Blog

Het functioneringsgesprek anno 2022

Blog HR 

8 september 2022 | Leestijd: 1 - 3 minuten

Het functioneringsgesprek anno 2022

Blog  HR 

Begin dit jaar besluit de Efteling afscheid te nemen van het traditionele vorm van het functioneringsgesprek, waarin het recent functioneren van een medewerker wordt besproken. Deze koerswijziging trekt mijn aandacht en roept de nodige vragen op. Staat deze keuze op zichzelf of is er een trend te ontdekken en zijn er meerdere organisaties die voor een nieuwe aanpak kiezen? Ik neem je hierin mee.

Persoonlijke sessies met focus op de toekomst

Het traditionele functioneringsgesprek maakt bij De Efteling plaats voor meerdere persoonlijke sessies waarin de medewerkers voorafgaand nadenken over hun belangrijkste doelen en valkuilen. De reden? Iedereen functioneert. Liever focussen ze zich daarom op de toekomst. Waar wil iemand zich verder in ontwikkelen, welke persoonlijke doelstellingen passen hierbij en hoe behaal je deze samen?

Hoe gaan andere organisaties hiermee om?

Wat blijkt: de Efteling is zeker niet de enige organisatie die plaatsmaakt voor een nieuwe vorm van het functioneringsgesprek. Achmea mag zich met recht een early adopter noemen van een functioneringsgesprek in een alternatieve vorm. In 2019 kozen zij voor een omslag door medewerkers zelf afspraken te laten maken met hun leidinggevende om over hun prestaties, ontwikkeling en resultaten te praten. Niet op vooraf bepaalde momenten, maar gewoon wanneer zij zelf die behoefte voelen.

Invloed van de markt

De herstructurering van het functioneringsgesprek lijkt te passen bij de nieuwe generatie werkenden. In recent eigen arbeidsmarktonderzoek geven starters aan veel waarde te hechten aan ontwikkeling, cultuur en vrijheid. De behoefte aan gesprekken over hun persoonlijke ontwikkeling is hier onderdeel van. Wanneer starters niet de ruimte voelen om zich te ontwikkelen, switchen ze sneller van werkgever. In de huidige markt met een record aantal openstaande vacatures en een groot tekort aan mensen is het behoud van personeel een van de belangrijkste doelen.

Wat werkt voor jou?

Voer je jaarlijks functioneringsgesprekken? Dan ben ik benieuwd hoe je na het lezen van dit artikel denkt over de vorm waarin jouw organisatie dit doet. Werkt het voeren van functioneringsgesprekken nog voor jou en je personeel? Of is er binnen jullie organisatie wellicht ook behoefte aan herstructurering?

Food for thought.

De perfecte match


De juiste persoon op de juiste plek. De succesformule voor het realiseren van de blijvende match. We vertellen er graag over.


Meer over onze werkwijze

Weet wat er speelt


We hebben de meest relevante artikelen en inspirerende verhalen van onze partners verzameld in ons blog-overzicht.


Naar het blogoverzicht

Maak gebruik van onze kennis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van hr en recruitment.