Krijg ik uitbetaald tijdens feestdagen?

Uitzendkracht 20 maart 2024

Voor jou als uitzendkracht gelden er wat spelregels rondom de uitbetaling tijdens feestdagen. Als je op een feestdag normaal gesproken zou werken, en je kunt dat niet omdat het kantoor dicht is, dan krijg je gewoon uitbetaald voor de uren die je normaal ook zou werken die dag. Dit geldt alleen als je structureel op die dag werkt. Werk je met wisselende dagen of uren? Dan is er geen sprake van structurele inzet. Of jij uren krijgt uitbetaald en hoeveel, wordt in dat geval naar rato berekend. Nog niet helemaal duidelijk hoe dit zit? Snap ik. Ik leg het je verder uit.

Wanneer heb je recht op doorbetaling tijdens feestdagen?

Valt een feestdag op een dag waarop je normaal gesproken werkt, maar kun je die dag niet werken omdat het kantoor dicht is? Dan krijg je die uren gewoon doorbetaald. Dit geldt alleen als je structureel op die dag werkt. Dit noemen we structurele inzet.

Werk je met wisselende werkdagen of uren? Dan is er geen sprake van structurele inzet. In dat geval wordt gekeken of je recht hebt op loondoorbetaling via de 7-uit-13-regel. Wat houdt dat in? Als je in de 13 weken vóór de feestdag in minstens 7 weken hebt gewerkt, dan heb je recht op loondoorbetaling voor die dag. Werk je korter dan 13 weken? Dan wordt het aantal uren naar rato berekend.

Hoeveel uur krijg je uitbetaald?

Dat hangt af van hoeveel je de afgelopen tijd hebt gewerkt tot aan de dag waarop de feestdag valt. We kijken naar de afgelopen 13 weken. Stel: de feestdag valt op een maandag. Dan tellen we hoeveel uur je in die 13 weken op maandagen hebt gewerkt. Dat totaal delen we door het aantal maandagen waarop je daadwerkelijk hebt gewerkt. Zo berekenen we het gemiddelde.

Voorbeeld:
Heb je in de afgelopen 13 weken op 6 maandagen gewerkt en in totaal 36 uur gemaakt op die maandagen? Dan krijg je 36 uur ÷ 6 dagen = 6 uur uitbetaald voor de feestdag die op maandag valt.

Welke feestdagen zijn erkende feestdagen?

Je krijgt alleen uitbetaald op algemeen erkende feestdagen. Dit zijn:

  • Nieuwjaarsdag*
  • Tweede Paasdag
  • Koningsdag*
  • Bevrijdingsdag* (eens in de 5 jaar)
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Eerste Kerstdag*
  • Tweede Kerstdag*

*Als deze niet op een zaterdag of zondag vallen. Bevrijdingsdag is alleen in de jaren die eindigen op 0 of 5 een betaalde feestdag. De volgende is in 2030.

Vallen de data dit jaar een beetje gunstig? Op naar de volgende betaalde vrije dag. Tel uit je winst!