Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Solliciteren 20 maart 2024

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste afspraken die je met een werkgever maakt over het werk dat je gaat verrichten.

Welke primaire arbeidsvoorwaarden zijn er?

Deze arbeidsvoorwaarden vormen de kern van de arbeidsovereenkomst. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Salaris
  • Functie
  • Aantal uur
  • Vakantiegeld

Waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden belangrijk?

De primaire voorwaarden zijn een directe beloning voor het werk dat je gaat verrichten. Het gaat vaak om een financiƫle beloning en dat is voor iedereen belangrijk.

Wat is verschil tussen primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden?

Onder primaire arbeidsvoorwaarden vallen de afspraken die worden gemaakt over salaris, de functie en het aantal uur van de werknemer. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn (zoals de naam al zegt) de voorwaarden die niet direct invloed hebben op de te verrichten arbeid. Denk aan het aantal vakantiedagen of eventuele opleidingsbudget. Wat overblijft zijn de tertiaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn de arbeidsvoordelen waar werknemer verder van mag genieten gedurende de arbeidsovereenkomst. Denk hierbij aan lunch in de kantine, georganiseerde (werk)vakanties of een borrel op de vrijdagmiddag.

Op welke primaire arbeidsvoorwaarden heb je recht?

Waar je in ieder geval recht op hebt is het wettelijk minimum. Hierover kun je alles lezen op de website van Rijksoverheid. Verder verschillen de arbeidsvoorwaarden per persoon, contract en bedrijf. Deze worden vaak bepaald op basis van het type werk dat je verricht en de verantwoordelijkheden die je krijgt. Als starter begin je vaak in een startersfunctie waarbij je voornamelijk operationele taken uitvoert. Daar worden je primaire arbeidsvoorwaarden dan ook op afgestemd. Is er sprake van meer ervaring? Dan is het niet meer dan logisch dat hier ook naar betaald wordt.

Zijn de primaire voorwaarden bespreekbaar?

Zeker. Deze arbeidsvoorwaarden worden besproken in het arbeidsvoorwaardengesprek. Deze vindt plaats voor de eerste werkdag van een nieuwe baan of wanneer er gesproken gaat worden van eventuele verlenging. Vaak naar aanleiding van een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek.