Jij wil graag het salaris ontvangen wat je verdient, met de beste secundaire arbeidsvoorwaarden. Je werkt er immers hard voor of staat op het punt om er hard voor te gaan werken. Hoe krijg jij jouw verdiende loon? Hoe pak je dat aan?
Je gaat het gesprek aan. Heb je gesolliciteerd en mag je starten bij je nieuwe werkgever? Vraag dan om een voorwaardengesprek. Ben jij al aan het werk? Dan kun je minimaal twee keer per jaar in gesprek. Voor het plannings- en het beoordelingsgesprek is in bijna elke organisatie een vaste structuur.
Weet jij al dat je binnenkort in gesprek gaat met jouw leidinggevende of juist met iemand van P&O of HR. Bereid je dan goed voor. Het beste is om je voorbereiding uit te werken in een handig overzicht, waarin jij jouw wensen onderbouwt met argumenten. Maar waar begin je?
1. Salaris | Wat is normaal voor jouw functie?
Ga op onderzoek uit. Online kun je bijvoorbeeld loonwijzers vinden waardoor je het salaris van een specifieke functie kunt inschatten. Je kunt online ook vacatures vergelijken waarin brutosalarissen zijn genoemd. Zo krijg je een globaal beeld. Verder kan jouw netwerk jou waarschijnlijk nog meer vertellen. Daarnaast kun je contact opnemen met een branche- of vakvereniging. Zo stel je een schaal van salarissen samen en kun je een inschatting maken over wat marktconform is. Benieuwd hoe een organisatie jouw salaris bepaald en of jij je verdiende loon krijgt? Mooi, wij hebben hier speciaal een blog aan gewijd.
2. Arbeidsvoorwaarden | Wat heb jij nodig?
Maak een budgetoverzicht voor jezelf. Met daarin alle (vaste) uitgaven en wensen. Bepaal je absolute minimum en jouw streefsalaris. Die hoef je niet prijs te geven natuurlijk, maar maakt het voor jezelf veel makkelijker om salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden af te wegen. Bedenk dat wat je niet in brutoloon voor elkaar kunt krijgen mogelijk wel via de secundaire voorwaarden voor elkaar kunt krijgen. Reiskosten, pensioen of juist een opleidingsbudget. Lees hier alles over arbeidsvoorwaarden.
3. Kwaliteiten | Wat ben jij waard vs. wat pak jij op?
Wat heb jij al bewezen? Waar blink jij in uit? Wat zijn jouw sterke eigenschappen en vaardigheden? Probeer concreet te maken hoe jij door jezelf te zijn succesvol en effectief bent in deze functie. Maak ook inzichtelijk welke extra taken, doelen of verantwoordelijkheden jij op wilt pakken. Wat wil je daarvoor terug? Is dat realistisch? Schrijf dan vooral op waarom dat realistisch is en benoem dit in het gesprek.
Het voorwaarden gesprek
Zo’n gesprek is misschien spannend, maar wees gerust.. je hoeft er niet binnen twintig minuten uit te zijn. Waar moet je op letten en wat is normaal?
1. Beredeneer vanuit verschillende posities
Probeer voor en tijdens het gesprek ook vanuit jouw gesprekspartner(s) te redeneren. Wat is voor hun belangrijk, wat is er mogelijk? Dit helpt je om rustig, actief en objectief te blijven. Merk jij dat je het moeilijk vindt om vanuit de ander te denken? Stel dan vragen, zodat je elkaar begrijpt.
2. Houding (gedrag)
Sociaal, zakelijk en zelfverzekerd. Die combinatie scoort. Dit gesprek is vaak niet beladen, tenzij je het er zelf naar maakt. Dus blijf investeren in een prettig gesprek. Vermijd lelijke opmerkingen en welles-nietes spelletjes. Niemand zit er om jou te pesten, sterker nog: men wil jou verder helpen. Sommige punten zijn gelijk uit te werken, maar dat lukt niet altijd. Over sommige zaken moet eerst overlegd worden. Stel je begripvol op.
3. Houding (fysiek)
Blijf actief, maar ontspannen. Dus spreek met je armen en handen, maar maak geen extreme gebaren. Kijk je gesprekspartners aan, maar ga niet staren. Blijf comfortabel rechtop zitten. Niet te star of netjes, maar zeker niet onderuit gezakt.
4. Luisteren & begrip
Luister goed en schrijf gerust mee met wat in het voorwaarden gesprek benoemd wordt. Bedenk dat het geen debat is en dat het makkelijker is als jij de ander begrijpt. Vraag, verhelder, leg uit en verdiep. Zodra jij begrijpt wat de ander bedoelt kun je de ander ook veel makkelijker vertellen wat jij voelt, wilt of denkt.
Handige tips voor een voorwaarden gesprek
- Bedenk dat het soms veel voordeliger is om gunstige secundaire voorwaarden te onderhandelen dan een paar extra tientjes op je brutoloon.
- Staat het salaris vast? Dan kun je misschien afspraken maken over hoe snel je kunt stijgen en wat je ervoor moet doen.
- Ben je er nog niet uit? Laat het dan even landen, geef elkaar de ruimte om na te denken en plan een nieuw gesprek in. Voorkom dat je heen en weer gaat mailen en bellen. Het kost energie en komt ook pietluttig over.
Bedankt voor de informatie voor een voorwaarden gesprek! En nu?
We hebben het in onze blogs gehad over hoe een salaris is opgebouwd en over de arbeidsvoorwaarden, primair én secundair. Nu heb jij van ons alle tools gekregen die je nodig hebt om zelfverzekerd het gesprek met je (potentiële) werkgever aan te gaan.
Het is overigens prettig om goed advies te krijgen. Bij Work-on draait het juist allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ‘m hieronder in. Onze talentcoaches helpen jou graag verder in de zoektocht naar een baan waarin jij krijgt wat je verdient.