Blog

Hoe kijk jij naar de arbeidsmarkt?

12 november 2021 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Arbeidsmarkt 2021
Patricia

Hoe kijk jij naar de arbeidsmarkt?

Hoe kijk jij naar de arbeidsmarkt? Wat vind je van sollicitatieprocedures en hoe ervaar jij de zoektocht naar een baan? Voor het Arbeidsmarktonderzoek 2021 vroegen wij 230 starters en young professionals naar hun mening het hemd van het lijf. Benieuwd wat jouw generatie over de arbeidsmarkt zegt? Dit zijn de resultaten van het Arbeidsmarktonderzoek 2021.

Laten we beginnen met het in kaart brengen van onze deelnemers

De 230 starters en young professionals die de vragen van het Arbeidsmarktonderzoek hebben beantwoord. We willen ze niet in een hokje stoppen, maar dit is wat we van ze weten.

  • 70,6% is vrouw
  • 29,4% is man
  • De gemiddelde leeftijd ligt op 23 jaar
  • 95,6% heeft een studie gevolgd, waarvan 83% die ook heeft afgerond.

Carrièreplanning: stippel jij jouw carrière uit?

Nee, zegt 77%. De meeste starters en young professionals (68%) doen wat goed voelt. Verder zien ze wel waar hun carrière heen gaat. Een klein deel (8,9%) geeft aan totaal geen idee te hebben van hun carrière in de toekomst gaat brengen. Het overige deel heeft een plan voor de komende 5 jaar (21,3%) of hun carrière zelfs tot aan het pensioen uitgestippeld (1,7%).

Is carrièreplanning noodzakelijk voor een succesvolle carrière?
Nee hoor. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Zodra jouw werkplezier wegebt, wordt het volgens ons tijd om verder te kijken of op een andere manier actie te ondernemen. Twijfel je? Lees dan eens deze blog over wanneer je volgens ons een baanwissel moet overwegen.

Weten wat je wilt bereiken

Voor veel starters en young professionals blijkt dit lastig. Slechts voor een kwart van de starters en young professionals (25,3%) is duidelijk wat hij of zij wilt op het gebied van werk. Een deel van de jongeren (29,8%) werkt vooral op gevoel. Doen wat nu goed voelt, in plaats van bezig te zijn met later.

Bijna de helft van de starters en young professionals geeft aan nog zoekende te zijn in wat hem of haar goed ligt (42,7%) of het zelfs totaal niet te weten (2,2%).

Wat als jij tot de 44,9% young professionals behoort die niet weet wat ‘ie wilt met zijn of haar carrière?
Geen punt. Je bent lang niet de enige die nog moet ontdekken waar jouw passie ligt. Daarbij heb je nog jaren om erachter te komen welk vakgebied of functie het best bij je past. Weten wat je niet wilt helpt je ook bij het beantwoorden van de vraag wat je dan wel wilt.

Wil je hulp?
Onze talentcoaches zijn gespecialiseerd in het ontdekken van krachten en valkuilen en getraind op het vinden van een baan waarin jouw kwaliteiten en vaardigheden goed van pas komen. Vind je het interessant om eens met een van hen te praten? Plan een kennismakingsgesprek.

Jouw talenten. Herken jij ze?

Kijken we naar kwaliteiten en vaardigheden, dan blijken die voor starters en young professionals makkelijk te herkennen. De overgrote meerderheid heeft wel een goed beeld van wat hij of zij kan (70,7%) of heeft zijn of haar talenten al op jonge leeftijd ontdekt (16,7%).

Dan is er nog een deel van de groep (7,2%) die wel weet wat hij of zij leuk vindt, maar twijfelt over het ‘kunnen’. Bijvoorbeeld omdat ze dit nog niet eerder hebben gedaan. Wat overblijft is een klein percentage (5,4%) van young professionals die het lastig vinden te duiden wat zijn of haar talenten zijn. Of waar ze liggen.

Hoe zit dat bij jou?
Weet jij wat je goed kan? Maak jij in je huidige baan al optimaal gebruik van jouw talenten? Weten waar je kwaliteiten liggen is één. Er ook (slim) gebruik van maken twee. Werk jij in een functie waarbij jouw kwaliteiten niet lekker uit de verf komen? Dan zit je waarschijnlijk niet op je plek. Vind je het waardevol om hier meer over te weten? Eerder schreven we een blog over hoe jij jouw ideale functie herkent.

Verwachtingen van de arbeidsmarkt

Door naar de arbeidsmarkt. Wat verwacht je van de arbeidsmarkt en zijn jouw verwachtingen waargemaakt?

