Wat is het juiste moment voor het aannemen van een nieuwe collega?

Werkgever 18 april 2024

Wat is hét juiste moment voor het aannemen van een nieuwe collega? Die vraag nu on the spot beantwoorden is geen ABC’tje. Dat de arbeidsmarkt, zeker in specifieke sectoren, nauw is, zal je niet verrassen. Mogelijk laat het je wel met andere ogen naar de recruitment van je organisatie kijken. En hardop nadenken over die eerste vraag. Daarom zoom ik in deze blog graag in op de factoren die dit moment gaan beïnvloeden. Lees je mee?

Rekening houdend met de belangrijkste factoren

Binnen ieder recruitmentproces speelt de factor timing een grote rol. Naast een heleboel andere factoren. Hoe beter jij je personeelsplanning op orde hebt, des te meer je kan ageren in plaats van reageren. Om uiteindelijk het juiste moment te kunnen bepalen voor het aannemen van een nieuwe collega, heb je rekening te houden met de volgende elementen:

Factor 1: Je jaarplan en de gestelde doelen.

Regeren is vooruitzien. Het laatste kwartaal van dit jaar moet nog beginnen, maar jouw blik staat mogelijk al op 2024. Mis je vaardigheden, uren of expertise wanneer je kijkt naar je huidige team? Dreig je toekomstige doelen niet te halen wanneer je doorgaat met je huidige team? Of denk je die beoogde groei te kunnen realiseren met je huidige mensen? Zo het risico lopende dat je teveel van je huidige team vraagt.

Factor 2: Is er voldoende budget

Hoe zit het met het personeelsbudget? Is er überhaupt ruimte voor extra mensen? Zonder een grote zak centen gaat het hele sprookje snel voorbij. Mogelijk ben je gelijktijdig gebonden aan een jaarlijks hr budget. Dit kan ertoe leiden dat die nieuwe collega aannemen in december een optie is en een maand later niet meer. Wat doe je wanneer het meenemen van het gestelde budget naar volgend jaar geen optie is? Ga je op zoek nu je de zekerheid hebt dat hier budget voor is?

Factor 3: De huidige werkdruk

Een derde factor is de huidige werkdruk binnen je team. Krijgt deze momenteel het stempel ‘gezond’ of eerder die van ‘ongezond’? En is dit incidenteel zo of is hier structureel sprake van. Hoe zie je dit het komende jaar voor je en welke oplossing is de juiste? Weet je de werkdruk te verlagen door een nieuwe collega aan te nemen of neemt deze als gevolg hiervan juist verder toe?

Een mix van deze drie elementen zet je aan het denken. En mogelijk ook aan het werk. Worden er vaardigheden gemist, is er sprake van een ongezonde werkdruk én is er budget beschikbaar? Wanneer je die vragen drie keer met een ‘ja’ beantwoordt, dient het moment zich aan om na te gaan denken over de werving zelf.

Voor je werving daadwerkelijk van start gaat

Zijn er nog een aantal vragen waar je eerst een antwoord op wilt hebben…

Hoeveel FTE heb je nodig?

Is één FTE genoeg of red je het daar niet mee? Wanneer je inzicht hebt in je behoefte kan je verder vooruit. Laat je deze positie volledig door 1 persoon invullen of is parttime ook een optie? Mogelijk lopen er in je organisatie al mensen rond die hun takenpakket graag uitbreiden.

Wat moet iemand al kunnen en wat mag iemand nog leren?

Wat zijn je harde eisen als het op de skills van deze persoon aankomt? Moet iemand er op ieder vlak meteen staan of is er ruimte om in (bepaalde aspecten van) een rol te groeien? En is ervaring daarmee een must have of eerder een nice to have?

Wanneer wil je dat iemand ingewerkt is en hoeveel tijd mag dit in beslag nemen?

Hoeveel speling heb je vanaf vandaag? Natuurlijk is het prettig wanneer iemand binnen no-time volledig zelfstandig meedraait, maar de praktijk wijst uit dat dit zelden voorkomt. Tenzij je bereid en in staat bent om serieus geld in te gaan betalen. Alles onder het motto: liever de hoofdprijs aftikken dan hoofdpijn krijgen van je werving. Vraag jezelf wel af hoe groot deze vijver is en hoeveel hengels er meedoen.

Mogelijk is het net zo oké wanneer diegene in de eerste maanden van 2024 zelfstandig aan de slag kan. Gun je iemand dan de komende maanden een warming-up? Wetende dat een een goed en uitgebreid inwerktraject een boost geeft aan de betrokkenheid van die nieuwe collega.

En nu?

Nu stel ik je die eerste vraag graag nog een keer. Wat is hét juiste moment voor het aannemen van een nieuwe collega? Antwoord geven hoeft niet a la minute. Wel hoop ik dat al het bovenstaande je met nieuwe ogen naar je eigen werving laat kijken.

In de periode die ik voor Work-on werk is er veel verandert, maar de jaarlijkse piek aan sollicitanten hoort daar niet bij. Die ligt al jaren aan het begin van september. Een fase waarin veel young professionals en vooral de net afgestudeerden op zoek gaan naar een baan. Een groep die aandacht nodig heeft en fouten maakt, maar ook leergierig en ambitieus is. De keuze om ze nu in te werken, betaalt zich vanaf januari mogelijk dubbel terug.

Wat kunnen zij voor jou betekenen?

Meer weten over succesvol personeel werven of recruitment?

We hebben alle blogs en artikelen over dit onderwerp verzameld in ons blogoverzicht.

Behoefte aan advies? We denken graag met je mee

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog Collega's aannemen HR Personeel werven

Lieke Bronkhorst

Talentcoach