Help! Ik ben perfectionistisch

Carrière Ontwikkeling 11 april 2024

Goed genoeg is nooit goed genoeg. Snel tevreden ben je niet en wanneer je denkt dat het beter kan doe je er ook alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Soms zelfs tot je uitgeput bent geraakt. Herken jij jezelf hierin? Dan ben jij perfectionistisch en is perfectionisme zowel jouw kracht als valkuil. In deze blog ga ik je helpen om je op een goede manier met je perfectionistisch gedrag te laten dealen.

Wanneer ben je perfectionistisch?

Perfectionisme wordt op school, tijdens sollicitaties en op de werkvloer vaak uitgelegd als een positieve eigenschap die sommige mensen bezitten. Dit is maar ten dele waar. In werkelijkheid is perfectionisme geen positieve eigenschap, maar een angst. Een angst om het niet goed genoeg te doen of niet goed genoeg te zijn. Begrijp me niet verkeerd: perfectionisme is niet slecht of verkeerd. De angst om het niet goed te doen werkt in veel gevallen in jouw voordeel. Perfectionisme pakt alleen verkeerd uit wanneer de angst de overhand neemt. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Op perfectionistisch zijn zit alleen geen uit-knop dus hoe ga je op een gezonde manier om met perfectionisme?

Ontdek waar je bang voor bent als perfectionist

Wat perfectionistisch gedrag voedt is voor iedereen anders. Dit klinkt bijna als een regelrechte scene uit Twilight of The Vampire Diaries dus om de boel even op te helderen: perfectionisme heeft vaak te maken met de angst om te falen, mensen teleur te stellen of beloftes niet na te komen, maar wanneer die angst of onzekerheid toeslaat is heel persoonlijk. Misschien ben je gevoelig voor controle verlies, grote groepen of de meningen van mensen die dichtbij je staan. Wat er ook in jouw hoofd spookt: probeer patronen te ontdekken en te herkennen. Wordt jouw perfectionisme bijvoorbeeld zichtbaar wanneer je met die ene collega samenwerkt of je de leiding krijgt over een groot project? Dan weet je welk element een prikkel vormt voor jouw onzekerheid. Dit ontdekken en weten gaat je op de langere termijn helpen om niet meer angstig te zijn en situaties, waarin je bang bent om niet goed genoeg te zijn, onder controle te houden.

Vraag om feedback

Als iets lastig voor je is dan is het wel om een actie, taak of project zonder twijfels af te ronden. De vraag of het wel voldoende is blijft altijd door je hoofd spoken en maakt je onzeker. Guess what? De beste tip voor jou is om die vraag hardop uit te spreken. Het is super waardevol om van anderen te horen wat zij van jouw werk vinden. Daarbij kan het voor jou heel prettig zijn om van een ander te horen dat het werk ‘af’ is. Dit scheelt je tijd en energie. Win-win!

Accepteer dat je een perfectionistisch bent

Een bullshit tip eerste klas is dit zeker niet. Accepteren dat je een perfectionist bent klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Sterker nog: dit vraagt een constante bewustwording van waar je staat en wat je denkt. Bepaalde gedachten, twijfels en onzekerheden gaan er nu eenmaal altijd zijn. Dat zien te accepteren is best een uitdaging.

Een trucje dat ik kortgeleden heb geleerd is om je eigen gedachten te beschouwen als een soort dating app, waarbij je zelf de kans krijgt om naar links of naar rechts te swipen. Gedachtenspinsels die me aan het twijfelen brengen probeer ik denkbeeldig naar links te swipen wanneer ik er lang genoeg over na heb gedacht. Zo blijf ik me bewust van de gedachten die in mijn hoofd circuleren. En houd ik de angst onder controle. Uiteraard werkt dit niet altijd dus pin me er niet op vast wanneer dit niet in één keer werkt.

Neem je grenzen serieus

Geef maar toe: jouw drive om altijd het beste uit jezelf te halen is soms vermoeiend. Het put je uit. Zeker wanneer de werkdruk hoog ligt. Wees je bewust van je eigen vermoeidheid. Gedachten als: ‘stel je niet aan’ gaan de revue passeren, ook dat is jouw perfectionisme. Jij mag per slot van rekening geen pas op de plaats doen. Dat vind je onbewust ook een vorm van falen of mensen teleurstellen. Heb ik gelijk? Luister dan kort naar het volgende advies: ook jij hebt een tax. Je kan niet altijd 120% geven. Wanneer je moe bent, ben je moe en doe je er goed aan om dit toe te geven. Praat erover met iemand die je vertrouwt, want hoe moeilijk het ook is, je hebt het wel nodig!

Op zoek naar tips om te voorkomen dat je jezelf voorbij loopt? Lees dan even deze blog van mijn collega Iris.

Ben bewust van wat je vraagt als perfectionistisch persoon

Perfectionistisch zijn is gelijk aan de lat hoog leggen. Je hele leven ga je merken dat jij bereid bent om een stap meer te zetten dan de rest en dat gaat je ver brengen. De andere kant van de medaille is dat je de lat ook hoog legt voor anderen. Dat doe je zeker niet expres, dat weet ik. Het is alleen goed dat je je bewust bent van wat je van een ander vraagt. Een ander gaat misschien niet zo snel als jij. Dat is lastig en soms frustrerend. Toch zul je een middenweg moeten vinden die voor jullie beide werkt. Mijn tip? Vraag de ander wat hij of zij realistisch vindt en spreek verwachtingen naar elkaar uit. Zo voorkom je dat je allebei op een andere golflengte terechtkomt.

Een voordeel van het samenwerken met niet-perfectionisten? Je gaat afgeremd worden en eigenlijk is dat alleen maar goed. Het is de rem die jij zelf nauwelijks intrapt en waar jij stiekem gebruik van moet maken. Doe dit dus ook vooral!

Last but not least: niet perfect is ook goed genoeg

Dat brengt ons direct bij de aller allerlaatste tip die ik je mee wil geven. Een motto dat je gaat helpen, namelijk: niet perfect is ook goed genoeg. Probeer je werk niet eindeloos te verbeteren, stel realistische doelen voor jezelf, wees lief voor jezelf en vraag eventueel een second opinion wanneer je zelf twijfels hebt of onzeker bent. Dan komt alles goed.

Om mijn eigen motto uit te dragen maak ik hiermee ook direct een einde aan deze blog, want in mijn geval is niet perfect namelijk óók goed genoeg. Bye!

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ambitie Blog Carrière

Lieke Bronkhorst

Talentcoach