Blog

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek is niet niks. Wist je dat mensen meer stress ervaren van een loopbaan wijziging dan van het afsluiten van een hypotheek? Logisch dus dat je een beetje gespannen bent. Maar je wilt natuurlijk niet dat de zenuwen de overhand nemen tijdens het gesprek. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Een goede voorbereiding helpt je namelijk op weg. Hoe je dat doet? Ik geef je 5 tips.

Bedenk van te voren dat een sollicitatiegesprek een ‘gesprek’ is en geen pitch. Net als dat je potentiële nieuwe werkgever vragen bedenkt om jou te stellen, is het goed als jij dit ook doet. Uiteindelijk moet je er samen achter komen of jij bij het bedrijf en de functie past en of het bedrijf en de functie bij jou past.

Tip 1: Lees je in

Dat gaat je namelijk echt helpen tijdens het gesprek. Als je weet waar je het over hebt, is het namelijk ook makkelijker om erover te praten. Dat betekent niet dat je uren moet studeren. Echt niet. Je wil weten wie het bedrijf is, waar ze voor staan en wat ze doen. Het makkelijkste is om hiervoor de eigen communicatiekanalen te raadplegen. Schrijf alle vragen die de zoektocht oplevert op papier. Vragen stellen in een sollicitatiegesprek is namelijk een veel vergeten, maar oh zo belangrijk onderdeel van het gesprek. Denk aan:

  • Eigen website van het bedrijf
    Tja, want dat is nog altijd het kanaal waarop bedrijven hun verhaal delen. Als het gaat om de product- en dienstverlening, maar ook missie en visie van het bedrijf. Belangrijk dus dat je deze even checkt voor je het gesprek in gaat.
  • Social media
    Laten we eerlijk zijn: de meeste websites zijn niet echt up-to-date. Als er dus (interne) updates over het bedrijven worden gegeven, dan is de kans groot dat dit via social media gebeurt. Interessant voor jou om te weten!
  • Google (of andere zoekmachines)
    Last but not least: google het bedrijf. Scroll even door de zoekresultaten en check wat er voor het laatst over dit bedrijf is gepubliceerd. Misschien zijn ze onlangs in het nieuws geweest of hebben ze zelf nieuws naar buiten gebracht. Een nieuw onderwerp om tijdens het gesprek aan te snijden. Scoor je ook nog eens punten mee!

Tip: zoek op LinkedIn ook alvast je gesprekspartner(s) op. Weet je gelijk met wie je te maken krijgt!

Tip 2: Neem de vacature door

De vacature is uiteindelijk waar je voor komt. Check even goed wat er in staat en lees nauwkeurig wat er gevraagd wordt. Want dat is ook waarover ze vragen gaan stellen aan jou. Bedenk daarom alvast waarom jij geschikt bent voor de vacature. Is het omdat je karakter aansluit bij de persoon wie ze zoeken? Of komen jouw competenties overeen met de gevraagde vaardigheden? Wat het ook is: bereid het voor. Het liefst met concrete voorbeelden uit de praktijk, zodat je ook laat zien dat jij de ideale kandidaat bent.

Heb je nog geen relevante werkervaring en vind je het lastig om voorbeelden te benoemen? Maak je geen zorgen. Je competenties komen niet alleen in het werk naar voren. Als jij creatief bent dan weet jouw familie dat, omdat je tijdens familieweekend altijd de leukste activiteiten verzint op een regenachtige dag. En als je een doorzetter bent, dan blijkt dat misschien uit het feit dat je op dit moment traint voor een marathon. Kijk verder dan je werkervaring en vraag desnoods je familie en vrienden om advies. Die hebben genoeg met je meegemaakt om te weten welke competenties jij bezit en schudden de voorbeelden waarschijnlijk zo uit hun mouw.

Tip 3: Denk na over je eigen verhaal

Ja, want een sollicitatiegesprek draait ook om jou. Of eigenlijk vooral om jou. Dus, wat ga je over jezelf vertellen? Wat wil je leren? Waar ben je naar op zoek? Er is geen goed of fout. Een sollicitatiegesprek is uiteindelijk ook maar gewoon een gesprek. Vertel dus eerlijk wat je denkt en wat je wilt, want alleen op die manier kom je erachter of het van beide kanten klikt.

Tip 4: Kleed jezelf bewust

Ze zeggen weleens: de eerste indruk is de enige. Nu vind ik dat een beetje overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. Mensen baseren hun eerste mening op wat ze zien. In geval van een sollicitatiegesprek wordt die mening al bij de deur gevormd. Belangrijk dus dat wat ze zien goed is. Of in dit geval representatief. Dat begint bij je outfit. Je hoeft geen driedelig (mantel)pak aan, maar laat je hoodie ook lekker thuis. Draag business casual kleding waar jij je prettig in voelt en dan zit het met die goede indruk wel goed.

Tip 5: Weet waar je moet zijn

Niks is zo stom als te laat komen op je sollicitatiegesprek. Zoek van te voren goed uit waar je moet zijn en ga op tijd van huis weg. Zeker als je met het openbaar vervoer moet. Met de treinen en bussen in Nederland weet je het tenslotte maar nooit. En te vroeg bij een sollicitatiegesprek zijn is eigenlijk nooit een probleem.

Oké nu heb je alle tools voor een goede voorbereiding

Ga met de voorbereiding aan de slag, maak een goede indruk en sleep die baan binnen. Of niet, als het je niks lijkt natuurlijk. Heb je vragen? Twijfel niet en stel ze ons! Wil je tips over hoe je tijdens het gesprek je zenuwen onder controle houdt? Of hoe je erachter komt of een bedrijf ook bij jou past? Lees dan onderstaande blogs over tijdens het gesprek en de kleine lettertjes in het contract.

Mogen wij jou helpen?


Wij denken dat een job in de klantenservice de ideale start is van jouw carrière. Wil je graag advies over hoe jij je carrière het best kan starten? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met één onze talentcoaches. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk gesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ’m in!