Ruim de helft van de starters en young professionals (52%) geeft aan niet goed te hebben geweten wat ze van de arbeidsmarkt konden verwachten. Waarbij een klein deel van de starters en young professionals (8,4%) zelfs laat weten gevoelsmatig absoluut niet klaar te zijn geweest voor het betreden van de arbeidsmarkt.

Voor de rest van de starters en young professionals speelt dit probleem nauwelijks tot niet. Bijna een kwart (24,9%) geeft aan zich goed voor te hebben bereid of te hebben geweten wat ze konden verwachten (14,7%).

Wat verwacht jij van de arbeidsmarkt?
Ben je net afgestudeerd en sta jij op het punt om de arbeidsmarkt te betreden? Dan weet jij net als de meerderheid van onze respondenten misschien niet helemaal wat je van de arbeidsmarkt kan verwachten. In deze blog helpen wij jou op weg bij het zetten van jouw eerste stappen in de richting van de arbeidsmarkt.

De werkplezier-factor

Wat maakt dat jij plezier hebt (en houdt..) in je werk? Op die vraag geven starters en young professionals wisselende antwoorden. Met kop en schouders steken er bovenuit: de inhoud van een functie en de bedrijfscultuur bij een werkgever.

Deze 2 worden gevolgd door de klik met collega’s, salaris en samenwerking. In die volgorde.

Wat geldt voor jou?
Is de inhoud van jouw functie ook het belangrijkste element? Of geef jij meer om de bedrijfscultuur en werksfeer bij jouw werkgever? In deze analyse verwezen we je al naar een blog over het herkennen van je ideale functie. Graag wijzen we je ook nog op deze blog over bedrijfscultuur en werksfeer. Mocht je werksfeer en bedrijfscultuur belangrijk vinden, dan raden wij je aan deze te lezen!

Hoe lang blijf jij bij dezelfde werkgever?

Dat jouw generatie niet 40 jaar bij dezelfde werkgever wilt werken is allang bekend. Maar wat is de ideale duur van een arbeidsrelatie dan wel?

De helft van de respondenten geeft aan (50,2%) tussen de 2 en 5 jaar in dezelfde baan te willen werken. Een langere arbeidsduur is zeker niet uitgesloten. Maar liefst 30% van de starters en young professionals werkt namelijk het liefst 5 tot 10 jaar (of langer) bij dezelfde werkgever.

Korter dan 2 jaar kan natuurlijk ook. Ongeveer 19% van de starters en young professionals zegt tussen de 6 maanden en 2 jaar in een baan te blijven werken.

Is ‘jobhoppen’ slecht voor je cv?
Dat is lastig te zeggen. Switch je binnen 2 maanden van baan, omdat deze niet bij je blijkt te passen? Dan neemt niemand je dat kwalijk. Wanneer dit vaker gebeurt kan het zijn dat een potentieel werkgever vragen gaat stellen over jouw drijfveren of ambities om erachter te komen of je bij hem of haar past. Welke conclusies hij of zij daar vervolgens aan verbindt is natuurlijk aan de persoon zelf. Meer weten over jouw cv en de elementen op jouw cv die van invloed zijn? In deze blog kom je erachter hoe jij opvalt met een mooi cv.

De zoektocht naar een baan

Over het algemeen beoordelen starters en young professionals de zoektocht naar een baan met een 6,5.

Hoe ze zoeken?
Bijna alle starters en young professionals (94,6%) gaan actief op zoek naar vacatures. Hoe de zoektocht vervolgt verschilt per persoon. 52,7% plaatst zijn of haar cv op jobboards. 35,2% vraagt het netwerk om hulp. En 13,8% wacht tot hij of zij benaderd wordt voor een functie.

Wat levert het ze op?
Waar starters en young professionals vervolgens de meeste kans van slagen hebben is volgens hen: via jobboards (52,6%), LinkedIn (40,8%) of bemiddelings-/uitzendbureaus (40%) in die volgorde.

Hoe werkt de zoektocht naar een baan voor jou?
Welke methoden gebruik jij in je zoektocht naar een baan? Ga jij net als onze starters en young professionals zelf actief op zoek naar vacatures of wacht je tot je benaderd wordt? Mocht je momenteel op zoek zijn naar een baan, dan raden we je aan ook eens in ons vacatureoverzicht te kijken. Misschien zit er een mooie baan voor je tussen!

Vacatures vergelijken. Waar let je op?

Hoe bepaal je of een vacature goed bij je past. Waar kijk je naar en let je op?

