Werk en werkplezier vormen een belangrijk onderdeel van ons leven. We brengen een aanzienlijk deel van onze tijd door op de werkvloer. Dat maakt het ervaren van werkplezier een onmisbare factor.
De kracht van werkplezier

Waarom is werkplezier belangrijk?
De invloed van werkplezier gaat verder dan onze individuele gezondheid en welzijn. Ook organisaties profiteren van een werkvloer waar veel plezier wordt ervaren. De kracht van werkplezier is o.a. voelbaar in:
- een algehele verbetering van de gezondheid en welzijn
- een verhoogde productiviteit van zowel individu als teams
- een betere samenwerking en teamdynamiek
- minder verloop onder personeel
Waar hangt werkplezier vanaf?
Zoals je al merkt hangt het ervaren van werkplezier af van verschillende factoren. In de kern is het van belang dat 4 basisonderdelen aanwezig en met elkaar in balans zijn. Te weten: jezelf prettig voelen binnen een bedrijfscultuur, een klik met je collega’s, plezier en uitdaging in je functie en genoeg ruimte voor groei en ontwikkeling. Worden deze elementen positief ervaren, dan groeit de kans dat iemand veel werkplezier ervaart. Ook het hebben en een positieve eerste werkmaand draagt hier sterk aan bij.
Wanneer is de dag van het werkplezier?
De laatste jaren zijn er vele -dagen van- aan de nationale kalender toegevoegd. Zo ook ‘de dag van het werkplezier’. Deze dag vindt jaarlijks plaats op 13 november.
Wat doe je als je geen plezier in je werk hebt?
Het ervaren van werkplezier is voor alles en iedereen onmisbaar. Wanneer je geen plezier (meer) hebt in je job, wil je daar opnieuw naar op zoek gaan. Om te beginnen wil je een antwoord op de vraag: Hoe komt het dat je geen plezier meer ervaart? Ben je de functie ontgroeit, bevalt de functie niet (meer), past de bedrijfscultuur niet (meer) bij je, voel je de klik met collega’s niet (meer)? Misschien is het een combinatie van factoren. Afhankelijk van de antwoorden op die vraag bepaal je een volgende zet. Kom je er zelf niet uit, dan is een gesprek aangaan over je gevoel een dikke tip. Met iemand van het thuisfront, je beste vriend of vriendin, maar ook zeker je manager of mogelijk die ene collega die dichtbij je staat. Het zetten van een interne stap of het aangaan van een nieuwe uitdaging bij een andere organisatie behoren tot de opties om het werkplezier terug te vinden.
Heb je nog vragen?
"*" geeft vereiste velden aan
