Blog

Hoe bereid je je voor
op een sollicitatiegesprek?

Wist je dat mensen meer stress ervaren van een loopbaan wijziging dan van het afsluiten van een hypotheek? Het is dus niet gek dat je gespannen bent voor een sollicitatiegesprek. Integendeel.
Toch wil je niet dat je zenuwen de overhand nemen in het gesprek. Hoe voorkom je dit? Door je goed voor te bereiden. Ik geef je 5 tips om jezelf goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

Tip 1: Lees je in

Het klinkt suf, maar jezelf inlezen gaat je echt helpen tijdens het gesprek. Als je weet waar je het over hebt, is het ook makkelijker om erover te praten. Net als dat de werkgever kijkt of jij bij hem past, is het belangrijk dat jij nadenkt over of je wel bij het bedrijf past. Dit betekent niet dat je uren moet studeren. Echt niet. Het gaat erom dat je weet wie het bedrijf is, wat ze doen en waar ze voor staan. De ‘why’, ‘how’, ‘what’, zoals Simon Sinek ze al benoemd. Het makkelijkste is om hiervoor de eigen communicatiekanalen van het bedrijf te raadplegen. Denk aan:

  • Eigen website van het bedrijf
    Tja, want dat is nog altijd het kanaal waarop bedrijven hun verhaal delen. Als het gaat om de product- en dienstverlening, maar ook missie en visie van het bedrijf.
  • Social media
    Laten we eerlijk zijn: de meeste websites zijn niet volledig up-to-date. Als er (interne) updates over het bedrijven worden gegeven, dan is de kans groot dat dit via social media gebeurt. Daarnaast kun je direct kijken wie er bij het bedrijf werkt. Weet je ook gelijk met wie je het gesprek voert.
  • Google (of andere zoekmachines)
    Last but not least: Google het bedrijf. Scroll door de zoekresultaten en check wat er voor het laatst over dit bedrijf is gepubliceerd. Misschien zijn ze onlangs in het nieuws geweest of hebben ze zelf nieuws naar buiten gebracht. Een nieuw onderwerp om tijdens het gesprek aan te snijden. Daar scoor je ongetwijfeld punten mee.
Levert je zoektocht vragen op? Schrijf ze op. Vragen stellen is een van de veel vergeten, maar oh zo belangrijk onderdelen van het sollicitatiegesprek. Ga er dus voor.

Tip 2: Neem de vacature door

Je hebt de vacature gelezen toen je solliciteerde. Hoelang is dat nu geleden? Weet je nog exact wat de functie inhoudt of wat ze van jou als kandidaat vragen? Waarschijnlijk niet. Pak de vacature er daarom nog eens bij en lees nauwkeurig wat er staat.

Bedenk ook alvast waarom jij jezelf geschikt vindt voor deze vacature. Is het omdat je karakter aansluit bij de persoon die ze in de vacature schetsen of komen jouw competenties overeen met de gevraagde vaardigheden? Wat je reden ook is, zorg dat je duidelijk kunt vertellen waarom je dit vindt. Bijvoorbeeld met concrete voorbeelden van situaties waarin jouw karaktereigenschap goed naar voren kwam of jij je vaardigheden hebt ingezet.

Heb je nog geen relevante werkervaring en vind je het lastig om voorbeelden te bedenken? Maak je geen zorgen. Als jij creatief bent dan weet jouw familie dat, omdat je tijdens familieweekend altijd de leukste activiteiten verzint op een regenachtige dag. En als je een doorzetter bent, dan blijkt dat misschien uit het feit dat je op dit moment traint voor een marathon. Kijk verder dan je werkervaring en vraag desnoods je familie en vrienden om advies. Die hebben genoeg met je meegemaakt om te weten welke competenties jij bezit en schudden de voorbeelden waarschijnlijk zo uit hun mouw.

Tip 3: Denk na over je eigen verhaal

Ja, want een sollicitatiegesprek draait ook om jou. Of eigenlijk vooral om jou. Dus, wat ga je over jezelf vertellen? Wat wil je leren? Waar ben je naar op zoek? Er is geen goed of fout. Een sollicitatiegesprek is uiteindelijk ook maar gewoon een gesprek. Vertel dus eerlijk wat je denkt en wat je wilt, want alleen op die manier kom je erachter of het van beide kanten klikt.

Tip 4: Kleed jezelf bewust

Ze zeggen weleens: de eerste indruk is de enige. Nu vind ik dat een beetje overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. Mensen baseren hun eerste mening op wat ze zien. In geval van een sollicitatiegesprek wordt die mening al bij de deur gevormd. Belangrijk dus dat wat ze zien goed is. Of in dit geval representatief. Dat begint bij je outfit. Je hoeft geen driedelig (mantel)pak aan, maar laat je hoodie ook lekker thuis. Draag business casual kleding waar jij je prettig in voelt en dan zit het met die goede indruk wel goed.

Tip 5: Weet waar je moet zijn

Niks is zo stom als te laat komen op je sollicitatiegesprek. Zoek van te voren goed uit waar je moet zijn en ga op tijd van huis weg. Zeker als je met het openbaar vervoer moet. Met de treinen en bussen in Nederland weet je het per slot van rekening maar nooit. En te vroeg bij een sollicitatiegesprek zijn is eigenlijk nooit een probleem.

Oké nu heb je alle tools voor een goede voorbereiding

Ga met de voorbereiding aan de slag, maak een goede indruk en sleep die baan binnen. Of niet, als het je niks lijkt natuurlijk. Heb je vragen? Twijfel niet en stel ze ons! Wil je tips over hoe je tijdens het gesprek je zenuwen onder controle houdt? Of hoe je erachter komt of een bedrijf ook bij jou past? Lees dan onderstaande blogs over tijdens het gesprek en de kleine lettertjes in het contract.

Mogen wij jou helpen?


Wij denken dat een job in de klantenservice de ideale start is van jouw carrière. Wil je graag advies over hoe jij je carrière het best kan starten? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met één onze talentcoaches. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk gesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ’m in!