Blog

Het verschil tussen een eerste en een tweede sollicitatiegesprek

30 oktober 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Het verschil tussen een eerste en een tweede sollicitatiegesprek
Ingo

Het verschil tussen een eerste en een tweede sollicitatiegesprek

Staat het scoren van een eerste of een nieuwe baan bovenaan je bucketlist? Dan ontkom je niet aan het voeren van sollicitatiegesprekken. Dikke kans dat je er minimaal twee hebt (per potentiële werkgever) voor je hoort of je die baan in de pocket hebt. Waarom meerdere? Wat zijn de verschillen tussen beide en vraagt de een om een andere voorbereiding dan de ander? Laten we daar samen achter komen.

De opzet van een eerste sollicitatiegesprek

Een eerste sollicitatiegesprek is niets meer en niets minder dan een kennismaking. Even aan elkaar snuffelen. Figuurlijk wel. Kijken of jullie elkaar echt zo leuk vinden als in eerste instantie gedacht. In een relatief ontspannen setting elkaar beter leren kennen. Binnen dit gesprek is een goede voorbereiding essentieel en draait het voor minimaal 50% om jou. Wie ben je, wat doe je graag in je vrije tijd, wat wil je leren, waar sta je voor en wat vind je belangrijk aan een baan of een werkgever? Naast een persoonlijke introductie is er aan de andere kant van de tafel ook een kans om de organisatie uit te lichten. Wat doen ze precies, hoe doen ze dit en welke gedachten zitten hier achter. Een mooi moment om te ontdekken of het eerste beeld dat jij van buitenaf al hebt een beetje klopt. Zo draait een eerste sollicitatiegesprek vooral om het krijgen van een goede eerste indruk van elkaar.


Het verschil met een tweede sollicitatiegesprek

Gaat alles in een tweede sollicitatiegesprek opeens helemaal anders? Kleine kans. Al hebben alle eerste indrukken dan wel de tijd gekregen om even te landen. De waarde van het voeren van meerdere gesprekken zit ‘m in het krijgen van een totaalplaatje van elkaar. In een tweede sollicitatiegesprek is er tijd en ruimte om dieper op een aantal zaken in te gaan. Denk aan de functie zelf, de huidige teamsamenstelling, jouw karakter en de vraag of deze factoren wel of niet goed bij elkaar aansluiten. Daarnaast schat ik de kans groot dat er andere mensen deelnemen aan het gesprek zelf. Uit het team of mogelijk iemand in een managementfunctie. Waarom? Vanuit een werkgever is men benieuwd hoe en of je binnen een team past. In dat geval is het goed om te weten hoe en met welk gevoel meerdere mensen hiernaar kijken.

Uit nieuwsgierigheid naar je competenties is het bij meerdere functies gebruikelijk dat er gevraagd wordt om een assessment of een testcase te maken. Is men vooral benieuwd naar je persoonlijkheid, volgt er mogelijk een persoonlijkheidstest. De timing van dit soort opties kan per organisatie verschillen en zal afhangen van de procedure. Mogelijk wordt het je gevraagd als voorbereiding op een tweede gesprek, mogelijk volgt die specifieke vraag na afloop van dat tweede gesprek. De uitkomsten? Die bespreek je dan de eerstvolgende keer dat je elkaar spreekt.

Belangrijk in elk sollicitatiegesprek

Blijf altijd eerlijk. Alleen zo kom je eventueel tot een puzzel die mogelijk van twee kanten perfect in elkaar past. Aan gewenste antwoorden geven heeft niemand wat. De kans is zelfs groot dat ‘de andere kant van de tafel’ hier bovendien zo doorheen prikt. Daarbij is een sollicitatie een teken van interesse, geen ring waarmee je elkaar jaren trouw belooft. Een (vervolg)gesprek is geen moment waarop jij je moet bewijzen, maar een momentopname waarin je samen kijkt of de klik die je samen denkt te voelen ook praktisch bij elkaar past.

En nu?

Nu jij weet wat je moet en kan verwachten is dat doel bovenaan je bucketlist hopelijk een stapje dichterbij. Graag eens sparren over dit of een ander onderwerp omtrent je carrière? Mijn talentcoach collega’s zijn graag een luisterend oor.

Het verschil tussen een eerste en een tweede sollicitatiegesprek

Ingo

30 oktober 2023

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]