Blog

Hoe kies je wat je volgende baan wordt?

22 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Hoe kies je wat je volgende baan wordt?
Ingo

Hoe kies je wat je volgende baan wordt?

Wanneer je niet meer helemaal op je plek zit in je huidige functie merk je dat het tijd wordt voor een volgende baan. Welke baan is de vraag? Voel jij dat je toe bent aan de volgende stap in je carrière? Omdat je toe bent aan nieuwe prikkels. Of simpelweg omdat je het gevoel hebt dat je meer in je mars hebt dan je nu kan laten zien. Hoe bepaal je wat je volgende baan wordt? Wat moet je doen en welke overwegingen neem je mee in je uiteindelijke keuze? In deze blog help ik je graag op weg. Ga je mee?

Reflecteer op de huidige situatie

Hardlopers zijn doodlopers. Wanneer je aanvoelt dat je toe bent aan een volgende baan doe je er goed aan om eerst je huidige situatie onder de loep te nemen en rustig te reflecteren. Waar komt het gevoel dat je toe bent aan een volgende baan vandaan? Ben je toe aan een rol in een nieuwe omgeving of eentje met meer verantwoordelijkheid en betere arbeidsvoorwaarden? Het ene struikelblok valt gemakkelijker intern op te lossen dan het andere en dat is oké. Om, met het oog op die volgende baan, de juiste keuze te kunnen maken is het achterhalen van de reden waarom je huidige baan niet meer voldoet een onmisbare eerste stap. Is die reden helder, dan is die perfecte volgende baan een stuk dichterbij.

Kaart het aan bij je leidinggevende

Wanneer je kiest voor een volgende baan is het geen uitgemaakte zaak dat je ook wisselt van werkgever. Daarom is het altijd een dikke tip om in gesprek te gaan over je gevoel op dit vlak. Mogelijk thuis, met je familie, vrienden of vriendinnen. Maar ook zeker met je leidinggevende. Iemand die weet wat jij kan en dit op waarde weet te schatten. Ook iemand die in kan schatten of je toe bent aan die volgende baan en je altijd een eerlijke mening zal geven. Welke opties zijn er intern? Wat maakt dat je toe bent aan deze stap en ligt deze mogelijkheid er intern? Op deze manier speel je allebei open kaart. Is men niet in staat om te bieden waar jij naar op zoek bent, dan vergroot je eventueel het begrip voor het feit dat je open staat voor opties extern.

Praat met professionals

In je zoektocht naar antwoorden raad ik je aan om in gesprek te gaan met mensen die een beoogd beroep al uitvoeren. ‘Hoe is het om te werken als…?’ Van een afstandje blijft dit vaak toch lastig in te schatten. Zelfs als je er al veel over gelezen of gezien hebt. Hoe het echt is om te werken in een specifieke rol, dat weten alleen de ervaringsdeskundigen zelf. Tot ze het jou vertellen. Heb je deze vraag ooit al aan iemand gesteld? En dan specifiek iemand in een beroep dat jou in het bijzonder aanspreekt. Dit biedt je de uitgelezen mogelijkheid om je verwachtingen van de baan in kwestie te toetsen. Kloppen je vermoedens? Hoe heeft hun loopbaantraject eruit gezien, wat zijn de uitdagingen en voordelen van hun baan en welke stappen hebben zij gezet om hierin succesvol te worden? Let’s find out! Aan de hand van hun verhaal weet jij een stuk beter wat je kan en mag verwachten.

Ken je persoonlijk niemand die dit beroep momenteel heeft? Dan biedt LinkedIn mogelijk uitkomst. Daar is het niet alleen makkelijk zichtbaar of iemand het juiste beroep heeft, maar ook hoe lang iemand al werkzaam is in deze rol. Trek eens de stoute schoenen aan en benader iemand met je verhaal en je nieuwsgierigheid. Ik durf te wedden dat de mate waarin men bereid is om hun persoonlijke ervaringen met je te delen, je in positieve zin gaat verrassen.

Kies voor een meeloopdag

Heb je eerder al een meeloopdag ervaren of overwogen? Puur op basis van theoretisch onderzoek vaststellen of een baan helemaal bij je past blijft lastig. Wat dat betreft kan er niets op tegen een baan in de praktijk ervaren. Lang leve de meeloopdag! Van een eerste kennismaking met de taken tot het snuffelen aan de sfeer op de werkvloer. Het zal allemaal voorbij komen op de dag zelf. Het stelt je bovendien nogmaals in staat om vragen te stellen aan professionals hoe zij hun job ervaren. Past de bedrijfscultuur bij wat jij als prettig ervaart? Ook daar ga je vanzelf achter komen. Of een beoogde organisatie open staat voor een meeloopdag? Daar kom je simpelweg achter door ernaar te vragen.

En dan?

Met het doorlopen van de bovenstaande stappen geef je jezelf de kans om grondig te onderzoeken van welke vervolgstap in jouw carrière jij gelukkig wordt. Op de korte en de lange termijn. En daar draait het uiteindelijk allemaal om. Kan je binnen dit proces nog wel wat hulp gebruiken? Mijn talentcoach collega’s helpen je graag!

Hoe kies je wat je volgende baan wordt?

Ingo

22 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]