Blog

Een carrièreswitch maken. Zo pak je dat aan!

4 mei 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Een carrièreswitch maken. Zo pak je dat aan!
Ingo

Een carrièreswitch maken. Zo pak je dat aan!

Kiezen voor een geheel nieuwe carrière is best een beetje eng. Zelfs als je al perfect weet wat je wilt gaan doen en waar je naartoe wilt. Daarom deze carrièreswitch gids. Want waar moet je aan denken, met wie moet je praten, waar moet je zoeken en wat moet je doen? Je ontdekt het allemaal in deel 1 van deze blogreeks. Lees je mee?

Stap 1: Waar moet je aan denken?

Eerlijk is eerlijk: het maken van een carrièreswitch is niet in 1 dag geregeld. Toch heb je de grootste hobbel al genomen. Juist door te besluiten om er vol overgave voor te gaan. Vanaf hier heeft de eerste stap vooral te maken met logisch nadenken. Over de branche, de mogelijkheden en de functie zelf. Welke kwaliteiten zorgen ervoor dat jij geschikt bent? Wat weet je momenteel al? Welke kennis of vaardigheden zijn nodig om het te maken in deze tak van sport? En beheers je deze al of is het noodzakelijk dat je deze ergens opdoet? Hoe meer kennis, hoe groter de kans dat jij binnen het gezochte plaatje valt. Wat zijn valkuilen die je nu al kunt definiëren?

Dikke tip: maak een lijstje over alles wat je moet weten over de branche en de functie. Zet hier bovendien de valkuilen bij die je nu al voor jezelf kunt definiëren. Dit alles helpt je bij het zetten van de volgende stap.

Stap 2: Met wie moet je praten?

Die volgende stap richt zich op het in gesprek gaat met mensen. Zij die je voorgegaan zijn en het carrièrepad kennen dat jij gaat bewandelen. Want wie kan je hier meer over vertellen dan deze club? Hoe kom je daar waar zij nu zijn? Van een te volgen opleiding en onmisbare hard en soft skills tot praktische tips over de branche en het werk zelf. Waar je deze mensen weet te vinden? Begin eens in je persoonlijke netwerk. Zelfs als je gouden contact niet direct in je eigen netwerk zit, zit deze misschien wel in het netwerk van jouw netwerk.

Dikke tip: Test de kracht van LinkedIn door hier een berichtje te plaatsen waarin je aangeeft op zoek te zijn naar iemand in vakgebied X. Wedden dat deze persoon snel van zich laat horen.

Stap 3: Waar moet je zoeken?

De vraag ‘waar moet je zoeken’ is niet zomaar te beantwoorden. Hij valt namelijk niet los te koppelen van de vraag: ‘waar sta je?’ Heeft je research aangetoond dat je kennisniveau nog niet daar is waar ‘ie moet zijn, dan is het volgen van een cursus of een opleiding mogelijk verstandig waarvoor je online of zelfs bij een universiteit of hogeschool moet zijn. Blijkt dat je op dit moment al wel klaar bent voor je job, dan kijk je liever direct op de bekende vacaturesites of op de websites van diverse werkgevers zelf. Ik sluit niet uit dat er momenteel al een aantal organisaties hoog op je lijstje staan.

Dikke tip: val je voor je gevoel precies tussen categorie A en categorie B in, overweeg dan eens een traineeship. Dit geeft je een versnelde route richting waardevolle praktijkervaring en een mooie manier om de kneepjes van het vak te leren, zonder dat hier direct torenhoge verwachtingen aan vastzitten.

Stap 4: Wat heb je nodig voor het maken van een carrièreswitch?

Over het antwoord op de vraag wat je nodig hebt voor het maken van een carrièreswitch kan ik kort zijn: all the above. Weten waar je staat, wat je wel en niet kan en wie je kent. Met wie moet je in gesprek. Alles draagt bij aan het creëren van de ingang om je eerste meters te gaan maken in dit nieuwe wereldje.

Dikke tip: gun jezelf vooral de tijd om van je carrièreswitch een succes te maken. Verwacht geen wonderen in recordtijden van jezelf maar blijf realistisch, doelgericht en vooral optimistisch! Stap uit die comfortzone en ik beloof je dat jij je weg gaat vinden. En vergeet bovendien niet om ervan te genieten.

You’ve got this!

Een carrièreswitch maken. Zo pak je dat aan!

Ingo

4 mei 2022

Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!

 
 

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]

    Mogen wij jou helpen?