Jezelf ontwikkelen op het werk, hoe doe je dat?

Ontwikkeling 3 april 2024

Jezelf ontwikkelen. In vacatureteksten en functieprofielen kom je het overal tegen. Het is vaak niet duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. Voor jou, als starter, kan dat best verwarrend zijn. Gaat het om jouw kennis en vaardigheden? Of om het doorgroeien naar een andere functie? Het gaat er uiteindelijk om wat jij wilt ontwikkelen. Jij bepaalt. Maar hoe jezelf op het werk te ontwikkelen? En waar te beginnen? Ik geef je graag een zetje. Hopelijk in de goede richting 🙂

Het liefst werk je binnen een organisatie waar jij in jouw ontwikkeling volledig begeleid en ondersteund wordt. Het neemt niet weg dat je op eigen initiatief ook jezelf kan ontwikkelen op het werk. Tip: zorg dat jij jezelf regelmatig voorziet van een update. Werk jouw eigen ‘software’ bij en blijf jezelf ontwikkelen op het werk. Wat speelt er in jouw branche, in jouw functie en in jouw vakgebied? Hoe beter jij geïnformeerd bent, hoe beter jij jezelf en anderen in de organisatie kunt adviseren. Maar hoe dan? Als starter is het belangrijk dat je expertise, kennis en ervaring opbouwt. Hoe kun je dat doen of versnellen? Ik geef je wat handvatten.

Weten wat er speelt, jezelf verder ontwikkelen | lees

Wat boeit jou? Wat wil je leren? Waar wil jij je in ontwikkelen? Daar begint het. LinkedIn vormt hierin een goede en bereikbare bron. Zoek hier eens naar invloedrijke denkers en ondernemers die in jouw vakgebied of branche actief zijn. 1 eenvoudige klik op de ‘volgen’ button kan voldoende zijn voor het opdoen van volledig nieuwe inzichten. Voor nu én op de lange termijn. Maak daarnaast eens een overzicht van websites die voor jou relevante informatie bevatten of vol staan met content over interessante onderwerpen. Ook het inschrijven voor een nieuwsbrief helpt je bij de tijd te blijven. Extra voordeel: je zit nergens aan vast en leest jezelf bij op een moment dat het jouw uitkomt.

Weten wat er speelt, jezelf ontwikkelen | kijk

Niet zo’n lezer? Kijk je ogen uit op Ted.com. Dé plek waar jij vernieuwende ideeën krijgt voorgeschoteld in een beproefd format: 15 minuten presentaties. Gelukkig is ook YouTube een goedgevulde schatkist vol waardevolle informatie. Van leuke how-to-video’s tot verdiepende presentaties. Op bijna elke vraag is het antwoord te vinden.

Weten wat anderen vinden | netwerk

Verbind jezelf met concullega’s, mensen met dezelfde functie als jij bij een ander bedrijf. Sinds de pandemie vinden veel van dit soort evenementen ook gewoon online plaats. Wat houd je tegen hier je vragen te stellen? Het is slechts een kwestie van doen. Kijk je toch liever de kat uit de boom? Dan is jezelf aansluiten bij discussiegroepen, bijvoorbeeld op LinkedIn, een goed alternatief.

Beter worden in wat je doet | oefen

Als jij één van jouw skills wilt verbeteren, weet dan dat je vooral beter wordt door te doen. Cursussen, trainingen en workshops volgen kunnen enorm bijdragen aan jouw vaardigheid. Vaak is het een kwestie van dit zelf aangeven bij jouw leidinggevende of HR. Zijn die mogelijkheden er op dit moment niet? Het online aanbod aan cursussen om jezelf te ontwikkelen is groter dan ooit!

Beter worden in wat jij doet | vind jouw mentor

Feedback is van onschatbare waarde en het komt in vele vormen. Een van de fijnste manieren van feedback? Een mentor. Een mentor kan, maar hoeft niet jouw leidinggevende te zijn. De ideale mentor is iemand die al verder is in jouw vakgebied of in het leven. Zo kun je op de werkvloer gesprekken voeren waarin het draait om wat jij denkt, wilt en voelt. Daar kun je enorm van leren. Belangrijk is dan wel dat je een mentor hebt die eerlijk tegen je is. Van een spiegel leer je meer dan van een aanpak met fluwelen handschoenen. Natuurlijk is een compliment prettig, maar alleen als het oprecht en verdiend is.

Slimmer werken | trends

‘Technology is ruling the world’. Zeggen ze. Daar zit een kern van waarheid in. In vrijwel elk vakgebied groeit het aantal slimme software-oplossingen en zijn er veel leuke tools die je werk besparen. Kom je een leuke tool tegen? Denk dan een stap verder dan: ‘nice…, hebben!’. Bedenk hoe deze tool ingezet zou kan worden, wie dat precies werk zal gaan besparen en weeg serieus de voor- en nadelen af. Hoe beter je dit aan jezelf en je omgeving weet te verkopen, hoe groter de kans dat men instemt met het gebruiken ervan.

Dus, hoe jezelf verder ontwikkelen op het werk?

Alles helemaal op eigen houtje doen is een optie. Eentje die je mogelijk prima ligt. Toch is het soms prettig om te ervaren dat je ergens niet alleen voor staat. Het geeft een enorme boost om te werken bij een bedrijf of organisatie waar de ontwikkeling van het personeel wordt gezien als een onmisbare factor. Dat zeg ik uit persoonlijke ervaring. Sta jij stil in je ontwikkeling en leer je graag hoe je sneller stappen zet op dit vlak? Mogelijk biedt een gesprek met 1 van onze talentcoaches uitkomst. De bedrijven waar wij voor werven zijn niet alleen op zoek naar nieuw personeel, ze zorgen er bovendien voor dat deze groep niets tekort komt. Zeker niet op het gebied van jezelf ontwikkelen op het werk.

Ben jij toe aan iets nieuws? Dan is goed advies altijd welkom. Mogelijk is een nieuwe baan of functie het antwoord. Maar welke functie? En waar? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? Jou leren kennen en er samen voor zorgen dat jij in je werk (en privé) helemaal op je plek zit. Dat begint met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op. Vinden we leuk!

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ambitie Blog Ontwikkeling Werkvloer

Hanna Hermsen

Talentcoach