?