Evalueren is het terugkijken naar een specifiek project of periode om te bepalen wat goed is gegaan en/of wat beter had gekund. Een evaluatie kan zelfstandig of door meerdere mensen worden gedaan.
Wat is evalueren?
Hoe werkt evalueren?
Evalueren kan gezien worden als een nabeschouwing om te bepalen hoe succesvol iets is geweest. Er worden vragen gesteld als: wat ging goed? Wat kan beter? Hoe gaan we hier in het vervolg voor zorgen?
Waarom is evaluatie belangrijk?
De conclusies die uit een evaluatie naar voren komen zorgen voor verbetering. Van processen, werkplezier of persoonlijke ontwikkeling. Bovendien helpt evalueren het overzicht te bewaren. Omdat niet altijd alles uitpakt als gepland. Dat hoeft ook niet het probleem te zijn. Hoe je hiermee omgaat is veel belangrijker. Door te evalueren ga je samen na waarom zaken anders gelopen zijn dan verwacht en wat de oorzaak hiervan is geweest. De conclusies van je evaluatie leiden tot concrete actiepunten welke helpen bij het stellen van nieuwe doelen.
Hoe richt je een goede evaluatie in?
Een evaluatie kent geen vaste vorm. Alles draait om de mogelijkheid vrijuit te spreken. Soms is er een uur nodig, andere keren is 10 minuten voldoende. Zie voor het inrichten van een goede evaluatie de volgende aspecten niet over het hoofd:
- Plan het moment ver vooruit in alle agenda’s. Zo heeft iedereen voldoende voorbereidingstijd.
- Bepaal hoe lang de evaluatie mag duren
- Het doel van de functie
- Stem alle vragen en antwoorden af op de situatie. Draait het om processen, het onderlinge werkplezier of persoonlijke ontwikkelingen die worden geëvalueerd?