Alles wat je moet weten over een uitzendovereenkomst
Start je als uitzendkracht, dan doe je dit op basis van een uitzendovereenkomst. Een arbeidscontract als alle andere, maar met een aantal toevoegingen. Welke? En wat houdt dit contract precies in? Je leest het hier.
Wat is een uitzendovereenkomst?
Wat is een uitzendovereenkomst?
Een uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst waarbij 3 partijen betrokken zijn. Een uitzendkracht, de inlenende partij en de officiële werkgever. Het uitzendbureau vormt in dit geval die laatstgenoemde. Zij leggen in deze overeenkomst vast voor welke periode en tegen welke condities een uitzendkracht aan het werk gaat bij de inlenende partij. De inlenende partij betaalt het uitzendbureau en het uitzendbureau betaalt het loon van de persoon die aan het werk gaat.
Welke regels gelden er bij een uitzendovereenkomst?
Zoals gezegd is een uitzendovereenkomst een arbeidscontract waar een aantal extra regels op van toepassing zijn. Denk aan een uitzendbeding of een aanzegplicht.
Wat houdt een uitzendbeding in?
Mogelijk wordt er in de overeenkomst een uitzendbeding opgenomen. Het uitzendbeding zegt dat de arbeidsovereenkomst (tussen uitzendkracht en uitzendbureau) eindigt op het moment dat de inlener de opdracht beëindigt. Bijvoorbeeld in geval van ziekte. Dit biedt flexibiliteit voor de inlener, aangezien de overeenkomst zonder opzegtermijn kan worden beëindigd. Voor de uitzendkracht biedt dit beding minder zekerheid, omdat het werk abrupt kan eindigen. Dit type beding is typisch voor fase A en kan niet toegepast worden in fase B en C.
Wat is een aanzegplicht?
Heb je via Work-on een tijdelijk arbeidscontract dat langer dan 6 maanden duurt? Dan is hier een aanzegplicht van 1 maand op van toepassing. Dit wil zeggen dat je, minstens een maand voor het einde van het contract, hoort of je contract verlengd wordt. Zo niet, dan heb je als uitzendkracht recht op een vergoeding.
Wat is een concurrentiebeding in een uitzendovereenkomst?
Een concurrentiebeding in een uitzendovereenkomst beperkt de mogelijkheid voor de uitzendkracht om na het beëindigen van het contract bij concurrerende bedrijven of in dezelfde sector werkzaam te zijn. Dit beding wordt soms opgenomen om te voorkomen dat kennis en vaardigheden die bij de ene werkgever zijn opgedaan, direct worden ingezet bij een concurrent.
Welke cao’s kent de uitzendbranche en hoe lang duren de verschillende fases in een uitzendovereenkomst?
De uitzendbranche kent twee cao’s: ABU en NBBU. Elk van deze cao’s gebruikt een fasensysteem dat meer zekerheid biedt naarmate je langer werkt. Een uitzendovereenkomst kent 3 fases: Fase A, Fase B en Fase C. Fase A duurt 78 gewerkte weken. Na deze periode schuif je als uitzendkracht automatisch door naar fase B. Een fase die tot maximaal twee jaar kan duren. Na fase B volgt fase C. Blijf je als uitzendkracht ook na deze fase actief, dan ontvang je een contract voor onbepaalde tijd via Work-on.
Heb je nog vragen?
"*" geeft vereiste velden aan