Wist jij op jonge leeftijd al precies wat je later wilde worden? En hoeveel van die baankeuze staat vandaag de dag nog overeind? Als student word je al op vroege leeftijd gedwongen om bepaalde keuzes te maken. Van een studiekeuze tot een baankeuze. Een momentopname waar je misschien helemaal niet meer zo blij mee bent. Omdat de baan die het heeft opgeleverd inhoudelijk tegenvalt of het door welke omstandigheden dan ook überhaupt verdomde lastig is om aan die leuke baan te komen binnen de gekozen branche. Lig je er ‘s nachts van wakker en spookt het ook overdag door je hoofd? Dan is het tijd voor actie. Maar wat als je niet weet waar te beginnen? Wat is de status van de huidige arbeidsmarkt en waar tref de grootste baankansen? Nu en in de toekomst. Komt ‘ie.
Welke baankeuze maak je als je het echt niet weet?
Hoe staat de arbeidsmarkt er momenteel voor?
Het recordaantal van 286.000 openstaande vacatures, aan het eind van 2019, heeft in alle hectiek niet lang stand gehouden. Na de onontkoombare daling van 30% in het eerste kwartaal van 2020 toont de arbeidsmarkt nu positieve tekenen van herstel en is er reden voor optimisme. Het totaal aantal banen in Nederland gaat richting de 11 miljoen, na een toename van 164.000 binnen 1 kwartaal. Een voorzichtig positief geluid nadat eerder al bekend werd dat de toenemende werkloosheid is afgevlakt. De hoogste werkloosheid komt voor in branches die door de crisis in zwaar weer verkeren. Denk aan de horeca en evenementensector die al lange tijd stil liggen.
Waar bevinden zich personeelstekorten en doen andere kansen zich voor?
Met de focus op vooruitgang is het wel zo fijn om ook te weten waar kansen liggen. Kijken we nu samen naar jouw baankansen vallen deze binnen 2 categorieën. Die op de lange en die op de korte termijn.
Situatie: je was jarenlang werkzaam in de horeca en zit nu zonder werk thuis. Dan speelt de factor haast waarschijnlijk een belangrijke rol. Mogelijk bieden de sectoren rondom medisch/verplegend personeel, bezorgdiensten, softwareontwikkeling en de bouw een uitkomst. De vraag naar personeel is hier het afgelopen jaar om verschillende redenen aanzienlijk toegenomen.
Wanneer de factor haast geen hoofdrol opeist heb je de mogelijkheid om naar de langere termijn te kijken. Met een vergrijzing op komst en een digitalisering waar ook niet aan valt te ontkomen gaan zich nieuwe baankansen voordoen. Nu waarschijnlijk sneller dan gedacht. Grote kans dat de factor soft-skills een belangrijke stempel gaat drukken. Rest alleen nog de vraag: ‘hoe lang gaat het duren voor banen als ethisch hacker, neuromarketeer, drone verkeersleider en de big data analist de vacaturesites domineren?’
Wat is belangrijk bij het maken van een baankeuze als je het niet weet?
Twijfel je aan je huidige baan? Of juist over de volgende? Dan is het om te beginnen goed om te weten dat je niet de enige bent die het niet altijd weet. Al kan het soms wel zo voelen. Iedereen kent twijfels. ‘Doe ik hier wel goed aan’, ‘moet ik geen andere keuze maken?’ Wat helpt is om erover te praten. Met familie, vrienden, collega’s, studiegenoten of mensen die op een andere manier dichtbij je staan. Waar ligt je kracht en welke elementen aan een baan maken voor jou het verschil? Doe jij het voor de inhoudelijke uitdaging, de klik met collega’s of de uitstekende arbeidsvoorwaarden. Mogelijk ga je voor een cocktail van meerdere smaken. Mijn steun heb je! Worstel je langer dan gedacht met de vragen: ‘wat wil ik?’ en ‘waar ben ik goed in?’ Onze talentcoaches zoeken tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek graag samen met jou naar de antwoorden.
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan