Kruipt de tijd vooruit wanneer je aan het werk bent en kijk je gevoelsmatig elke minuut op de klok? Dan is de kans aanwezig dat je last hebt van een ‘bore-out’. Een opkomend fenomeen dat meer aandacht verdient. Tijd voor verdieping dus. Wat is een bore-out? Wat zijn de symptomen en welke verschillen zijn er met een burn-out? Plus hoe kom je er weer vanaf? Je leest alle ins en outs in deze blog, zonder je te vervelen. Beloofd.
Alles wat je wil weten over een bore-out
Wat is een bore-out?
Beginnen bij het begin. Een bore-out is een verschijnsel dat ontstaat wanneer er sprake is van (extreme) verveling, een gebrek aan interesse en/of onderbelasting tijdens je werk. Niet voor 5 minuten, maar voor een langere periode. Werk dat te eentonig is, geen uitdaging vormt of geen ruimte tot groei en ontwikkeling biedt. En dat de ene na de andere dag. Het bizarre aan een bore-out is dat, wanneer deze te lang aanhoudt, het je zoveel stress kan bezorgen dat je er ziek van wordt.
Verveling is een grote bron van stress waar vaak nog een te groot taboe op heerst. Aanklevend risico? Juist door er niet over te praten kruipt de twijfel en de stress alleen maar dieper in je lijf. Met mogelijk andere vervelende fysieke en/of mentale klachten als hoofdpijn of lusteloosheid tot gevolg.
Een bore-out herken je zo
Uiteraard staat een bore-out niet van de ene op de andere dag op de stoep. Die bouwt zich langzaam op. En voor jezelf toegeven dat je er last van hebt is vaak ook geen abc’tje. Om ‘m te herkennen en te erkennen, kan het volgende rijtje helpen:
- Twijfels of angst die ervoor zorgen dat je slecht slaapt
- Moeite om je te concentreren
- Het uitstellen van to-do’s omdat je er geen zin in hebt
- Eenmaal aan het werk lijkt de tijd voorbij te kruipen
- Weinig of afbrokkelend zelfvertrouwen
- Door een totaal gebrek aan motivatie binnen je team loont hard werken niet
- Ook buiten je werk ben je futlozer en sneller geïrriteerd
- Doen alsof je heel hard werkt, maar eigenlijk met andere dingen bezig zijn
- Gevoel van machteloosheid ervaren binnen je job
Het verschil tussen een bore-out en een burn-out
Een bore-out en een burn-out. Regelmatig worden ze in 1 adem genoemd. Terecht? Daar kun je je vraagtekens bij hebben. Ja, er zit een overlap in de gevolgen van beide verschijnselen, maar er zijn ook grote verschillen. Zo ontstaat een burn-out door een overdosis stress en werkdruk. Waar een bore-out juist het gevolg is van het gebrek aan enige werkdruk en uitdaging. Beide leiden uiteindelijk tot stress, maar wel met een totaal andere oorzaak.
Bore-out | Burn-out | |
Oorzaak | Verveling, gebrek aan uitdaging, potentie niet benut | Langdurige stress en overbelasting, te hoge werkdruk |
Gevoel | Nutteloosheid, het gevoel hebben dat je niet van meerwaarde bent | Werk niet meer bij kunnen benen, opgebrand zijn, geen energie overhebben |
Symptomen | Fysieke en mentale vermoeidheid, slapeloosheid, gebrek aan concentratie | Fysieke en mentale vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid |
Impact | Onderpresteren door gebrek aan motivatie | Fouten maken, minder functioneren door overbelasting |
Oplossingen | Extra zingeving. Via b.v. een andere baan, nieuwe taken, hobby’s of meer verantwoordelijkheid | Rust nemen, stressfactoren afbouwen |
Hoe kom je er weer vanaf?
Niemand zit te wachten op een bore-out. En al helemaal niet eentje die lang extra lang duurt. Begrijpelijk. Al is afstand ervan nemen vaak een proces dat stap voor stap gaat. Laten we daarom denken in praktische oplossingen. De volgende tips helpen je om afscheid te nemen van die vervelende bore-out.
Maak het bespreekbaar
De eerste stap die je wil zetten is het bespreekbaar maken van je situatie. Thuis, in je persoonlijke kringen, maar ook op je werk. Met je manager, een vertrouwenspersoon van hr of mogelijk met een bedrijfsarts. Maak niet de klassieke denkfout dat je het allemaal zelf moet zien op te lossen. Alleen al het delen van je probleem kan voor de eerste verlichtende gevoelens zorgen. Ligt het gespreksonderwerp eenmaal op tafel, dan creëer je ruimte om samen na te denken over een oplossing.
Zorg voor meer uitdaging. In je functie en daarbuiten
Binnen je job kan je wel een nieuwe impuls gebruiken. Extra taken of verantwoordelijkheden die de uitdaging en het plezier terugbrengen. Bespreek met de mensen die hierover gaan wat de mogelijkheden zijn om tot een uitkomst te komen die voor iedereen werkt. Los van de uitdaging binnen je functie, zorgen nieuwe impulsen in je privéleven ook voor een positieve boost. Bijvoorbeeld het oppakken van een nieuwe (of een vergeten) hobby kan een fijne omslag brengen. De prikkel om nieuwe dingen te leren is er een die stiekem iedereen voelt. Bewust of onbewust. Op en ook zeker buiten de werkvloer. Zo brengt het ook direct meer evenwicht binnen je werk- en privébalans.
Op zoek gaan naar een nieuwe baan
Past je huidige baan wel echt bij je? Belangrijke vraag, belangrijk antwoord. Eentje die actie vereist wanneer het een ‘Nee’ is. Durf hierin kritisch te zijn en open te staan voor nieuwe dingen. Waar krijg je energie van, wat vind je wel leuk om te doen en welke kerncompetenties heb je? Antwoorden op die vragen kunnen je al mooie perspectieven bieden.
Blijf je tot nu toe weg bij het zoeken van een nieuwe baan omdat je dit als spannend of eng ervaart, dan zijn er altijd mensen die je daarbij kunnen helpen. Denk aan mensen die je goed kennen. Of mensen die hun werk gemaakt hebben van het helpen van talenten zoals jij.
Samen eens sparren over jou en je situatie? Dat mag natuurlijk altijd. Want de oplossing, die is dichterbij dan het lijkt.
Beloofd.
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan