Alles wat je wil weten over referenties

Solliciteren 13 november 2024

Ga je solliciteren, dan kun je er donder op zeggen dat er gevraagd wordt naar een referentie. Een hulplijn die je enorm kan helpen bij het scoren van die nieuwe baan. Tijd voor wat verdieping dus. Wat zijn referenties eigenlijk, wie geef je hiervoor op en hoe vermeld je deze op je cv? Ik help je graag aan een antwoord op al je vragen. Lees je mee?

Wat zijn referenties?

Vrij vertaald is een referentie een aanbeveling. Een veel gehoord en gebruikt fenomeen rondom sollicitaties. Om enige verwarring te voorkomen: De term referentie kan verwijzen naar: A) de persoon die de referentie geeft, of B) de aanbeveling zelf. In het eerste geval zijn referenties mensen die een goed beeld kunnen schetsen over hoe jij functioneert. Als persoon, maar vooral als professional. De referentie in categorie B, daarin wordt door je referent iets verteld over bijvoorbeeld je opgedane werkervaring, je vaardigheden, je functioneren, je ambities en je persoonlijkheid.    

Referenties zijn positief. Niet over de top of overdreven, wel stimulerend en eerlijk. Staat er een kleine kritische kanttekening in, hoeft dat helemaal niet negatief te zijn. In tegendeel zelfs. Iedereen heeft ontwikkelingspunten. Komen deze terug, maakt dat je eerder menselijk dan zwak of incapabel. No worries dus. Tijdens een sollicitatieprocedure kan er door een werkgever naar een referentie worden gevraagd. Waarom dit gebeurt? Men wil graag een nog beter beeld krijgen van wie jij bent en hoe je werkt. Dat kan jij ze natuurlijk vertellen, maar wanneer een ander dit nog eens extra doet komt dit ook extra goed over. Als een soort tweestapsverificatie.  

Wie geef je op als referentie tijdens een sollicitatie

De referentie die je opgeeft wanneer je gaat solliciteren wordt jouw beste wingman. Het is een logische keuze om te gaan voor iemand die jou als oud-collega of voormalig docent goed kent. Eigenlijk een ervaringsdeskundige. Eentje die jou in actie heeft gezien op de werkvloer. En daarom een goed beeld kan schetsen van jou als (lerend) professional. Het is een dikke tip om iemand te vragen die jij graag mag en andersom. Een referent die je vaak van je beste kant heeft gezien en jou graag helpt waar nodig. Uiteraard vraag je deze persoon eerst of je ze op je cv mag vermelden als referent. In welke categorie je moet denken? Ik stel voor te kiezen uit:

  • Je voormalig docent
  • Klanten 
  • Je manager
  • Die collega waar je een goede band mee hebt
  • Je stagebegeleider
  • Opdrachtgevers 

De check zelf, die kan je zien als een try before you buy. Het nabellen of lezen van een referentie biedt die potentiële nieuwe werkgever een extra inkijkje. Een sneakpeek om te zien hoe het is om jou als collega te hebben. Het checken van een referentie vindt over het algemeen plaats in de laatste fase van een sollicitatieprocedure. Zo kan op goede voet vertrekken bij je eerdere werkgevers je nog mooie dingen opleveren.  

Wat als je geen referenties hebt op je cv? 

Lukt het je niet om een referentie te vinden? Dat kan. Mogelijk moet je eerste echte werkervaring nog komen. Of ben je niet zo lekker weggegaan bij je vorige werkgever. No stress princess. Ook zonder referentie kan je cv bovenaan de stapel belanden. 

Wanneer je echt geen referentie kan vermelden, bereid je dan wel voor op de vraag waarom deze niet op je cv staan. De vraag komt lang niet tijdens elk sollicitatiegesprek voorbij. Mocht ‘ie wel komen, dan wil jij je passende antwoord klaar hebben. Let op: Kies bij het gebrek aan een relevante referentie niet voor een familielid dat dichtbij je staat. Beetje een ongeschreven regel. En niet de bedoeling tijdens een sollicitatie. Hoe goed de intenties van je moeder, opa of tante ook zijn. Don’t go there. En lees onze blog om jezelf extra goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

Voorbeelden van referenties op je cv. Zo vermeld je ze

Het vermelden van een referentie op je cv kan op verschillende manieren. Graag licht ik de meest voorkomende versies voor je uit. 

Het vermelden van een contactpersoon op je cv

Dit is de oldskool manier. Het stelt je potentiële nieuwe werkgever in staat om contact op te nemen met je referent. Maak een apart kopje op je cv dat de titel referentie(s) krijgt. Schrijf hier vervolgens de naam (liefst voornaam en achternaam) en de contactgegevens van je referent op. Vergeet ook jullie onderlinge relatie niet te vermelden. Let op: Zorg wel dat de contactgegevens recent zijn. Dan krijg je dus dit: 

Referentie

Naomi van der Poel (Talentcoach via Work-on)

[email protected]   

013 – 580 27 20

De geschreven referentie

Iets minder gebruikelijk, maar zeker net zo krachtig: Een geschreven referentie. Een praktijkvoorbeeld van een geschreven referentie ziet er als volgt uit:  

‘Danique is een gevalletje ‘Deze wil je graag in je team’. Slim, ambitieus, loyaal en vooral heel leuk! Haar meerwaarde voor de organisatie, die heeft ze dubbel en dwars bewezen. Zo klopte de interne financiële administratie dankzij haar altijd tot een meter achter de komma. Ze heeft zelfs een dashboard ontworpen en geïmplementeerd om in 1 blik te laten zien welke betalingsdeadlines naderen. Ze heeft de neiging om iets te vaak ‘ja’ te zeggen op ieder verzoek, maar weet dit van zichzelf en werkt hier bewust aan. Danique is in mijn ogen voor iedere organisatie een meerwaarde met de hoofdletter M!’

Naomi van der Poel

Talentcoach via Work-on 

Naast de uitgebreide versie, is er altijd nog de keuze voor een compactere referentie. 

‘Topper eerste klas! Weet gezelligheid en professionaliteit altijd te combineren. Voor iedereen staat ze klaar en geen vraag blijft bij haar zonder passend antwoord. Danique (opnieuw) aannemen? Ik zou het wel weten.’

Referenties op aanvraag

Geen ruimte op je cv voor een uitgebreide referentie? Begrijpelijk. Zoals eerder gezegd wordt er niet door iedere werkgever naar een referent gevraagd. Wil je ze wel de optie geven, dan is het vermelden van de zin: ‘Referenties op aanvraag’ eigenlijk genoeg. Zeg je dit liever iets sprekender? Kies dan voor: ‘Voorbeelden nodig van mijn functioneren? Mijn referent en voormalig Talentcoach Naomi weet er alles van en vertelt het je graag. Ik mail je graag haar contactgegevens.’ 

Oke, en nu? 

Nu ken je de potentiële meerwaarde van een referentie. Tijd om ‘m te benutten. Wie overweeg jij te vragen als referentie en in welke vorm? Iets om goed over na te denken. 

Kan je daar hulp bij gebruiken? Ik denk graag met je mee. 

"*" geeft vereiste velden aan

Blog Solliciteren

Naomi van der Poel

Talentcoach