Blog

Vacatures schrijven met behulp van AI

Blog  HR 

4 juli 2023 | Leestijd: 3 - 4 minuten
Vacatures schrijven met behulp van AI
Ingo

Vacatures schrijven met behulp van AI

Blog  HR  

Ben je regelmatig (te)veel tijd kwijt aan het schrijven van een sterke vacaturetekst? Goed nieuws. Met behulp van AI is een vacature in een paar minuten geschreven. Hoe? Dat vertel ik je in deze blog.

Voor wie nog niet bekend is met AI en ChatGPT

Artificial Intelligence speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en ook in de wereld van recruitment heeft Artificial Intelligence een prominent plekje weten te bemachtigen. Ik ga je vandaag niet overladen met de mogelijkheden die er zijn en richt mij op 1 tool specifiek, namelijk ChatGPT.
Wie of wat is ChatGPT? ChatGPT is een chatbot die je alles kunt vragen. Je kunt het vergelijken met een gesprek op WhatsApp of het oude MSN, maar in plaats van dat er een mens aan de andere kant zit. Is het een robot.
Natuurlijk kan ik Google raadplegen voor meer informatie, maar is het niet veel leuker om je in de praktijk te laten zien wat ChatGPT kan? Dus ChatGPT: hoe zou jij jezelf introduceren? “Ik ben ChatGPT, een AI-gedreven virtuele assistent ontwikkeld door OpenAI. Mijn doel is om je te helpen en vragen te beantwoorden over verschillende onderwerpen. Met behulp van natuurlijke taalverwerking en machine learning ben ik getraind op een breed scala aan informatie en kan ik proberen om informatieve en bruikbare antwoorden te geven. Hoewel ik geen mens ben, streef ik ernaar om nuttige en betrouwbare ondersteuning te bieden.”
Wat kun je dan zowel aan ChatGPT vragen? Eigenlijk alles. Van het bouwen van ingewikkelde Excelformules tot de 10 leukste tips voor een vakantie op Sardinië. Zelf gebruik ik de chatbot bijvoorbeeld ook voor het bouwen van persona’s of het opstellen van projectplannen.
Het schrijven van vacatures doen mijn collega’s en ik nog altijd zelf en dat blijven we ook doen. Niet omdat de output van ChatGPT niet goed is. Integendeel. ChatGPT schrijft binnen enkele seconden een vacature die aansluit bij de juiste tone-of-voice. Mijn collega’s en ik zijn er alleen van overtuigd dat wij het zelf (nog) beter kunnen ;-).
Het tegendeel mag jij bewijzen, want het is tijd om aan de slag te gaan met het schrijven van vacatures via ChatGPT.

Aan de slag met het schrijven van vacatures met ChatGPT

ChatGPT is niet ingewikkeld, zolang je heel duidelijk en heel concreet bent.
Alle output is bij ChatGPT namelijk afhankelijk van de input (ook wel ‘prompt’ genoemd). Je moet ChatGPT op instructieniveau vertellen wat je verwacht, inclusief alle details die mogelijk zijn. Waaronder ook de toon van de tekst en de formaliteit die je wilt gebruiken (jij/je/u).
Je ontdekt snel genoeg dat ChatGPT alle details nodig heeft. Ik vergat bijvoorbeeld de opbouw van de vacaturetekst in mijn prompt te vermelden. Hierdoor koos ChatGPT een eigen opbouw die niet matchte met wat ik graag wilde zien. Oeps.
Ik heb er zelf mee geoefend en uiteindelijk dé prompt gevonden waarmee je gemakkelijk vacatures kunt laten schrijven. De belangrijkste onderdelen van deze prompt:

 1. De rol van ChatGPT in het proces.
 2. Een concrete beschrijving van de rol en de verwachtingen die je van een kandidaat hebt. Hiervoor geldt: liever te veel informatie dan te weinig.
 3. Deel een link van jouw website om ChatGPT gelijk in de tone-of-voice van jouw organisatie te laten schrijven.

Voorbeeld van een prompt voor het schrijven van een vacature met ChatGPT

Dan nu de prompt, maar let op: vul de velden zo gedetailleerd mogelijk in.
Je bent een recruiter voor en gaat aan de slag met de werving van een met jaar werkervaring. Hiervoor schrijf je een vacaturetekst.
In de vacaturetekst gebruik je de volgende structuur:

 • Wervende vacaturebeschrijving waarin je de functie samenvat en de organisatie introduceert. Belangrijkste kenmerken van de functie: .
 • Een beschrijving van de organisatie: de informatie hiervoor haal je van .
 • Een beschrijving van het functieprofiel: , , .
 • Een opsomming van de arbeidsvoorwaarden ().

Gebruik de tone-of-voice van , schrijf wervend en nodig uit om te solliciteren via .

Nog een aantal tips…

Je bent in principe ‘good to go’. Nog een keer de belangrijkste tips op een rij voor een goede (eerste) ervaring met de inzet van ChatGPT voor recruitmentdoeleinden.

 1. Raadpleeg ChatGPT niet voor actuele cijfers of trends ChatGPT gebruikt een dataset van september 2021 waardoor de output gedateerd kan zijn. Let daar op.
 2. Gebruik geen persoonsgegevens of andere gevoelige informatie in ChatGPT ChatGPT verwerkt alle gegevens die jij geeft. Wanneer je gevoelige informatie deelt, gebruikt ChatGPT deze dus ook in gesprekken met anderen. Met als risico dat je
 3. De kwaliteit van de output is sterk afhankelijk van door jou gegeven input Beschouw ChatGPT als een genie die geen context begrijpt. Je moet ChatGPT daarom op instructieniveau vertellen wat de chatbot moet doen, inclusief context en concrete informatie.
 4. Check de vacaturetekst zorgvuldig en redigeer waar nodig ChatGPT is een hele fijne partner om mee te werken, maar het is geen mens. Lees de teksten altijd zorgvuldig door en maak aanpassingen waar nodig om de tekst zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Het laatste wat je wilt is dat een sollicitant afhaakt, omdat de tekst duidelijk door een robot is gegenereerd.

Zo! Je hebt nu onze learnings, prompt en tips om aan de slag te gaan.
Succes met het schrijven van vacatureteksten. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

De perfecte match


De juiste persoon op de juiste plek. De succesformule voor het realiseren van de blijvende match. We vertellen er graag over.


Meer over onze werkwijze

Weet wat er speelt


We hebben de meest relevante artikelen en inspirerende verhalen van onze partners verzameld in ons blog-overzicht.


Naar het blogoverzicht

Maak gebruik van onze kennis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van hr en recruitment.