Heb jij enig idee wat je tegenkomt wanneer je je eigen naam intypt in Google? In een zoektocht naar een eerste of een nieuwe baan kan het geen kwaad om dit eens te bekijken. Dikke kans namelijk dat een potentiële werkgever dit ook gaat doen wanneer jij besluit om bij hen op een vacature te solliciteren die je van kop tot staart aanspreekt. Je zorgt er uiteraard graag voor om je kans op die baan zo groot mogelijk te maken. Naast een klapper van een motivatiebrief en een fraai vormgegeven cv helpt je personal brand daarbij. Maar wat is personal branding eigenlijk en hoe kan jij dit fenomeen zo slim mogelijk voor jezelf laten werken. Dat alles ga ik met je delen in deze blog. Lees je mee?
3 tips voor jouw personal branding
Wat is personal branding?
Personal branding is een manier om jezelf te presenteren aan mensen die je nog niet kennen. Bijvoorbeeld je toekomstige baas of je soon-to-be collega’s. Hoe vaak heb je in het afgelopen jaar deze term voorbij zien of horen komen? 3 keer? 10 keer? Of zelfs vaker dan dat. Want jaren terug was branding nog echt iets voor organisaties. Professionele merken doen van alles om zichzelf van een gewenst imago te voorzien. En moeten hier vaak bakken met geld voor uitgeven. Zeg ik Duyvis, hoor jij de ‘voor als er een fuif is’ vanzelf achteraan. Of denk aan een Hello Fresh dat staat voor gezond, makkelijk en snel. Personal branding is in feite niks anders, maar dan zonder het dure kostenplaatje.
Tips voor jouw personal branding
Laat zien wie je echt bent
De kracht van personal branding is dat het je authenticiteit centraal stelt. Het laat zien wie jij bent en waar je voor staat. Iets waar je de laatste tijd misschien vaker bewust mee bezig bent. Waar je er in je middelbare schooltijd nog alles aan deed om ‘maar precies zo te zijn als de rest’ leer je nu steeds meer dat helemaal jezelf zijn ook helemaal oké is. Blijf daarin dicht bij jezelf en laat het geen trucje worden. Natuurlijk is het een optie om jezelf allerlei kwaliteiten toe te dichten die je misschien helemaal niet hebt, maar zeg nou eerlijk: hoe lang ga je dat volhouden? Voor het definiëren van jouw personal brand helpt het om voor jezelf antwoord te geven op de volgende vragen:
- Wat wil je als professional bereiken?
- Wat zijn jouw talenten?
- Welke kansen zie je voor jezelf op de arbeidsmarkt?
- Wanneer mag jij jezelf succesvol noemen?
Ken je publiek
Spoiler alert: hoe groot je ambities ook zijn, niet iedereen op de wereld gaat jouw brand boeiend vinden. Hoeft ook helemaal niet. Je wil juist opvallen bij hen voor wie het relevant is. Voor wie jij relevant bent. Je wil jezelf dus het volgende afvragen: bij welke groep wil ik bekend staan als expert in mijn vak? En waarom bij hen? Waarschijnlijk omdat het je ooit een toffe job of een fraaie promotie op kan leveren. Focus je daarom op wat jij voor een werkgever kan beteken en voor welke problemen jij een oplossing bent en hebt. Het zijn juist deze skills die je tot een meerwaarde gaan maken op de werkvloer. Welke het ook mag worden.
Onthoud waar je zichtbaar bent en welke indruk je maakt
Jezelf presenteren gaat verder dan je kledingstijl of de manier waarop je haren zitten. De opening van deze blog ging niet voor niks over jouw ‘online voetafdruk’. Er zijn mogelijk vele manieren waarop jij online vindbaar bent. Via LinkedIn, Instagram, Twitter, Tik Tok of eventueel met een eigen website. Stilstaan bij de indruk die je op deze platformen maakt op anderen kan nooit kwaad. Met het oog op jouw personal branding wil je hierin altijd op zoek naar de balans. De balans tussen de eerste indruk die je hier maakt en de indruk die je achterlaat wanneer iemand je zojuist in real life ontmoet heeft. Moet jij het vooral hebben van je creativiteit en je enthousiasme? Dan is het aanmaken van een superstrak LinkedIn profiel mogelijk niet het beste idee.
Zo, dat was tip nummer 3. Hopelijk kan je hiermee verder en helpt dit je bij het creëren van je eigen personal brand. Ben je hierin al vaker vastgelopen en krijg je graag hulp bij het ontdekken van jouw talent? Neem dan contact op met onze talentcoaches via het onderstaande formulier en let us do what we do best.
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan