Je verdiende loon. Dat is, als het goed is, wat jij krijgt voor je werkzaamheden. Bij de woorden loon of salaris zijn wij geneigd alleen maar te kijken naar de hoogte van het salaris, maar er komt nog veel meer bij kijken. Voordat je met je nieuwe baan start onderhandel je met je werkgever. Vaak staat er al het een en ander zwart op wit; een aantal voorwaarden zijn namelijk verplicht. Daarnaast zijn er ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarin is vaak veel mogelijk of bespreekbaar en deze kunnen jou mooie voordelen opleveren. Die voorwaarden zijn uiteindelijk misschien wel veel interessanter dan die paar euro’s meer per maand op je bankrekening. Hoe zit dit precies? En waar bestaan secundaire arbeidsvoorwaarden eigenlijk uit? Dat lees je hier.
Waar bestaan secundaire arbeidsvoorwaarden uit?
Primaire arbeidsvoorwaarden
Laten we het eerst eens hebben over de primaire arbeidsvoorwaarden. Deze vormen de basis van je arbeidsovereenkomst. Kort gezegd zijn het de antwoorden op de vragen: wat voor werk ga jij doen? Waar ga je dat doen? Voor hoelang is dat? En wat krijg jij daarvoor terug in salaris en verlof?
In een standaard arbeidsovereenkomst staat altijd vermeld:
- Naam & woonplaats van jou en van je werkgever
- De plaats waar jij komt te werken
- De functie(titel) of het soort werk wat jij doet
- Startdatum, de duur van contract en een opzegtermijn
- Hoeveel uur per dag of per week jij werkt
- Hoeveel salaris jij ontvangt en wanneer dit wordt betaald
- Welke collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is
- Het aantal vakantiedagen en de opbouw hiervan
- De hoogte van je vakantiegeld
- Een eventuele pensioenregeling
Waar bestaan secundaire arbeidsvoorwaarden uit?
Gelukkig zijn er nog veel meer voorwaarden die werkgevers bieden aan hun werknemers. Er valt dus nog genoeg te onderhandelen om je werk met plezier en voldoening te kunnen uitvoeren. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak niet verplicht, maar in veel gevallen wel heel gebruikelijk. Stuk voor stuk het onderzoeken waard, want ze kunnen je nu of juist op termijn veel opleveren. Om jou inspiratie te geven in je volgende contractonderhandelingen, hebben wij er een paar voor je op een rijtje gezet.
1. Vakantiedagen
Wettelijk gezien krijg je in Nederland minimaal vier keer jouw werkweek aan vrije dagen. Werk jij vier dagen per week? Dan betekent dat je minimaal zestien vrije dagen krijgt. Bij veertig uur zijn dat twintig vrije dagen. Dan hebben we het echt over het minimum aantal vrije dagen. Als uitzendkracht van Work-on krijg je bijvoorbeeld vierentwinig vakantiedagen. Ga je rechtstreeks bij een organisatie op contract? Dan kan dit flink verschillen. In een aantal gevallen zijn het aantal verlofdagen onderhandelbaar. Het is soms zelfs eenvoudiger om meer vakantiedagen te krijgen dan een hoger salaris.
2. Bonus, winstdeling of een dertiende maand
Als jij je werk goed doet, wordt dit door veel werkgevers beloond. Soms op organisatieniveau of afdelingsniveau en soms individueel. Veel werkgevers hebben een regeling waarin ze winstdeling, een dertiende maand of een eindejaarsuitkering in hun cao of voorwaarden hebben opgenomen. Bij een positief bedrijfsresultaat keren ze dan het personeel extra uit. Hoeveel dit is? Meestal een derde tot een volledig maandsalaris. Individuele bonussen kunnen heel aantrekkelijk zijn en kun je om veel verschillende redenen ontvangen. Bijvoorbeeld op resultaat, op tevredenheid of op persoonlijke ontwikkeling.
