Afgestudeerd. En nu?

Eerste baan 4 juni 2025

Heb jij je scriptie al ingeleverd? Of ben je nog de laatste puntjes op de i aan het zetten? Hoe dan ook: je bent (bijna) afgestudeerd. En dat is iets om trots op te zijn. Maar zodra je die studie hebt afgevinkt, dient de volgende vraag zich aan. Wat ga je doen na je opleiding? Misschien heb je al een plan. Misschien ook totaal niet. Allebei is oké.

Tijd om keuzes te maken (of juist niet)

Ga je direct aan het werk? Of wil je eerst een tijdje sparen voor die reis? Misschien twijfel je nog tussen een tussenjaar, een vervolgstudie of je eerste baan binnen het vakgebied. Logisch. En eerlijk? De meeste mensen hebben geen flauw idee wat ze willen, vlak na hun afstuderen. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Hoe vind je een baan wanneer je bent afgestudeerd?

Als je eenmaal besluit dat je wilt gaan werken, loop je tegen het volgende aan: Waar begin je? Want op papier kun je nu van alles. Maar in vacatures zie je ineens overal ‘minimaal 1 jaar ervaring vereist’. Tja. Ons advies? Begin klein. En begin ergens. Of je nu fulltime wilt starten of tijdelijk werk zoekt om geld te verdienen voor een volgend avontuur: er is altijd iets dat bij je past. En nee, dat hoef je niet alleen uit te zoeken.

7 tips voor het vinden van een nieuwe baan

  1. Maak je LinkedIn-profiel up-to-date
    Recruiters kijken daar vaak als eerste. Voeg een profielfoto toe, zet je studie en bijbanen erin en vertel kort wie je bent.
  2. Zet op papier wat je belangrijk vindt
    Wat vind jij belangrijk in een baan? Groot of klein bedrijf, formeel of informeel, zelfstandig of juist in een team? Zet het op papier. Zo wordt het zoeken ineens een stuk makkelijker. Dat geeft richting en helpt je keuzes maken.
  3. Vertel mensen dat je op zoek bent
    Vrienden, familie, oud-studiegenoten: laat weten dat je openstaat voor werk. Een tip of doorverwijzing is zó geregeld. Plaats bijvoorbeeld een bericht op LinkedIn dat je bent afgestudeerd en op zoek bent naar een nieuwe baan.
  4. Gebruik je bijbaan of stage als springplank
    Vraag rond of je daar kunt doorgroeien of via-via ergens anders terecht kunt.
  5. Wees niet te streng voor jezelf
    Je eerste baan hoeft niet je droombaan te zijn. Zie het als een kans om te leren wat je wel (of juist niet) wilt.
  6. Houd overzicht
    Maak een lijstje van waar je hebt gesolliciteerd, wat je leuk vindt en waar je nog op wilt reageren.
  7. Plan een gesprek met een recruiter
    Gewoon even sparren. Over je wensen, je cv of de banen die nú bij jou passen. Gratis en zonder verplichtingen.

Wat past bij jou?

Weet jij al wat bij jou past? Misschien herken je jezelf in één van deze situaties:

  • Je wilt sparen voor een reis
    Dan is een tijdelijke baan perfect. Je verdient geld, doet werkervaring op én je houdt ruimte over om na te denken over wat je hierna wilt.
  • Je wilt starten met je carrière
    Je staat te popelen om aan het werk te gaan in je vakgebied. Maar hoe vind je een baan die past bij wie je bent en wat je kunt? Wij denken met je mee. Alvast onze vacatures bekijken?
  • Je weet het nog niet zo goed
    Dan is een oriënterend gesprek geen gek idee. Gewoon even sparren. Over je cv, je opties en wat er wél bij je past. Vaak zit je dichter bij een goed begin dan je denkt.

Afgestudeerd? Vind werk dat bij je past

Wat je plannen ook zijn: je hoeft dit niet alleen te doen. Onze talentcoaches helpen je vrijblijvend met het vinden van werk dat past bij deze fase. Tijdelijk of vast. Dichtbij of een stukje verder weg. Iets dat goed betaalt of juist iets waar je veel van leert.

Alles begint bij één gesprek. Zonder verplichtingen. Wel met volle aandacht voor jou.

Samen sparren over jouw volgende stap?

"*" geeft vereiste velden aan

Blog Carrière Eerste baan Leestijd 3 minuten Werken na studie Young professionals
Profielfoto Sophie. Talentcoach bij Work-on.

Sophie Hallen

Talentcoach