Onzekerheid op de werkvloer is niets vreemds

Carrière 27 december 2023

Het moment waarop je keuzes moet maken met betrekking tot je studie en je professionele toekomst komt haast eerder dan het punt waarop je jouw eigen tanden gaat poetsen. Lichtelijk overdreven misschien, maar zo kan het zeker aanvoelen. Herkenbaar? Niet vreemd dus, wanneer je onzeker wordt over je eigen kunnen of twijfelt over waar je goed aan doet. Zitten gedachten als ‘waar ben ik nu eigenlijk goed in’ of ‘hoe kom ik erachter waar mijn passie ligt’ met regelmaat in je hoofd? . Dan is deze blog voor jou geschreven. Ik ga je helpen om beter te dealen met je onzekerheid op de werkvloer. Ben je een uitzondering? Of is onzekerheid een thema dat iedereen aangaat? Let’s find out.

Jezelf stap voor stap beter leren kennen

Waar ben je goed in of waar ligt je passie? Directe vragen die ik niet voor je kan beantwoorden. Wel kan ik ze klein(er) voor je maken. Want wat als de vraag niet is waar je goed in bent, maar de vraag is waar je op school of in je werk complimenten over krijgt. Zelf denk ik dan direct aan die projectgroepen op school, waarin ik de rol van organisator van nature aannam. Een vaardigheid die me goed ligt. Mede omdat ik mijn vaardigheden op dit vlak door de jaren heb weten te verbeteren. Al is ergens goed in zijn en ergens een passie voor hebben lang niet altijd hetzelfde. Om je passie te vinden moet je naar binnen keren. Figuurlijk natuurlijk. Wat geeft je energie? Wat maakt je blij? Waar raak je niet over uitgepraat? Antwoorden op die vragen gaan jou een stap dichter bij je passie brengen. Wil dit zeggen dat je ‘m vanavond gevonden hebt? Maybe not. Soms duurt het iets langer om deze te vinden en dat is helemaal oké. In die zoektocht sta je niet alleen. Die gaat op voor vele mensen met je. En wanneer je ‘m vindt, gaat het er uiteindelijk om wat je ermee doet. 

Ben ik wel goed genoeg?

Spookt de vraag ‘Wanneer ben ik goed genoeg?’ regelmatig door je hoofd? Dan had ik nu op de grote rode knop gedrukt wanneer ik deze had. Niet omdat ik de gedachte niet herken, maar omdat je altijd goed genoeg bent voor de plek waar jij nu staat in je carrière en daarbuiten. Misschien voldoe je niet aan de verwachtingen van een ander, maar ligt dat dan aan jou? Of aan de verwachtingen van de persoon in kwestie? Wanneer je streng bent voor jezelf en je graag verwachtingen overtreft is dat je uiteraard goed recht. Een mooi streven zelfs, maar alleen wanneer het bij je past als persoon. Word je al zenuwachtig bij het idee? Gun jezelf de tijd om vaardigheden te ontwikkelen. Je hoeft niet in één keer alles te kunnen. 

Weet ik wel wat ik wil? 

Wat als je niet weet wat je wilt? Voor wie graag vooruit kijkt kan het lastig zijn om niet te weten wat je wilt of wat je volgende stap gaat zijn. ‘Trust the process’ is er dan ook niet meer bij. Liever zoek je naar een startpunt in de goede richting. Het volgende helpt daar mogelijk bij: maak een lijst van de dingen die onderdeel moeten zijn van je dagelijkse ritme en dingen waarvan je het leuk vindt als ze regelmatig terugkeren. Min of meer de ‘must-haves’ en de ‘nice-to-haves’ in jouw leven. Zo weet je waar jij graag aandacht aan wil geven. Of dit ook direct realistisch is, blijft de vraag. Grote kans dat de ‘must-haves’ op jouw lijst een indruk geven van hoe jouw leven er idealiter uitziet. Stiekem heb je daarmee het antwoord op de vraag ‘wat wil je’ gegeven en heb je een doel om naartoe te werken. Op de korte en/of lange termijn. 

Moet ik iets met mijn studie doen? 

Nee. Korter kan ik dat antwoord niet maken. Dat hoeft zeker niet. De keuze voor een studie is een momentopname die je op relatief jonge leeftijd maakt. De kans dat je die keuze ontgroeid in de jaren dat je studeert is aanwezig. Bovendien ga je pas echt leren van de praktijk. Tijdens die 40, 50 of 60 jaar dat je aan het werk bent. Ik hoop dat, op het moment dat jij moest kiezen, je bent gegaan voor de studie die je leuk leek. Die waar je meer van wilde weten en leren. Vergeet niet: een papiertje is verdomde handig, maar lang niet altijd een -is ‘ie weer- must have. Veel organisaties geven je graag een kans op basis van motivatie. Dus weet jij uit te leggen waarom je graag in een functie aan de slag gaat waarvoor je niet hebt geleerd? Dan scoor je ongetwijfeld bonuspunten. 

Hoe haal ik voldoening uit mijn dagen?

Dat is een vraag waar je niet 1, 2, 3 een antwoord op kan geven. Omdat ik niet kan aangeven wat jou voldoening geeft. En jij misschien ook (nog) niet. Wat geeft jou voldoening, waar hecht je waarde aan en wat vind je belangrijk in het leven? En dan specifiek binnen een baan. Voor de een is dat het verschil maken in een organisatie. Terwijl de ander het belangrijker vindt om iets bij te dragen in de maatschappij. Waar jij voldoening uithaalt is iets heel persoonlijks en heeft raakvlakken met de vragen wie jij bent en waar je voor staat. Hierover lees je meer in de blog over identiteit. Ik raad je aan deze te lezen. Zeker wanneer je zelf zoekende bent naar die elementen waar je voor jezelf voldoening uit haalt. 

Oke, en nu? 

Nu heb je vooral veel vragen gelezen die voor twijfel kunnen zorgen. Elementen waar je mogelijk onzeker over bent. Good to know: onzekerheid is iets van alle tijden en van iedereen. De voorbijgekomen vragen zijn slechts een greep uit de vragen waarover jij kan twijfelen. Zowel hardop als in jouw hoofd. Herken je er een aantal die de revue passeerden? Of merk je dat je tegen andere dingen aanloopt en vind je het waardevol om hierover het gesprek aan te gaan? Mijn talentcoach collega’s worden er o.a. voor betaald om een luisterend oor te bieden. 

Is het tijd voor een eerste appje en een koffietje samen? Ik juich het van harte toe.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.