Een sollicitatieprocedure is het geheel aan stappen dat een kandidaat moet doorlopen voor die persoon wordt aangenomen binnen een functie. Hoe een procedure er exact uitziet verschilt mogelijk per organisatie. Vanuit het perspectief van de sollicitant start een sollicitatieprocedure bij het versturen van een sollicitatie. Hij eindigt, in het meest gunstige geval, bij het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst. De organisatie een nieuwe werknemer, de werknemer een nieuwe baan.
Wat is een sollicitatieprocedure?

Wat is het doel van een sollicitatieprocedure?
Vanuit het perspectief van de sollicitant draait een sollicitatieprocedure om het vinden van een antwoord op de vraag of een functie en een organisatie bij die persoon past. Vanuit het perspectief van de werkgever draait een sollicitatieprocedure om het vinden en uiteindelijk aannemen van 1 of meerdere collega’s die niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak van toegevoegde waarde gaan zijn voor de organisatie.
Hoe verloopt een sollicitatieprocedure?
Iedere sollicitatieprocedure kent een eigen verloop. De eenvoudige verklaring hiervoor is dat er vele verschillende soorten functies bestaan die binnen een sollicitatieprocedure nu eenmaal andere dingen vragen. Al valt er in de gemiddelde sollicitatieprocedure wel een lijn te ontdekken. Op het moment dat de sollicitaties op een openstaande vacature binnenstromen volgt er, mogelijk na een eerste screening, een eerste gespreksronde met de sollicitanten waar men enthousiast van wordt. Zo’n eerste sollicitatiegesprek draait vooral om het ‘elkaar leren kennen’ en het ontdekken of er een goede klik is. In een tweede sollicitatiegesprek zal dieper ingegaan worden op de functie zelf en de invulling hiervan. Afhankelijk van de functie en/of de organisatie volgt er na het hebben van deze sollicitatiegesprekken mogelijk een extra ronde in de sollicitatieprocedure. Denk aan het maken van een persoonlijkheidstest of het maken van een testcase om de geschiktheid van een sollicitant extra te onderzoeken. Ziet iedereen het in elkaar zitten, dan volgt aan het einde van de sollicitatieprocedure een arbeidsvoorwaardengesprek. Hierin doet een organisatie de sollicitant een concreet contractvoorstel. Vind men, na eventuele onderhandelingen, elkaar dan sluit de sollicitatieprocedure af met het ondertekenen van de arbeidscontracten.
Hoe lang duurt een sollicitatieprocedure?
Een gemiddelde sollicitatieprocedure duurt 2 tot 6 weken. Al bestaan hier geen strikte regels over. De ene procedure zal sneller gaan dan de andere. Afhankelijk van de functie, de invulling van de procedure en het aantal kandidaten dat hierin meegenomen wordt. Wat wel vaststaat is dat het voor beide partijen prettig is om zo snel mogelijk te weten waar men aan toe is.
Jezelf terugtrekken uit een sollicitatieprocedure, kan dat?
Jezelf terugtrekken uit een sollicitatieprocedure is mogelijk. Alle betrokken partijen moeten enthousiast worden van elkaar en de functie in kwestie. Ziet een organisatie de match wel, maar ziet een sollicitant deze zelf niet, dan is er alle ruimte om dat aan te geven. Jezelf en anderen voor de gek houden kent in geen enkele sollicitatieprocedure winnaars.
Heb je nog vragen?
"*" geeft vereiste velden aan
