Hoe werkt employer branding?

Werkgever 18 april 2024

Bedrijven die mensen omtoveren tot fans. Denk aan Coolblue of de Efteling. In beide gevallen geen sprake van geluk of toeval. Wel van slimme employer branding. Wat is dit precies? Hoe ontstaat het en welke voordelen brengt het met zich mee?

Wat is employer branding precies?

Employer branding dus. Wat is het? Simpel gezegd draait het om: het ontwikkelen en behouden van een voorkeurspositie bij (potentiële) collega’s. Zo ver dat zij zich aangetrokken voelen tot de organisatie en een carrière binnen deze organisatie overwegen. Hierbij staat je werkgeversimago centraal. Hoe je als werkgever wordt ervaren en bekendstaat. Dit legt direct ook de complexiteit bloot, aangezien het antwoord hierop niet altijd direct zichtbaar is en te meten valt.

“Customers will never love your company until your employees love it first” – Simon Sinek

Wat levert employer branding je op?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag. Alles bij elkaar is het toepassen van employer branding geen sprint, maar een marathon. Bij de finish behaal je in de kern winst op een drietal zaken:

  • Het versterken van de algemene branding van je organisatie
  • Opbouwen van een fanbase die zich met jouw merk/bedrijf kan identificeren
  • Erin slagen geschikte/vaardige medewerkers langer in dienst te houden

Door de focus te leggen op het geluk van je medewerkers laat je employer branding voor je werken. Zie het als volgt. In feite creëer je een glazen bubbel, die niet alleen positief, maar vooral realistisch is. Een waar huidige medewerkers met plezier in zitten en buitenstaanders een glimp kunnen opvangen van hoe het daarbinnen gaat.

Door mensen buiten de organisatie te laten zien wat er binnen gebeurt, geef je ze de kans om zich met jou de identificeren. Zodra ze zich identificeren zal de betrokkenheid van die mensen toenemen. Ze gaan nieuws vanuit jouw organisatie actief verspreiden en krijgen misschien zelfs het gevoel dat de eerstvolgende vacature interessant is voor hen. Je bouwt in wezen aan een fanbase die jou helpen om als werkgever aanwezig te zijn in een netwerk van mensen die bij jouw bedrijf, cultuur en personeel passen. Dit met minder lange wervingsprocedures als gevolg.

Uit welke bouwstenen bestaat je brand?

Ongeacht wat er nu voor zorgt dat je deze blog leest, bouwen aan je employer branding begint van binnenuit. Bij jou en het personeel. Je belangrijkste groep (potentieel) ambassadeurs heb je namelijk al aan boord. Waarom deze niet optimaal benutten?

Niet door ze vol te proppen met regels en beleid, maar door ze hun eigen verhaal te laten doen. Wat vinden zij belangrijk? Wat maakt dat iemand goed bij je past? Dat zijn de mensen die je niet alleen wil vasthouden, maar ook wil binden. Belangrijk maken wat men belangrijk vindt, maakt employer branding tot een gevolg van goed werkgeverschap. Niet door het van de daken te schreeuwen, maar het gewoon te bieden.

Employer branding wordt door veel bedrijven nog altijd gezien als een tak van sport waarin het tonen van hoe goed je medewerkers het hebben binnen jouw organisatie het enige en hoogste doel is. Dat stuit me tegen de borst. Omdat het element ‘bouwen’ voorafgaat aan het ‘laten zien’. Je bouwt toch ook geen huis voor de fundering ligt? Mijn advies: ontwikkel je employer brand, bouw hem uit, laat het eerst intern leven tot het een vanzelfsprekendheid is en je er naar buiten toe over communiceert.

Dat brengt ons bij de vraag wat je wilt uitdragen. Welke aspecten maken jouw organisatie eigen en onderscheidend? Blijkt innovatie een belangrijke interne kernwaarde? Dan is het onderstrepen van een eigenwijze werkwijze mogelijk interessant.

Waarom zijn je huidige collega’s blij onderdeel uit te maken van de club? Laat juist dit zien! Zo voorkom je dat zaken geforceerd of nep overkomen. Grote kans dat als het voor hen werkt, het daarnaast ook de potentiële nieuwe medewerkers die je wil aanspreken enthousiast krijgt.

Aan de slag met employer branding?

Schieten de nieuwe strategieën je inmiddels van alle kanten te binnen? Mooi! Tijd om ze goed te verpakken voor je ze implementeert. We hebben een blog geschreven over het binden van mensen via employer branding. Liever zien hoe anderen dit doen? Bekijk dan zeker ook even deze blog met best practices uit de markt.

Werken aan jouw employer brand? We denken graag mee

"*" geeft vereiste velden aan

Blog Employer branding HR
Iris Veldhuizen

Iris Veldhuizen

Recruitment marketeer