Collega’s! Met wat geluk kom je ze vaak genoeg tegen. Grote kans dat jij in je functie de hele dag met collega’s in contact staat. Direct uitgroeien tot BFF’s is misschien iets te enthousiast en geen noodzaak, maar het is wel fijn als je samen door één deur kunt. Hoe is jouw klik met je collega’s? En is er kans voor verbetering? Ik geef je 5 tips om de klik met je collega’s een boost te geven.
5 tips voor een goede klik met je collega’s
Mwah ik voel me niet helemaal thuis
Geen klik met je huidige collega’s? Jammer! Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet helemaal je draai hebt gevonden tussen je collega’s. Maar waar heeft dat mee te maken?
Ik heb hele leuke collega’s
Heb je wel een leuke klik met je collega’s? Super! Hoe hou je dat vast? Waar bestaat die klik eigenlijk uit?
Relaties onderhouden. Stiekem ben je er de hele dag continue mee bezig. Met vrienden, huisgenoten of je familie. Logisch, toch? Maar what about collega’s? Dat zijn ook gewoon mensen. Al twijfel je hier misschien soms aan 😉 Ook een band met collega’s ontstaat niet zomaar. Zonder hierin te investeren gaat het hem niet worden. Soms gaat dit moeiteloos, de andere keer vraagt dit net wat meer energie. De sleutel in dit verhaal? Communicatie!
Wil jij werken aan de klik met je collega’s? Ik heb 5 tips voor je!
1. Concreet communiceren draagt bij aan jullie klik
Je hoort het vast vaker: ‘less is more’! Lange onduidelijke verhalen zijn super irritant! Eens? Wil je iets overbrengen aan collega’s? Zorg dat de kern van je boodschap duidelijk is. Hoe doe je dat?
- Bedenk van te voren wat je wilt overbrengen
- In welke vorm je dit wilt doen (verbaal of non-verbaal)
- Houd het kort en krachtig! (MAND, weet je nog?)
2. Luister naar elkaar
Goed luisteren is een onderschatte kwaliteit. Bezit jij ‘m? Uit onderzoek is gebleken dat men na 17 seconden de woordvoerder al onderbreekt tijdens een gesprek. Iemand zomaar onderbreken, ik vind het een ‘no go’. Dit helpt natuurlijk niet wanneer je een betere band met je collega wilt. Let tijdens het luisteren op het volgende:
- Houding: zorg voor een open houding
- Oogcontact: kijk de andere met regelmaat aan (zonder te staren)
- Geluiden: Laat af en toe een ‘uhu’ op de juiste momenten vallen om duidelijk te maken dat je de aandacht bij het gesprek hebt
3. Feedback geven en ontvangen zorgt voor een betere klik met je collega’s
Feedback. Jij wilt een ander wat meegeven. Tof, maar soms best lastig. Er is één regel als het gaat om feedback: altijd geven. De enige fout die je kan maken is geen feedback geven op een moment dat je die wel had. Hoe zorg je ervoor dat jij constructieve feedback mee geeft? Maak gebruik van de ‘ik-ik-jij-methode’ en bevorder die klik. Bij deze methode probeer je feedback op een zorgvuldige en begrijpelijke wijze uit te leggen.
Klinkt het interessant? Ik licht het even toe:
- IK: ik zie/merk….
Allereerst: begin met een situatieschets.
Belangrijk: geef duidelijk aan wat je ziet en maak gebruik van concrete voorbeelden.
Valkuil: benoem niet wat je denkt te zien of wat je verwacht. - IK: ik denk/ het komt op mij over……
Laat jouw gevoel duidelijk spreken. Misschien is het wel een cliché maar, ‘eerlijkheid duurt het langst’. - JIJ: Herken jij dit terug? Heb je ook dit gevoel?
Je bent hier op zoek naar toekenning. Krijg je die? Fijn, dan kun je inspelen op het gevoel van je collega.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je collega geen flauw idee heeft waar jij het over hebt.
Ga het gesprek aan. Wat bedoelt de ander? Sluit de feedback af met het gewenste gedrag. Vertel concreet wat jij van de ander verwacht.
That’s It!
Kom je in de situatie dat je feedback ontvangt. Hou dan de volgende 2 tips in de achterhoofd:
- Van het krijgen van kritiek kun je veel leren
- Feedback is niet bedoeld als aanval
4. Denk aan je lichaamshouding
Uit onderzoek is gebleken dat het overbrengen van een boodschap onderverdeeld wordt in: verbaal 53%, vocaal 15% en visueel 32%. Houding valt onder non-verbale communicatie. Dus wat zeg ik nu eigenlijk? Met je houding bepaal je hoe je op een ander wil overkomen en de mate waarin je daar in slaagt.
Tips & tricks:
- Neem een open houding aan, dit is uitnodigend voor een ander.
- Vermijd armen over elkaar en norse uitdrukkingen.
- Probeer rechtop te zitten met een neutrale of vriendelijke lach.
5. Help elkaar
Help jij je collega’s als zij daarnaar vragen? Voel jij je vrij om je kennis en ervaringen te delen? Zodra je collega’s het gevoel krijgen dat je voor hen klaar staat, zullen ze in het vervolg sneller bij je terugkomen en dit zal zeker bijdragen aan een goede band.
Probeer het eens
Wanneer je goed kunt communiceren met je collega’s ben je alweer een stapje verder. Goede communicatie leidt tot positiviteit, productiviteit en succesvolle samenwerking. Pas deze tips toe! Zie hoe de onderlinge communicatie verbetert en de klik met je collega’s verbetert. Probeer het, helpt het niet, dan zit je misschien niet op je plek. Het kan natuurlijk ook dat je in een bedrijf zit waar net niet jouw type mensen werkt.
Mag er aan jouw situatie wel iets verbeterd worden? Dan is het prettig om goed advies te krijgen. Een nieuwe baan of functie kan het antwoord zijn. Maar wat voor functie? En waar? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Dat begint met een belletje. Laat je gegevens achter en je hoort van ons!
💡 Leuke kijktip: Hoe word je gelukkiger op je werk: maak contact met je collega’s
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan