Blog

Val op met een mooi cv

Stel: je bent op zoek naar een baan. Je begint met zoeken naar passende vacatures en schrijft een motivatiebrief. Er wordt gevraagd om een cv, maar die heb je nog niet op orde. Creatief solliciteren helpt je bovenop de stapel te komen. Hoe pak je het aan? We helpen je bij het maken van je ideale cv.

De ‘why’ van het cv

Oké. We beginnen bij het begin. De reden dat je het cv maakt. Weten waarom een potentiële werkgever vraagt om je cv, maakt het namelijk makkelijker om te bepalen wat je erin zet. Je moet het zo zien. Werkgevers willen graag in een oogopslag zien wat jij kan. In jouw cv staan basisgegevens waardoor jij vergeleken kan worden met de vacature of andere kandidaten. Het cv helpt een werkgever daarom om kandidaten beter te kunnen selecteren. Aan jou dus de taak om ervoor te zorgen dat die selectie in jouw voordeel is!

Je cv origineel maken

Het cv zegt niet alles over je, maar is wel van grote waarde. Zeker als je deze opbouwt en verrijkt met informatie waar werkgever ook echt iets aan heeft. Hoe doe je dat?

Houd bij het maken van je cv allereerst rekening met de presentatie ervan. Als je er een boekwerk van maakt, wordt die waarschijnlijk niet volledig gelezen. Je cv moet dus lekker leesbaar zijn. Een groot voordeel in leesbaarheid is vaak vormgeving. Vormgeving kan je cv een flinke upgrade geven, maar wel alleen als je goede vormgeving skills hebt. Bijkomend voordeel is in dat geval ook dat het een fysiek bewijs is van sterke visuele vaardigheden. Heb je die vaardigheden niet? Dan volstaat een simpel template in Word of Pages ook.

Kijk vervolgens naar de inhoud van je cv. Onthoud dat je een cv maakt voor jezelf, niet voor de functie. Een cv geeft een beeld van wie je bent als professional. Het vertelt wat je tot nu toe in je carrière hebt gedaan en welke opleiding(en) je hebt gevolgd. Dit hoef je dus niet per vacature aan te passen.

Het ideale cv

We hebben al duizenden cv’s gezien en weten wat recruiters interessant vinden. Om je te helpen bouwden wij het ideale cv.
Download hier het voorbeeld cv of check in de checklist waar jouw cv in ieder geval aan moet voldoen.

Je ideale cv

LinkedIn: je digitale cv

Vergeet niet je online cv aan te passen. Oftewel: je LinkedIn profiel. Je cv en professioneel netwerk in 1. Hoe meer werkervaring je hebt en hoe groter je netwerk is, des te waardevoller LinkedIn kan zijn. Zeker tijdens je sollicitatieprocedure, want wie weet waar die ene connectie of update goed voor kan zijn. Moet je hier dan heel ervaren voor zijn en uitstekend kunnen netwerken? Nee, absoluut niet. Je kunt makkelijk opvallen, ook zonder ervaring.
Zie hier ons voorbeeld van hoe een goed LinkedIn profiel eruitziet. Ben je best tevreden met jouw profiel? Check dan hier of jij jouw profiel kan upgraden.

LinkedIn profiel