Blog

4 gouden tips om uitstelgedrag te slim af te zijn

16 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
4 gouden tips om uitstelgedrag te slim af te zijn
Ingo

4 gouden tips om uitstelgedrag te slim af te zijn

Vandaag neem je jezelf voor om die ene taak echt uit te gaan voeren. Wel nadat je nog even door je socials bent gescrold of een koffietje hebt gedaan met je bestie. Eindstand: van het 1 kwam het ander en aan het einde van je dag ben je (opnieuw) geen steek verder. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Het vertonen van uitstelgedrag is voor veel mensen een probleem. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de studenten last heeft van studieontwijkend gedrag. Een gewoonte die je als starter of young professional mogelijk makkelijk blijft hangen. En daar wil je vanaf, dus is voor nu de vraag: wat is de oorzaak van uitstelgedrag, wat zijn de gevolgen en het belangrijkst: hoe ben je uitstelgedrag te slim af? Lees je mee? Of stel je dat liever uit tot morgen? ;).

De oorzaken van uitstelgedrag

Whatever je ook moet doen uitstellen. Het kost je extra tijd, vreet energie omdat je steeds achter de feiten aanloopt en levert je daarmee stress op. Fraai rijtje. Waarom maken jij (en ik ook) ons er dan toch nog te vaak schuldig aan? Een vorm van faalangst speelt regelmatig een rol. Wat je niet doet, kan je niet fout doen. En hoewel daar iets voor te zeggen valt, doe je met die insteek ook nooit iets goed. Andere oorzaken? Die kunnen te maken hebben met een gebrek aan overzicht, motivatie, zelfdiscipline, interesse of geen idee hebben waar te beginnen.


Tips om uitstelgedrag te slim af te zijn


Zet afleiding buitenspel

Om productief te kunnen zijn wil je alle factoren die voor afleiding zorgen buitenspel zetten. Dat begint met een rustige en opgeruimde werkplek. Staan er om de zoveel minuten collega’s aan je bureau met vragen, gaat je aandacht snel naar het geluid van een binnenkomende mail of het oplichtende scherm van je telefoon? Sluit het af, stuur ze weg, leg ‘m buiten beeld. Klinkt misschien wat flauw, maar pas wanneer je tijd gaat schrijven om bij te houden waar je tijd daadwerkelijk naartoe gaat, ga je merken hoeveel tijd je kwijt bent aan zaken als deze. Plan voor jezelf vaste momenten in wanneer je je mailbox checkt, even op je telefoon kijkt en collega’s een window geeft om hun vragen bij je kwijt te kunnen.

Welke werksetting verder voor jou het beste werkt kan ik niet voor je invullen. Ga je goed op volledige stilte, een beetje rumoer op de achtergrond, een koptelefoon met je favo playlist op je oren? Dat wordt een kwestie van testen. Wist je dat er tegenwoordig ook speciale focus-muziek-afspeellijsten bestaan? Het proberen waard!

Creëer overzicht met een to-do lijst

Niet weten waar te beginnen is een veelgehoorde reden om taken uit te stellen. Vanuit dat standpunt is een to-do-lijst je beste vriend. Het zorgt ervoor dat jij precies weet wat je nog moet doen en voor wanneer je dit afgevinkt moet hebben. Zeker wanneer meerdere taken nog op je liggen te wachten kan alleen dat al een oorzaak zijn dat je hoofd overloopt. Alles van je afschrijven helpt dus. Ouderwets met pen op papier of digitaal. Programma’s als Todoist, Trello of Asana zijn hier tot in detail voor ingericht. Na ze alle drie geprobeerd te hebben moet ik zeggen dat de laatste in dit rijtje mijn persoonlijke favoriet is.

Knip je taken op
Krijgt je brein de keuze tussen grote of kleine taken, gaat de voorkeur uit naar die laatste categorie. Om te voorkomen dat je vervalt in uitstelgedrag moet je je brein dus zoveel mogelijk helpen door de taken die je moet uitvoeren op te knippen. Neem het schrijven van deze blog voor mij persoonlijk. In de praktijk ziet mijn to-do-list er als volgt uit:

Door mijn taak in kleinere to-do’s op te knippen houd ik het behapbaar en zodoende de vaart erin.

Funny because it’s true: Het mogen afvinken van taken zorgt voor een boost. Way to go!

Maak gebruik van de pomodoro techniek en beloon jezelf

Focus en productiviteit dankzij een tomaat. Niet letterlijk, maar via de Pomodoro techniek. Bekend? Binnen deze methode plan je 4 blokken van 25 minuten waarin je iedere keer 1 taak centraal zet. Na iedere focussessie gun je jezelf een break van 5 minuten. Die truc herhaal je 3 keer. Na 4 sessies van 25 minuten beloon je jezelf met een langere pauze van 30 tot 45 minuten. Deze beroemde manier van timemanagement verbetert je concentratie, zorgt ervoor dat jij beter kan filteren en belangrijke info scherper tot je neemt. Tel uit je winst! In je break even een drankje halen, je socials checken, een rondje lopen of een fanatiek potje tafeltennis op de mat leggen tegen je collega? Be my guest, maar let op de klok!

En met die laatste is het kwartet aan tips om uitstelgedrag te slim af te zijn compleet. Probeer ze vooral uit en ervaar het zelf.

Enige nadeel: ze werken alleen wanneer je er nu per direct mee begint.

You’ve got this ;).

4 gouden tips om uitstelgedrag te slim af te zijn

Ingo

16 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]