Eigen initiatief: Je kunt op eigen initiatief ook een prestatiebonus voorstellen. Bedenk dat bonusvoorwaarden niet standaard zijn, dus specifiek voor jou gelden. Het is in veel organisaties wel gebruikelijk om al het personeel gelijk te belonen binnen dezelfde functie(s).
3. Pensioen
Je bent er nu misschien nog niet zo veel mee bezig. Aan het begin van je loopbaan gaat pensioen opbouwen nou eenmaal niet zo snel en is het een ver-van-je-bed-show. Eenvoudig gesteld: pensioen is uitgesteld salaris met belastingvoordeel. En je werkgever betaalt vaak een groter gedeelte dan jij zelf. Als uitzendkracht van Work-on bouw je na 26 gewerkte weken pensioen op. Als je rechtstreeks bij een opdrachtgever op contract gaat moet je checken of en hoe zij (werkgevers)pensioen voor je opbouwen. Dit laatste scheelt je al gauw €125 per maand die je anders zelf opzij moet zetten.
4. Reiskosten | Auto, fiets of scooter van de zaak
Als je veel reist voor het uitvoeren van je functie is het gebruikelijk dat je een volledige reiskostenvergoeding krijgt of gebruik kunt maken van een leasecontract voor auto, fiets of scooter. Gebruik je een eigen auto of OV, dan is de minimale kilometervergoeding €0,19 per kilometer. Het is mogelijk om over je reiskosten aparte afspraken te maken. Kun je hiermee je eigen uitgaven verminderen dan is dat mooi meegenomen. Reiskostenvergoeding is niet verplicht. Krijg jij ze niet van je werkgever dan kun je jouw reiskosten (deels) aftrekken van de belasting.
5. Flexwerken | Telefoon of laptop van de zaak zijn extra arbeidsvoorwaarden
Werk jij regelmatig op een niet ingerichte (kantoor)plek dan zul je merken dat een laptop/tablet en mobiele telefoon onmisbaar zijn. Maak hier afspraken over. Soms is het makkelijk om een telefoonkostenvergoeding af te spreken waardoor je geen extra kosten maakt. Gebruikelijk is dat je een laptop en mobiele telefoon van de zaak mag gebruiken. Schade of verlies zijn dan vaak wel voor eigen rekening of met eigen risico.
6. Lunch | Zorgverzekering | Sporten via werk
Veel werkgevers bieden meer arbeidsvoorwaarden aan dan alleen salaris. Ze verzorgen bijvoorbeeld gratis of met korting jouw lunch. Werkgevers kunnen voor hun personeel ook collectieve kortingen verzorgen. Denk dan aan een sport- of fitprogramma of inkoopvoordeel voor elektronica. Sommige werkgevers vergoeden zelfs (deels) jouw zorgverzekering. Dit kan jou maandelijks tientallen euro’s schelen.
7. Ontwikkeling | Scholing & studie
Werkgevers investeren vaak in hun werknemers. Sommige organisaties besteden intern veel aandacht aan training, coaching en ontwikkeling. Dan wordt de ontwikkeling jou actief aangeboden. Bij andere werkgevers krijg je als werknemer zelf het beheer over jouw studiebudget. Opleiding of scholing is kostbaar, dus het bespaart behoorlijk als je dit via jouw werkgever kunt regelen. Bedenk dat, naarmate de opleiding meer kost of langer duurt, het heel gebruikelijk is om afspraken te maken over de terugbetaling van kosten bij een eventuele uitdiensttreding.
Bedankt voor deze informatie! En nu?
Nu heb jij van ons alle tools gekregen die je nodig hebt om te bepalen of jij krijgt wat je verdient, primair én secundair. Als jij dat weet, kun jij concluderen of er iets moet veranderen. Als dit het geval is volgt de laatste stap. Het bespreekbaar maken van wat jij vindt dat je verdient.
Het is prettig om goed advies te krijgen. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op. Onze talentcoaches helpen jou graag verder.
"*" geeft vereiste velden aan