Jezelf voorbij lopen: zo voorkom je het

Ontwikkeling 2 april 2024

Je hoort het vaak: ‘probeer niet aan jezelf voorbij te lopen’. Wat betekent deze uitdrukking eigenlijk? Als je deze blog leest, is de kans groot dat je dit fenomeen al kent. Wat betekent deze uitdrukking eigenlijk? Durf je geen nee te zeggen tegen vrienden, familie of collega’s? Open je thuis nog vaak even je werkmail na een lange werkdag, al is het maar om te checken wat je morgen te doen staat? Of voel jij je schuldig als je een dag niets doet? Kort gezegd: je pusht jezelf steeds verder over je eigen grens met als gevolg dat je ergens tegen de lamp gaat lopen.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf aan te leren wat gas terug te nemen. In deze blog geef ik je een paar tools om uit de vicieuze cirkel te stappen en het beste uit jezelf te halen zonder jezelf op te offeren. Let’s go!

Pak het voorbij lopen probleem bij de wortels aan

Voordat je kan achterhalen waar jouw grenzen liggen, is het goed om eerst de oorzaak van het probleem te vinden. Die kan bij iedereen natuurlijk anders zijn. Toch kun je deze uiteindelijk allemaal herleiden naar angst. Angst voor afwijzing, kritiek of confrontatie. Door deze angst durf jij geen grenzen te stellen. En dat zorgt ervoor dat je zelf helemaal onderaan op je prioriteitenlijstje komt te staan. Ga bij jezelf na waar deze angst ligt. Ben je bang dat anderen een negatief oordeel over je hebben? Of ben je juist bang om niet alles uit jezelf te halen? Met meer inzicht in de oorzaak van het probleem, kun je sneller herkennen wanneer het uit de hand loopt.

Tip 1: plan tijd in voor jezelf

Jezelf weer bovenaan je prioriteitenlijstje zetten klinkt als een goed begin om voorbij lopen aan jezelf te voorkomen. Hoe je dat doet? Pak je agenda erbij en kies een moment in de week waarop je alles aan de kant zet om aan je eigen behoeftes te voldoen. Heb je al weken zin om dat ene boek op te pakken? Dit is het moment. Geen idee wat je met je vrije tijd kunt gaan doen? Denk eens na over de dingen die je vroeger graag deed. Zorg er in ieder geval voor dat je niet 3 uur aan het scrollen bent op social media, maar je bewust met deze tijd omgaat. Koop een kleurboek, ga aan de slag met een DIY of doe iets sportiefs. Maak er geen wedstrijd van. Het doel van de activiteit is alleen om lol te hebben en los te komen van ‘the grind’.

Tip 2: verdiep je in mindfulness en voorkom voorbij lopen

Mindfulness: dat klinkt als een zweverig ideaal voor mensen die teveel tijd om handen hebben, hoor ik je denken. Niets is minder waar. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van mindfulness en de methode wordt inmiddels ook in de reguliere zorg gebruikt voor de behandeling van verschillende klachten. Waarom juist mindfulness zo effectief is voor een druk leven? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die ermee oefenen minder stress en onrust ervaren, minder last hebben van piekeren, en beter met stressvolle situaties kunnen omgaan. Daarnaast geeft mindfulness je zelfvertrouwen een boost en word je zelfbewuster. In andere woorden: mindfulness geeft je de tools om de angst waar we het eerder over hebben gehad, te laten afnemen. En dat zorgt weer voor meer ruimte en rust in je hoofd.

Tip 3: leer om ‘nee’ te zeggen

Inmiddels snap je de oorzaak van het probleem, besteed je meer tijd aan jezelf en ben je zelfbewuster geworden. Dan blijft er nog een stap over: nee zeggen. Ongetwijfeld de moeilijkste van de drie. Toch zul je jezelf hierin moeten trainen om de druk op jezelf weg te nemen. Beoordeel welke factoren in je leven zorgen voor onnodige stress en tijdverspilling. Is het die toxische vriendschap waar je zoveel moeite in blijft steken? Of is het vrijwillig overwerken op je vrije avonden? Wees streng voor jezelf en blijf eerlijk. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat je wel en niet nodig hebt.

Zo, dat was het van mijn kant. Hopelijk heb ik je nu een paar tools gegeven om mee aan de slag te gaan. Mocht je er toch niet uitkomen, vraag dan iemand in je omgeving om hulp. Soms helpt een ander perspectief je om verder te komen. Veel succes!

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog Selfcare Werkvloer

Sophie Kleintjes

Talentcoach