Blog

De uitdagingen van ziekteverzuim en -verlof

Blog  HR 

22 februari 2021 | Leestijd: 3 - 4 minuten
patricia_100px_100px
Patricia

De uitdagingen van ziekteverzuim en -verlof

Blog  HR  

Verzuim en verlof binnen de organisatie. Hoe ga je ermee om? Wanneer ken je ziekteverzuim toe en op welk punt grijp je in? In deze blog ga ik in op een aantal uitdagingen en bijbehorende vraagstukken die spelen rond verzuim en verlof.

Situatie
‘Kort verzuim loopt uit op langdurig verzuim’

Misschien wel de meest angstige situatie; kort verzuim loopt uit op lang verzuim. Het gaat niet meer om dagen, maar om maanden.

Vragen om jezelf te stellen: Had je dit kunnen zien aankomen? Heeft je medewerker in een eerder stadium aangegeven dat het minder goed ging? In hoeverre ben je bekend met het achterliggende probleem? Is dit een probleem dat zich op de werkvloer voordoet en wat je kan oplossen vóór je collega terugkeert? Of ligt het probleem in de privésfeer en daarmee buiten jouw bereik?

Situatie
‘Twijfels over het verzuim’

Een medewerker heeft zich ziek gemeld. Niet voor de 1e keer dit jaar. Je twijfelt over de achterliggende reden. Je gevoel zegt dat dit verzuim ongeoorloofd is.

Vragen om jezelf te stellen: Bevestigen de cijfers je gevoel? Is het een probleem dat je op korte termijn wilt aankaarten, wetende dat dit gesprek wel eens kan uitlopen op een lelijke discussie? Of laat je de ziekmelding voor wat het is? Hoe voorkom je dat je (nu) goede arbeidsrelatie niet voorgoed beschadigd?

Situatie
‘Werk blijft lang liggen - de werkdruk loopt hoog op’

Een collega blijkt langer ziek dan gedacht. Het werk blijft langer liggen en het team weet dit maar nauwelijks op te vangen. Een fulltimer meer of minder merk je direct.

Vragen om jezelf te stellen: Hoe ga je ervoor zorgen dat de collega’s op de afdeling niet de klappen vangen van je zieke medewerker? Hoe houd je zicht op de werkdruk? Wanneer grijp je in? Heb je de middelen om een zieke medewerker te vervangen? Zo ja, onder welke voorwaarden?

Situatie
‘De financiële risico’s van verzuim en verlof belemmeren de groei in aanname van personeel’

Wel het werk, maar niet de buffer om een nieuwe medewerker op vaste basis aan te nemen? De risico’s van werkgeverschap kunnen de groei van je organisatie belemmeren.

Vragen om jezelf te stellen: Hoe wil je hiermee omgaan? Laat je de kans op groei en herstel schieten? Of ga je op flexibele basis met iemand aan de slag? Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor uitzenden, zijn alle risico’s voor een derde partij. Het uitzendbureau in dit geval. Zo kun je nieuw talent in je organisatie verwelkomen, zonder alle werkgeversverplichtingen direct voor eigen rekening te nemen.

Situatie
‘Verzuimpercentage in het bedrijf ligt boven het gemiddelde’

Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland lag in 2020 op 4,9%. Het hoogste verzuimpercentage sinds 2002.

Vragen om jezelf te stellen: Merk je dat het verzuimpercentage in jouw organisatie boven het landelijk gemiddelde uitkomt of überhaupt stijgt? Op welke manier kan je het verzuimpercentage verlagen? 0 is onhaalbaar, maar minder is altijd beter. Hoe is het verzuimbeleid nu ingericht en kun je deze aanscherpen? Welke regels stel je voor het toekennen van verzuim en hoe stuur je hier in de organisatie op aan?

Situatie
‘Kosten door verzuim lopen op’

Ziek of aan het werk; vaste medewerkers hebben recht op doorbetaling. Voor een dag of 2 is dat niet zo erg. Is je medewerker langer uit de running? Dan lopen de kosten al snel op. Naast het loon blijf je ook zitten met niet uitgevoerd werk dat later ingehaald moet worden. Vragen om jezelf te stellen: Hoe houd je grip op de kosten? Geef je regelmatig meer uit dan gebudgetteerd? Wat doe je nu om je kosten zo laag mogelijk te houden? Is dit voldoende of moeten er meer acties worden ondernomen?

Direct aan de slag met ziekteverzuim in jouw organisatie

In deze blog heb ik met jou gekeken naar de uitdagingen van ziekteverzuim in jouw organisatie. Liever wat hulp bij de opzet van een concrete aanpak? In de blog: ‘Ziekteverzuim en -verlof terugdringen’ ga ik verder in op de mogelijkheden en oplossingen om het ziekteverzuimpercentage in jouw organisatie te verlagen.

Nu ben je weer op de hoogte!

Wil je volgend jaar geen verhaal missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand onze beste verhalen direct in je inbox of volg ons op Facebook of LinkedIn.

patricia_100px_100px

Patricia

22 februari 2021

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle updates over hr en recruitment direct in je mailbox. We gaan je niet spammen. Beloofd.

 

     

    Meer over hr en recruitment

    januari 16, 2023
    blog_visie2023

    Visie op de arbeidsmarkt 2023

    Met een piek van 480.000 openstaande vacatures, staat het jaar 2022 voorlopig eenzaam aan de top wanneer het gaat over baankansen en werkgelegenheid. Zet die lijn zich door of gaat het een […]
    augustus 30, 2022
    blog_functioneringsgesprek

    Het functioneringsgesprek anno 2022

    Begin dit jaar besluit de Efteling afscheid te nemen van het traditionele vorm van het functioneringsgesprek, waarin het recent functioneren van een medewerker wordt besproken. Deze koerswijziging trekt mijn aandacht en roept […]
    augustus 17, 2022
    blog_wet_tva

    Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

    Begin augustus is de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Tva) ingegaan. Deze wet moet ervoor zorgen dat samenwerking tussen jou en je werknemers nog duidelijker en beter voorspelbaar is, zodat er geen […]