Volgens onze starters en young professionals is de functie-omschrijving het belangrijkste onderdeel van de vacature. Daarop volgt het salaris, de functie-eisen, het takenpakket en de bedrijfsomschrijving.

Richten we ons in de vacature specifiek op het bedrijf en de werkgever? Dan vinden starters en young professionals de bedrijfscultuur en werksfeer het belangrijkste element van de vacature. Belangrijker nog dan het team waarin die persoon komt te werken, de product- en dienstverlening van het bedrijf of hoe gelikt de presentatie van de organisatie eruit ziet.

De vraag is natuurlijk of de bedrijfscultuur en werksfeer voldoende in vacatureteksten naar voren komen. Of dat starters en young professionals op dat gebied meer gefaciliteerd kunnen worden.

Hoe bepaal jij of een vacature bij je past?
Wanneer je volop vacatures vergelijkt vind je het misschien best lastig om te bepalen waar en op welke vacature je nu moet solliciteren. Wat past bij je? Wat niet? Onze tip: solliciteer ook wanneer je twijfelt. Dat je de stap tot solliciteren zet, betekent niet direct dat je aan deze baan vastzit. Het biedt je juist de kans om met mensen binnen dit bedrijf in gesprek te gaan over de functie en werkgever. Op die manier kom je er vanzelf achter of deze baan bij je past. Zo niet? Geen punt. Dan heb je in ieder geval een weloverwogen keuze gemaakt.

Het doorlopen van de sollicitatieprocedure

Waar hechten starters en young professionals waarde aan in de sollicitatieprocedure? De meerderheid zegt duidelijkheid (53,8%). Vooral over de procedure en hoe deze eruit ziet.

Het overige deel hecht waarde aan transparantie (40,4%) of veel contact (4,5%). Het gaat hierbij vooral om het willen weten waar ze staan en wat ze mogen verwachten qua contact in de procedure.

Wat mag je verwachten van een sollicitatieprocedure?
Dat is soms best lastig in te schatten. We geven je daarom de tip om altijd aan je gesprekspartner te vragen wat je kan verwachten. De meeste bedrijven kunnen vaak wel een goede indicatie geven van wanneer (of hoe vaak) ze contact met je opnemen. Voor jou toch fijn om te weten! Meer tips voor het sollicitatiegesprek? In deze blog leggen we uit hoe je voorbereid het gesprek aan gaat.

Succesvol worden in je werk. Hoe doe je dat?

Vragen we starters en young professionals wat ‘succesvol zijn’ voor hen betekent? Dan koppelen zij succes aan ontwikkeling. Succesvol word je wanneer je de ruimte krijgt om te leren en er mogelijkheden zijn voor groei.

Wat houdt die ontwikkeling in?
Daarover zijn de meningen verdeeld. De meerderheid leert in de praktijk (43,1%). Door mee te kijken met een collega of mentor en vlieguren te maken op de vloer. De rest leert het liefst door trainingen en workshops (34,7%), een opleiding naast het werk (16,9%) of zelfstudie (5,3%).

Hoe ontwikkel jij jezelf?
Wat doe jij op dit moment aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Hoe ga je hier op de werkvloer mee om? Maak jij jouw ontwikkeling bespreekbaar en welke effort lever je zelf? Veel starters en young professionals vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk, maar maken hiervan geen prioriteit. Zonde, want er zijn voldoende mogelijkheden om vandaag al aandacht te besteden aan jouw ontwikkeling. We sommen de mogelijkheden voor je op in deze blog. Werk je op dit moment via Work-on? Dan heb je via onze Talent Academy onbeperkt toegang tot duizenden leerlijnen en micro-learnings. Wil je hier gebruik van maken? Neem direct contact op met jouw talentcoach.

Op welke manier wil jij je ontwikkelen?

Bijna de helft van de starters en young professionals vindt het ontwikkelen van skills de belangrijkste vorm van persoonlijke ontwikkeling (45,3%). Daarop volgt het ontwikkelen van kennis (39,6%) en professionaliteit (10,7%).

Slechts 4,4% van de starters en young professionals beschouwt de ontwikkeling van het bedrijf als de ontwikkeling die hij of zij belangrijk vindt.

Wat geldt voor jou?
Waarin wil jij de komende jaren ontwikkelen? Het antwoord op deze vraag helpt je om het gesprek over persoonlijke ontwikkeling met jouw leidinggevende te voeren. Onze tip: begin klein en vraag je leidinggevende gewoon met je mee te denken. Waarschijnlijk heeft hij of zij al ideeën of tips.

