Wat betekenen 'wachtdagen' en 'wachtdagen compensatie'?

Veelgestelde vragen  >   Wat betekenen 'wachtdagen' en 'wachtdagen compensatie'?


Wachtdagen zijn ziektedagen die niet worden uitbetaald. Welke regels op jou van toepassing zijn hangt af van de fase waarin jij je bevindt.

Wat betekenen 'wachtdagen' en 'wachtdagen compensatie'?Veelgestelde vragen  >   Wat betekenen 'wachtdagen' en 'wachtdagen compensatie'?


Wachtdagen zijn ziektedagen die niet worden uitbetaald. Welke regels op jou van toepassing zijn hangt af van de fase waarin jij je bevindt.Fase 1 & 2

In fase 1 en fase 2 is er sprake van 1 wachtdag. Dit is ingevoerd na een wetswijziging op 1 juli 2023. Dit betekent dus dat als je ziek bent, je de eerste werkdag als uitzendkracht niet krijgt uitbetaald. Vanaf de tweede dag ontvang je via Work-on 90% van je afgesproken loon gedurende het eerste jaar. De wachtdagcompensatie is sinds diezelfde wetswijziging op 1 juli 2023 komen te vervallen.

Fase 3

Ook in fase 3 is er bij ziekte sprake van 1 wachtdag. De gemaakte afspraken hierover liggen vast in de CAO voor uitzendkrachten.

Heb je nog vragen?


Neem contact met ons op

Fase 1 & 2

In fase 1 en fase 2 is er sprake van 1 wachtdag. Dit is ingevoerd na een wetswijziging op 1 juli 2023. Dit betekent dus dat als je ziek bent, je de eerste werkdag als uitzendkracht niet krijgt uitbetaald. Vanaf de tweede dag ontvang je via Work-on 90% van je afgesproken loon gedurende het eerste jaar. Omdat je tijdens wachtdagen niet wordt uitbetaald, heb je recht op wachtdagcompensatie. Dit is een procentuele opslag op het bruto-uurloon. De wachtdagcompensatie is bedoeld om het verlies van inkomen op te vangen als een uitzendkracht ziek wordt.

Fase 3

Ook in fase 3 is er bij ziekte sprake van 1 wachtdag. De gemaakte afspraken hierover liggen vast in de CAO voor uitzendkrachten.

Heb je nog vragen?


Neem contact met ons op

Geen antwoord op je vraag?

Hè balen. Hoe kunnen wij je wel verder helpen? Je kunt ons altijd bellen of mailen, of wij mailen jou.

    Wat doen wij met jouw gegevens? Lees er alles over in ons privacystatement.