Blog

Wat verandert er in cao en contract?

Blog  HR 

21 januari 2021 | Leestijd: 3 - 4 minuten
patricia_100px_100px
Patricia

Wat verandert er in cao en contract?

Blog  HR  

In de eerste maand van het nieuwe jaar wordt de regel- en wetgeving altijd net wat gewijzigd. Ik neem de belangrijkste veranderingen met je door.

#1 Verhoging van het minimumloon

Per 1 januari is het minimumloon verhoogd. Bekijk hier het actueel minimumloon.

#2 Reiskostenvergoeding wordt aangepast

Vanaf begin januari mag een thuiswerkdag niet meer als een reisdag worden aangewezen. Dit betekent dat een dag waarop niet wordt gereisd, ook niet meer mag worden vergoed. Door de corona crisis (en bijbehorende noodmaatregelen) mocht dit tot eind 2020 nog wel.

#3 Verhoging maximum transitievergoeding

Per 1 januari bedraagt een transitievergoeding maximaal € 84.000,- of maximaal een jaarsalaris wanneer het loon hoger ligt dan dat.

#4 Werkkostenregeling

Het percentage van de vrije ruimte uit de werkkostenregeling (WKR) boven de € 400.000,- van het fiscale loon wordt in 2021 verlaagd naar 1,18%. In 2020 was dit nog 1,2%. De vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met € 400.000,- bedraagt in 2021 1,7%.

#5 Pensioen voor payrollers

Payrollers kregen per 1 januari 2020 al dezelfde rechten als ‘gewone’ werknemers. Vanaf 2021 moet de payrollwerkgever ook een adequate pensioenregeling regelen voor de payroller.

Verder; verlenging kabinetsmaatregelen

Door de corona crisis zijn er in 2020 natuurlijk regelingen getroffen waar je als werkgever gebruik van kunt maken. Een aantal van deze regelingen zoals: TOZO, tegemoetkoming vaste lasten, het afdragen van hoge ww-premies, betalingsregeling bij belastingschuld en derde NOW-regeling lopen in 2021 ook door. Kijk voor meer informatie over deze regelingen op de website van Rijksoverheid.

Nu ben je weer op de hoogte!

Wil je volgend jaar geen verhaal missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand onze beste verhalen direct in je inbox of volg ons op Facebook of LinkedIn.

patricia_100px_100px

Patricia

21 januari 2021

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle updates over hr en recruitment direct in je mailbox. We gaan je niet spammen. Beloofd.

 

   

  Meer over hr en recruitment

  mei 12, 2022

  Samenwerking Poliservice & Work-on

  Voor onze talenten vinden we een baan bij de leukste werkgevers van Nederland. Dat is een belofte die we niet alleen aan onze talenten, maar ook onze partners doen. We werken nauw […]
  december 3, 2021
  visie-op-de-arbeidsmarkt-2022

  Visie op de Arbeidsmarkt van 2022

  2021 gaat de boeken in als het jaar waarin onze economie razendsnel herstelde en de ‘tekorten’ in no-time toenamen. Zo ook op de arbeidsmarkt. In april spraken wij op Radio 1 voor […]
  oktober 21, 2021

  De employer branding-successen van nu

  Goed voorbeeld doet volgen. Welke wapens gebruiken wij hiervoor en hoe pakken andere organisaties dit aan? Ik geef je een aantal employer branding-successen van nu.