Ervaringen delen met gelijkgestemde

Wanneer je moeite hebt met het vinden van je plek op de arbeidsmarkt, kan het waardevol zijn om te sparren met gelijkgestemde. We vroegen onze respondenten in hoeverre zij behoefte hebben aan contact met starters en young professionals in hun vakgebied.

Slechts een deel (38,7%) van de starters en young professionals geeft aan behoefte te hebben aan een netwerk van gelijkgestemde waarin ze ervaringen kunnen delen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Tips en tricks rond de zoektocht naar een baan.
  • Tips en tricks rond solliciteren en het voeren van sollicitatiegesprekken.
  • Struggles en succesverhalen van(uit) de arbeidsmarkt.
  • Vergelijken van de beste vacaturesites.
  • Uitwisselen van kennis binnen het vakgebied.
  • Ervaringen rondom werken in het algemeen.
  • Ontwikkeling van hard en soft skills.

Heb jij behoefte aan een community van gelijkgestemde in jouw vakgebied?
Laat het ons weten. Wij zijn altijd op zoek naar manieren waarop we jou nog beter kunnen helpen en begeleiden in jouw carrière. Vul je e-mailadres in en wij houden jou op de hoogte van een netwerk aan Work-on Talenten.

    Door naar de werkvloer. Wat vind je belangrijk?

    Een groot deel van je tijd breng je door op de werkvloer. Belangrijk dus dat jij je op die plek comfortabel voelt. Hoe denken starters en young professionals over de werkvloer? Waar hechten ze waarde aan?

    De meningen zijn verdeeld. We sommen de resultaten op in volgorde van waar starters en young professionals de meeste waarde aan hechten op de werkvloer:

    • De klik met collega’s | 32,7%
    • De bedrijfscultuur en werksfeer | 24,2%
    • De relatie met een leidinggevende | 19,3%
    • De onderlinge samenwerking | 12,6%
    • Gedrag en kernwaarden | 9,9%
    Opvallend is dat slechts 9,9% van de starters en young professionals gedrag en kernwaarden belangrijk vindt. Terwijl van de huidige generatie starters en young professionals - ook wel de Millennials en Gen-Z genoemd - juist vaak wordt beweerd dat zij willen werken voor organisaties die zich inzetten voor het maatschappelijk belang. Zijn kernwaarden dan toch minder belangrijk voor starters en young professionals, dan ze van te voren misschien denken?

    Waar loop je op vast?

    Bij het betreden van de arbeidsmarkt gaat er een wereld voor je open. Van geschreven en ongeschreven gedragsregels op de werkvloer tot persoonlijke effectiviteit en samenwerking. Best een uitdaging om daar je eigen weg in te vinden.

    Waar lopen starters en young professionals op vast? Dit zeggen ze er zelf over.

    • Niet weten bij wie je terecht kunt voor inhoudelijke vragen | 37,5%
    • Begeleiding van leidinggevende | 20,8%
    • Het takenpakket | 17,1%
    • Samenwerking in het algemeen | 12,5%
    • De briefing voor opdrachten | 12%
    De bovenste 2 factoren hebben allebei te maken met aansturing. Betekent dit dat starters en young professionals onvoldoende begeleiding ervaren in en tijdens het werk? Zouden het betreden van de arbeidsmarkt beter zijn wanneer bedrijven verbetering aanbrengen in hun onboarding trajecten? Starters en young professionals ervaren blijkbaar te weinig begeleiding bij hun onboarding. Is dit iets waar bedrijven ze beter in moeten faciliteren? Of vragen starters en young professionals onvoldoende om hulp?

    Hoe ervaar jij de begeleiding vanuit jouw leidinggevende?
    Krijg je voldoende hulp of vind je het lastig om jouw leidinggevende actief om hulp te vragen? Je moet, nee wilt, als starter en young professional veel leren. Daarvoor is het wel belangrijk dat je zelf aangeeft wanneer je vastloopt of extra begeleiding kan gebruiken. Doe je dit al of merk je dat je dit gesprek met je leidinggevende nog moet voeren?
    Arbeidsmarkt 2021

    Patricia

    12 november 2021

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    oktober 26, 2023
    Blog_eerste en tweede sollicitatiegesprek

    Het verschil tussen een eerste en een tweede sollicitatiegesprek

    Staat het scoren van een eerste of een nieuwe baan bovenaan je bucketlist? Dan ontkom je niet aan het voeren van sollicitatiegesprekken. Dikke kans dat je er minimaal twee hebt (per potentiële […]