Hoe schrijf je een goede vacature?

Werkgever 15 augustus 2024

Vacatures. Ze zijn er in overvloed. Sterker nog, er staan momenteel meer dan 413.000 open. Best veel, toch? In zo’n drukke markt is opvallen dé uitdaging. Hoe schrijf je een goede vacature die  de aandacht trekt van jouw toekomstige collega?

Vergelijk het met een versgebakken broodje. Zodra je de geur ruikt, krijg je er zin in. Zelfs als je geen honger hebt. Zo werkt het ook met vacatures. Een goed geschreven vacature trekt de aandacht, zelfs van mensen die op dat moment niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. De juiste persoon ziet zichzelf bijna al op die lege stoel zitten. Het draait niet alleen om wát je schrijft, maar vooral voor wíe je het schrijft.

Checklist voor het schrijven van een goede vacature

Wil jij jouw vacature onweerstaanbaar maken? Gebruik dan deze checklist:

  1. Opvallende titel: Zorg ervoor dat de titel prikkelt en nieuwsgierigheid wekt. Vermijd clichés en wees specifiek.
  2. Pakkende inleiding: Begin sterk! De eerste zinnen moeten de lezer direct grijpen en nieuwsgierig maken naar de rest van de vacature.
  3. Duidelijke functieomschrijving: Beschrijf de rol helder en concreet. Wat zijn de verantwoordelijkheden? Wat wordt er van de nieuwe collega verwacht?
  4. Sterk bedrijfsprofiel: Wie ben jij als bedrijf? Wat maakt jullie uniek? Zorg dat de lezer een goed beeld krijgt van jullie cultuur en waarden.
  5. Overzicht van de voorwaarden: Wees duidelijk over wat je biedt. Denk aan salaris, werktijden, doorgroeimogelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden.
  6. Call-to-action: Moedig de lezer aan om actie te ondernemen. “Solliciteer nu!” of “Meer weten? Neem contact op!” – zorg dat het duidelijk is wat de volgende stap is.
  7. Mogelijkheid om vragen te stellen: Maak het laagdrempelig voor kandidaten om vragen te stellen. Dit kan twijfels wegnemen en de stap naar solliciteren kleiner maken.

Profielen en doelgroepen: één maat past niet altijd

Misschien maakt het jou niet uit of je nieuwe collega een mbo-, hbo- of wo-opleiding heeft gevolgd. En of die persoon parttime of fulltime gaat werken? Dan is het slim om meerdere vacatures te schrijven. Waarom? Heel simpel: de juiste persoon moet zich in jouw vacature herkennen. Iemand met een wo-diploma voelt zich misschien niet aangesproken als jouw vacature ook geschikt is voor een mbo’er. Dit kun je eenvoudig voorkomen door meerdere versies van de vacature uit te zetten, afgestemd op de verschillende profielen. Wist je dat AI hierbij kan helpen? Denk aan slimme tools (zoals ChatGPT) die je ondersteunen bij het personaliseren van je vacatureteksten.

En dan? Waar zet je de vacature uit?

Nu je weet hoe je een onweerstaanbare vacature schrijft, is de volgende stap: waar plaats je hem? Meer over het publiceren van je vacature lees je hier.

Met deze tips ben jij klaar om jouw ideale kandidaat aan te trekken. Veel succes!

Behoefte aan advies? We denken graag met je mee

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog Collega's aannemen Recruitment
Iris Veldhuizen

Iris Veldhuizen

Recruitment marketeer