Blog

Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

1 november 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?
Ingo

Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt alsof de komst van Chat GPT een uitkomst voor je is. Kan hij die taak mooi van je overnemen. Toch? Is het slim om gebruik te maken van Chat GPT voor het schrijven van je sollicitatiebrief? Dat is de vraag. De tijdwinst is fijn, maar komt jouw motivatie wel over en wat als jouw werkgever direct doorheeft dat jij niet de moeite hebt genomen om zelf in de pen te kruipen? Tijd voor een analyse. Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen en hoe pak je dit alles zo slim mogelijk aan. Daar gaan we samen achter komen in deze blog. Lees je mee?

De voordelen van Chat GPT bij het schrijven van je sollicitatiebrief

Er zijn verschillende motivaties te bedenken waarom je als potentiële sollicitant het schrijven van je ‘digitale visitekaartje’ lekker over zou laten aan deze tool:

Tijdbesparing
Een eerste die in mij opkomt is tijdbesparing. Want eerlijk is eerlijk: zelfs de meest getrainde type vingers maken geen schijn van kans om het tempo waarin Chat GPT schrijft bij te houden. Inclusief die van ondergetekende.

Geen taal- of spelfouten
Tweede op het lijstje: het te slim af zijn van eventuele taal- schrijf of vormfouten. Wanneer je het lastig vindt om in foutloos en volledig kloppend Nederlands je verhaal te doen, is het een overweging waard om Chat GPT in te zetten. Die maakt alleen taalfouten wanneer je er specifiek om vraagt. En misschien zelfs dan niet.

Professionele tone of voice
Je komt professioneel over. Chat GPT kiest zijn woorden zorgvuldig. Zeker wanneer ‘ie begrijpt dat het om een sollicitatiebrief gaat. Sounds like: slim en professioneel overkomen was nog nooit zo makkelijk.

De bedenkingen bij het gebruiken van Chat GPT

Op basis van de vorige alinea lijkt het schrijven van een sollicitatiebrief via Chat GPT haast te mooi om waar te zijn. Helaas blijken dit soort scenario’s vaak ook daadwerkelijk te mooi om waar te zijn. Zo ook nu. Tijdwinst? Mogelijk, maar de vraag is of de perfecte sollicitatiebrief direct uit de tool komt rollen. Daar is eerst een goed geschreven prompt voor nodig. Slaag jij erin om je prompt zo te formuleren dat je brief precies deelt wat jij wil delen? En wat doet het met de efficiëntie wanneer je vervolgens nog overal dingen moet wegstrepen en/of toevoegen? Professioneel overkomen klinkt verleidelijk en als een directe meerwaarde. Al schuilt hier een direct risico in dat je precies zo gaat klinken als vele anderen. Zeker zij die dezelfde tool hebben ontdekt. Lukt het je om je authentieke zelf nog toe te voegen aan je sollicitatiebrief? Of lijkt je brief voor je het weet op de zoveelste dubbelganger?

Conclusie

Als je het mij vraagt is Chat GPT een waardevolle toevoeging. Zeker wanneer je jezelf niet zo comfortabel voelt in het onderdeel schrijven. Dus is mijn advies eigenlijk heel simpel: Je sollicitatiebrief laten schrijven door Chat GPT? Dat raad ik je af om te voorkomen dat je precies zo klinkt als ieder ander die ervoor kiest om gebruik te maken van deze optie. Je sollicitatiebrief schrijven met behulp van Chat GPT? Dat is zeker een mogelijkheid. Wel met de kanttekening dat de uitkomst dient als inspiratie en niet als brief. Waarom dat advies? Omdat het onderstreepte deel in de bovenstaande zinnen laten zien dat 3 woorden het verschil kunnen maken tussen een ‘doen’ of een ‘doe maar niet’. En precies de reactie die je wil loskrijgen bij de club waar je solliciteert. Die eerste reactie dan uiteraard ;-).

Dus zie je persoonlijk in Chat GPT een nuttig hulpmiddel? Give it a go. Vertrouw er niet blind op, maar laat jezelf zeker helpen waar nodig. Al zijn mijn collega’s ook een expert op het gebied van hulp bieden. Zeker als het op jouw carrière aankomt. Zeker tijdens het drinken van een goede kop koffie. Beat that, Chat GPT ;-).

Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

Ingo

1 november 2023

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]