15% van de starters wisselt binnen een jaar weer van baan. Geen misselijk aantal. Waarom ligt dit aantal zo hoog? Is er sprake van een mismatch? Zijn de verwachtingen niet goed gemanaged of is men tegenwoordig gewoon snel op een omgeving uitgekeken? Als deze cijfers 1 ding duidelijk maken, is het dat het belang van een goede sollicitatieprocedure (op maat) cruciaal is voor het vinden van een 100% match. Tijd om die van jou onder de loep te nemen. Ik help je bij het inrichten van jouw sollicitatieprocedure.
Inrichten van jouw sollicitatieprocedure
Waarom maatwerk zo belangrijk is
Het inrichten van jouw sollicitatieprocedure vraagt om maatwerk. Het gaat er allereerst om wat jij belangrijk vindt. Daarnaast zijn de vorm en opzet van de procedure sterk afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan: de inhoud van de rol, de zwaarte van de functie, de positie die deze functie inneemt binnen jouw organisatie en de specifieke vaardigheden die vereist zijn. We diepen deze factoren verder uit om te kijken wat past bij jouw sollicitatieprocedure.
De inhoud van de rol en de zwaarte van de functie
Niet elke functie is hetzelfde. Dit betekent dat ook de sollicitatieprocedure moet variëren. Voor een startersfunctie ligt de focus misschien meer op de klik, potentie en leergierigheid. Eén gesprek is dan vaak al voldoende. Terwijl je voor een zwaardere functie met veel verantwoordelijkheid juist wilt kijken naar ervaring en bewezen successen. Om erachter te komen of iemand aansluit bij de zwaarte van de rol, heb je misschien meer tijd (en gesprekken) nodig. Hoe zwaar is de rol waarvoor je wilt werven? Wat wil je van kandidaten weten of hoeveel gesprekken heb je nodig om een goed gevoel bij de samenwerking te krijgen?
De rol binnen de organisatie
Een andere belangrijke factor is de rol die de functie inneemt binnen jouw organisatie. Met wie werkt de nieuwe medewerker samen? Hoe belangrijk is deze functie voor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen? Om erachter te komen of iemand past binnen de dynamiek van jouw team en bedrijfscultuur, is het waardevol om meerdere mensen aan tafel te zetten tijdens het sollicitatieproces. Nodig bijvoorbeeld een vertegenwoordiger uit van elk team waarmee de nieuwe medewerker samenwerkt. Zo krijg je vanuit verschillende perspectieven inzichten.
De vereiste vaardigheden
Ben je op zoek naar bepaalde skills en wil je deze bij kandidaten graag terugzien in de sollicitatieprocedure? Je kunt ervoor kiezen om een element toe te voegen waarmee je de skills van kandidaten test. Denk hierbij aan een praktijkopdracht die direct verband houdt met de functie. Dit geeft je een goed beeld van hoe de kandidaat omgaat met de taken die hij of zij straks dagelijks zal uitvoeren. Ook een portfolio kan waardevolle inzichten bieden, vooral voor functies in marketing of projectmanagement. Op deze manier kun je de kwaliteit van eerder werk beoordelen en bepalen of dit past bij de eisen die jij stelt.
Aan de slag met het inrichten van jouw sollicitatieprocedure
Tijdens het lezen van deze blog heb je ongetwijfeld al nagedacht over jouw situatie. Nu is het aan jou om de procedure daadwerkelijk vorm te geven. Met als (eind)resultaat hopelijk een medewerker die niet alleen de juiste kennis en ervaring meebrengt, maar ook perfect past binnen jouw organisatie. En dat is precies wat je wilt.
Behoefte aan advies?
"*" geeft vereiste velden aan