Jouw mensen in de juiste samenstelling?

Werkgever 18 april 2024

Als leidinggevende ben je de hele dag door alert op allerlei zaken. Het aansturen van jouw team is slechts onderdeel van een veel groter takenpakket. Resultaat is leidend. Logisch dus dat je niet constant aandacht hebt voor de onderlinge samenwerking in het team.

Toch is het belangrijk om overzicht te bewaren. Vaak worden medewerkers individueel gecoacht waardoor de focus op de juiste samenstelling vervaagt. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Hoe zit het met de rolverdeling binnen jouw team? Zitten alle mensen op de juiste plek? Benut je alle vaardigheden of laat je kansen lopen. Werk je wel met de juiste mensen? En hoe kom je erachter wie dat zijn? In de komende minuten help ik je op weg.

Stap 1 | Wie zijn de spelers

Begin eens bij je huidige team. De juiste samenstelling begint bij: weten wie de spelers zijn. Een persoonlijk karakter heeft grote invloed op het functioneren. Welke karakters bevat jouw team? Heb je al eens gehoord van het DISC-model? Dit model laat door middel van kleur zien welk temperament ieder lid bezit, geeft inzicht in de manier waarop iemand reageert en voorspelt hoe er met bepaalde situaties zal worden omgegaan. Een sterk team bestaat uit een mix van kleuren. Rood, geel, blauw en groen. Ieder mens heeft sterke en zwakke punten. Ze vaststellen is 1, ze gebruiken is 2. Ben je in staat om een team te smeden dat elkaar weet aan te vullen en zodoende elkaar versterkt? Dan sta je voor de aftrap al met 2-0 voor.

Stap 2 | Talent en werkplezier

Oké. Nu je de tijd hebt genomen voor de persoon, is het tijd om in te zoomen op de professional. Welke vaardigheden beheersen je medewerkers? Welke talenten komen onmiskenbaar bovendrijven? Blijft er potentieel onbenut? Verlies daarbij niet de ambities en drijfveren van het team uit het oog. Ruimte voelen om je te kunnen ontwikkelen is een essentieel onderdeel voor het ervaren meer werkplezier. En gelijktijdig een belangrijke bouwsteen om sneller te groeien. Trekken we dit oorzaak-gevolg spelletje door komen we uiteindelijk uit bij een medewerker die niet alleen vrolijker, maar ook productiever is. Een win-winsituatie voor talent en organisatie.

Stap 3 | De ontbrekende schakel

De spelers zijn bekend. Net als de vaardigheden waarover ze beschikken. Sterker nog: je weet zelfs wat hen motiveert om te doen wat ze doen. Maar zit iedereen ook op de juiste plek? Is je team compleet? Of mis je iemand. Een karakter of expertise? We zijn snel geneigd om te denken in functies. Waar de kern juist ligt bij het missen van een eigenschap of vaardigheid binnen de organisatie. Iemand die gestructureerd werkt bijvoorbeeld. In plaats van een administratief medewerker. Of iemand die over voldoende empathisch vermogen beschikt om gevoelige vragen van klanten te beantwoorden op de klantenservice afdeling.

Kortom, kijk naar de persoon in plaats van de functie

Gooi het eens over een andere boeg. Wat nou als je ontbrekende karaktereigenschappen of skills als uitgangspunt neemt voor de zoektocht naar de juiste persoon? Benieuwd wat dit je oplevert? Ik durf in te zetten op: precies wat je zoekt! Of beter gezegd: Wie je zoekt. Hoe je de juiste mensen vindt, die vraag beantwoorden we in een nieuwe blog. Lees ook dit deel van deze blogreeks en stel jezelf in staat om je eigen wervingsstrategie van A tot Z uit te stippelen.

Meer weten over de juiste persoon in de juiste samenstelling?

We hebben alle blogs en artikelen over dit onderwerp verzameld in ons blogoverzicht.

 

Behoefte aan advies?

"*" geeft vereiste velden aan

Blog Culture fit HR Personeel werven
Profielfoto Tess

Tess van Riel

Accountmanager