Kiezen voor een geheel nieuwe carrière is best een beetje eng. Zeker wanneer je niet zeker weet of je er goed aan doet. Je voelt aan alles dat er iets mist, maar op de vraag ‘wat precies?’ moet je het antwoord schuldig blijven. Daarom deze carrièreswitch gids. Want wat zijn de signalen, met wie moet je praten? Plus, wat moet je doen om echt te achterhalen of je toe bent aan een carrièreswitch? Tijd om dat te achterhalen. Lees je mee?
Carrièreswitch maken? Zo weet je dat het tijd is
De signalen dat je toe bent aan een carrièreswitch
Je twijfels komen ergens vandaan. De vraag is uit welke hoek ze komen. Soms is het 1 factor die het zaadje van de twijfel doet planten, vaak zijn het er meerdere. Hoe vaker je er tegenaan loopt, des te harder deze plant groeit.
Welke van de onderstaande punten komen jou bekend voor? Je:
- mist een doel of uitdaging in je werk. Een punt om naartoe te werken
- haalt geen voldoening uit je baan, je taken, je werkzaamheden
- ziet geen toekomstperspectief of ruimte om (door) te groeien
- voelt geen klik met de collega’s of de huidige bedrijfscultuur
- hebt andere ambities, dromen en/of idealen dan de organisatie en de mensen daaromheen
Kan je 1 of meerdere vinkjes zetten, dan weet je dat het tijd is om in actie te komen en te veranderen van baan. Zit de oplossing in kiezen voor eenzelfde soort job bij een andere werkgever of is nadenken over een carrièreswitch de moeite waard?
Een plan van aanpak voor het overwegen van een carrièreswitch
Stap 1: Som je interesses, vaardigheden en sterke punten op
Alles wat je niet bevalt aan je huidige job mag je voor nu even laten vallen. Beginnen doen we met de basis. Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Waar word je echt gelukkig van? Dat is waar je kracht ligt. En waar je dichter bij je eigen werkgeluk gaat komen. Als ik je een loopbaanadvies mag geven is het: schrijf een lijst uit van je sterke punten, je interesses en je vaardigheden. Ook wel bekend als je skills of je kwaliteiten. Los van het feit dat die lijst je hopelijk een goed gevoel geeft, gaat ‘ie je ook verder helpen.
Stap 2: Onderzoek verschillende branches en ga in gesprek
Vervolgens wil je onderzoeken in welke branche jij, samen met je interesses, het beste tot je recht gaat of kan komen. Aan verschillende branches geen gebrek. Sterker nog: de lijst is misschien wel langer dan de lijst die het gevolg is van stap 1. Van sales, marketing en customer support tot finance, IT, logistiek of het onderwijs. Welke banen bevinden zich binnen deze verschillende branches en sluiten er 1 of meerdere goed aan bij de lijst die je zojuist hebt opgesteld? Wanneer je tot een selectie bent gekomen is het verstandig om in gesprek te gaan met mensen die al actief zijn in deze tak van sport. Want niemand kan je hier meer over vertellen dan een groep ervaringsdeskundigen. Hoe is het om te werken als, wat maakt dat zij nog elke dag werkplezier beleven, heeft het toekomstperspectief en hoe kom je daar waar zij nu zijn?
Begin vooral met zoeken in je persoonlijke netwerk naar mensen die al actief zijn in een rol die je aanspreekt. Zelfs als deze persoon niet direct in je eigen netwerk zit, vind je deze misschien wel in het netwerk van jouw netwerk.
Stap 3: Werk aan je eigen ontwikkeling
Have you got what it takes? Verhalen uit de praktijk bieden je een mooi inzicht in hoe het er in een functie aan toe gaat en wat je ervoor moet kunnen. Welke mix aan vaardigheden noodzakelijk is om het te redden in dit vak. Overweeg je om een cursus of een opleiding te volgen? Grote kans dat dit niet alleen je kennis vergroot, maar daarmee ook je toekomstperspectief om langdurig succesvol te gaan zijn. Ben je eerder direct van de praktijk, dan is het aangaan van een traineeship mogelijk uitkomst. Traineeships geven een versnelde route richting waardevolle praktijkervaring en bieden een manier om de kneepjes van het vak te leren. Zonder dat hier (vanuit beide partijen) direct torenhoge verwachtingen of beloftes aan vastzitten.
Stap 4: Schrijf een actieplan en kies voor je eigen werkgeluk
Wel of geen carrièreswitch, in dat besluit ga je niet over 1 nacht ijs. Logisch. Om het overzicht voor jezelf te kunnen bewaren is het verstandig om een actieplan voor jezelf op te stellen. Wat kan je wanneer doen om daar te komen (of te blijven) waar je wilt zijn?
Good to know: een baan is geen dagvers product. Iets dat vandaag nog heerlijk smaakt, maar morgen niet meer te eten is. Nee, vaak sluipt het er langzaam in. Is het een stapsgewijs proces. Voorbeeld: jezelf vandaag thuis voelen binnen een werkcultuur, geeft geen garantie of dit over een jaar nog zo is. Omdat die bedrijfscultuur zich ontwikkelt, maar jij zelf ook. Welke keuze je uiteindelijk maakt, laat ik uiteraard aan jou. Beloof me wel dat je jouw eigen werkgeluk op de hoogste trede staat.
En wil je graag eens sparren over je eigen ontwikkeling, je toekomstperspectief of je werkgeluk? Onze talentcoaches staan graag voor je klaar.
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan