Zo ga je om met angst voor een afwijzing bij een interne sollicitatie

Carrière Solliciteren 30 april 2024

Aas je op een baan bij je huidige werkgever? Wanneer één van je collega’s vertrekt kan het zomaar zijn dat jij jezelf die rol ziet overnemen. Toch roept deze potentiële stap ook de nodige vragen en twijfels bij je op. Kan je dit zomaar doen? Wat als je wordt afgewezen? Waar komt die twijfel vandaan en hoe ben je ‘m te slim ? Daar wil ik het vandaag met je over hebben. Lees je mee?

Van een afstandje klinkt het als het beste van beide werelden. Vol gaan voor een rol die je (extra) aanspreekt op een werkvloer die al vertrouwd, en nog veel te leuk is, om te verlaten. Toch ben je geen uitzondering wanneer je ook direct beren op de weg ziet. Het is namelijk wel iets anders dan ‘gewoon’ solliciteren. Wat als ze voor een andere sollicitant kiezen en je niet als winnaar uit de spreekwoordelijke bus komt? Kan je dan nog wel blijven zitten waar je zit. De kern is dat een interne sollicitatie geen vrije vertaling is van het feit dat je niet blij bent met je huidige rol. Wanneer dit laatste wel het geval is, moet je een ander gesprek voeren. Bijvoorbeeld met je leidinggevende.

Risico op een afwijzing

Het risico om afgewezen te worden, bijvoorbeeld bij een interne sollicitatie, dat lopen we vaker. Jij, ik en ieder ander. Bij het doen van een bod op een huis of bij het op date vragen van iemand die je ontmoet hebt in de kroeg. De kans dat dit altijd goed gaat is verre van waterdicht. Sterker nog, ik garandeer je dat het echt af en toe mis zal gaan. Dat mag ook. Waarom het ene blauwtje het andere niet is? Wanneer een bieding of een potentiële date in het water valt, dan zien de betrokkenen dit waarschijnlijk niet of minder snel aan je af. Omdat je ze misschien niet dagelijks tegenkomt. Dat is bij je collega’s anders. Ook na het mogelijk mislopen van die nieuwe functie. Al is het hebben van ambities het enige dat ze je echt kwalijk kunnen nemen.

Je kans op actie en succes bij een interne sollicitatie vergroten

Er zijn ongetwijfeld verschillende manieren om over je angstgevoelens heen te stappen. Hiervan wil ik er eentje in het bijzonder uitlichten. Uit onderzoek blijkt dat je eerder risico’s durft te nemen wanneer je nadenkt over de voordelen en de nadelen van het risico dat je neemt. Schrijf ze uit en weeg ze af tegenover elkaar. Dus bijvoorbeeld:

Positieve kant van die nieuwe job:

  • Beter salaris
  • Breder takenpakket

Negatieve kant van die nieuwe job:

  • Vaker op kantoor aanwezig moeten zijn

Let op: het is belangrijk dat je deze voordelen zelf bedenkt. En er ook echt achter staat. Het hoeft geen hele waslijst te zijn. Is je lijst toch iets langer, zorg dan dat de verhouding tussen de twee categorieën in lijn met elkaar blijft (één op twee). Ditzelfde onderzoek toont aan dat het meenemen van zowel de positieve als de negatieve aspecten je kans op het daadwerkelijke solliciteren vergroot. Dit alles omdat je het risico op ambivalentie (A.K.A. een conflict met jezelf) tot het minimum weet te beperken.

Mijn moeder zei altijd: “Een nee heb je, een ja kun je krijgen.” Zit dat lijstje aan voor- en nadelen al een tijdje in je hoofd? Mooi moment om hem eens uit te schrijven.

Toch?

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ambitie Blog Interne sollicitatie Solliciteren
Profielfoto Sophie. Talentcoach bij Work-on.

Sophie Kleintjes

Talentcoach
Bekijk onze vacatures