Blog

Wet transparante en voorspelbare voorwaarden: wat houdt de wet in?

Blog HR 

17 augustus 2022 | Leestijd: 3 - 5 minuten

Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: wat houdt de wet in?

Blog  HR 

Begin augustus is de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Tva) ingegaan. Deze wet moet ervoor zorgen dat de samenwerking tussen jou en je werknemers nog duidelijker en beter voorspelbaar is, zodat er geen misverstanden ontstaan. Wat verandert er en wat moet je weten? Ik zet de 4 belangrijkste punten voor je op een rij.

Informeer jouw medewerker op tijd en volledig

Werkgevers hebben nieuwe plichten bij voorspelbare en onvoorspelbare arbeid. Zo is het belangrijk dat je als werkgever bij voorspelbare arbeid de duur van de arbeidstijd vermeldt, over eventuele vergoedingen voor overwerk informeert en transparant bent over de regels m.b.t. het ruilen van diensten of een ander rooster.
Daarnaast dien je werknemers te informeren over zaken als werklocatie, proeftijd, pensioen, opzegtermijn, verlof, looncomponenten en dergelijke. Dit leg je bijvoorbeeld vast in een arbeidsovereenkomst.

Is er sprake van onvoorspelbare arbeid? Dan moet je als werkgever o.a. duidelijk zijn in het benoemen van de arbeidstijden, uren, salaris, minimale oproeptermijn en referentiedagen (momenten waarop een werknemer moet of zou kunnen werken).

Werknemers mogen vragen om voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Een werknemer mag vanaf het moment dat hij 26 weken in dienst is, één keer per jaar vragen om meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld in de vorm van vaste uren/dagen.
Voor jou als werkgever kleeft hier een vervolgactie aan. Wanneer een werknemer vraagt om meer voorspelbare voorwaarden, dien jij als werkgever binnen 30 dagen schriftelijk te reageren. Minder dan 10 werknemers in dienst? Reageer dan binnen 3 maanden.

Verplichte scholing? Kosten zijn mogelijk niet voor werknemer

De werkgever dient een verplichte scholing (op basis van wet, CAO bijvoorbeeld) kosteloos aan de werknemer aan te bieden. Dit geldt ook voor het examengeld en studiemateriaal.
Daarnaast moet de scholing beschouwd worden als arbeidstijd. Wat betekent dat de scholing plaats moet vinden tijdens de gewone werktijden. Hiervoor zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij een gereglementeerd beroep of wanneer de werknemer al over het diploma/certificaat bij start van de werkzaamheden dient te beschikken.

Nevenfuncties zijn geoorloofd tenzij….

Tot slot mag de werkgever de werknemer niet meer verbieden om voor zichzelf/een ander te werken buiten het rooster, tenzij hiermee wettelijke regels worden geschonden met betrekking tot gezondheid, veiligheid en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

De perfecte match


De juiste persoon op de juiste plek. De succesformule voor het realiseren van de blijvende match. We vertellen er graag over.


Meer over onze werkwijze

Weet wat er speelt


We hebben de meest relevante artikelen en inspirerende verhalen van onze partners verzameld in ons blog-overzicht.


Naar het blogoverzicht

Maak gebruik van onze kennis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van hr en recruitment.