Carrièreswitch maken? Zo weet je dat het tijd is

Carrière 2 april 2024

Het maken van een carrièreswitch. Dat is spannend met de hoofdletter S. Je denkt er sterk over na, maar echt doorpakken is lastig. Daarom deze carrièreswitch gids. Wat zijn de signalen, met wie moet je praten, wat moet je doen? Bestaat er een stappenplan en hoe zit het met de risico’s? Genoeg vragen die een goed antwoord kunnen gebruiken. Je vindt het allemaal hier! Inclusief voorbeelden van mensen die met succes een carrièreswitch gemaakt hebben. Lees je mee?  

Signalen dat je toe bent aan een carrièreswitch

Je twijfelt of je huidige carrièrepad nog bij je past. Die twijfels komen ergens vandaan. De vraag is nog even vanuit welke hoek. Alle aanleiding om een aantal veelgehoorde signalen op een rijtje te zetten. Welke van de punten uit het onderstaande overzicht komen jou bekend voor?

Signaal  Uitleg 
Geen voldoening meer uit je werk halen  Wanneer het werkplezier is verdwenen voelt je baan mogelijk als een sleur.  
Ongezonde dosis stress ervaren   Aanhoudende stress kan zorgen voor uitputting of op termijn zelfs een een burn-out 
Het missen van een doel of uitdaging   Je ervaart je baan als saai en werkt voor je gevoel nergens naartoe. Wanneer verveling toeslaat groeit de kans op een bore-out 
Niet blij met je arbeidsvoorwaarden  De tegenprestatie die je ontvangt voor je werkzaamheden kunnen in jouw ogen beter.  
Geen ruimte om te groeien of te ontwikkelen  Het gebrek aan toekomstperspectief maakt dat je uitgekeken raakt op je baan en/of de branche waarin je nu werkzaam bent.  
Blijven hangen in je baan vanwege de zekerheid  Wanneer je veiligheid kiest boven alles. Omdat al het nieuwe je te eng of te onzeker is. Ook een gouden kooi syndroom kan je gevangenhouden.  
Je werk geeft geen energie maar kost je energie  Na elke werkdag heb je een uitgeblust en futloos gevoel. Ongeacht of het een drukke dag was of niet.   

En? Kan je 1 of meerdere vinkjes zetten? Dan is dit mogelijk een teken aan de wand. Is dit op te lossen door te switchen van werkgever? Of is serieus nadenken over een carrièreswitch echt de moeite waard?

Wat zijn de risico’s van een carrièreswitch?  

Geen carrièreswitch is zonder risico. Mogelijk vind je er toch helemaal niks aan, vallen de doorgroeimogelijkheden tegen of slaag je er niet in om de benodigde papieren te halen. Wanneer je een reden wil vinden om die carrièreswitch niet te maken, is ‘ie altijd snel gevonden. Weet dat er altijd een oplossing is wanneer een nieuwe baan tegenvalt. De vraag is eerder of jij en je carrière gebaat zijn bij dit doemdenken. Draai het eens om; Wat als het wél lukt? Wat als het nog beter uitpakt dan je nu al hoopt?! Zeker wanneer blijven werken in de functie die je nu hebt niet goed voelt, brengen die positieve gedachtes je verder. De kans bestaat dat je binnen een nieuw vakgebied instroomt op een beginnersniveau. Dat is helemaal niet erg. Zeker niet wanneer er intern veel doorgroeimogelijkheden zijn en er een persoonlijk traject wordt opgezet.  

Ben je nog zoekende naar dat wat echt bij je past, ook dan zijn er verschillende routes die je kan bewandelen. Eerder aan loopbaanbegeleiding gedacht? Binnen de Work-on muren liever talentcoaching genoemd. Hierin wordt er op basis van jouw skills, je ervaring, je voorkeuren en je valkuilen gekeken en gezocht naar een baan waarvan jij 100% dat ‘hier hoor ik thuis gevoel’ krijgt.   

Plan van aanpak voor de aanzet tot een carrièreswitch 

Stap 1: Som je interesses, vaardigheden en je sterke punten op 

Alles wat niet bevalt aan je huidige baan mag je nu even laten. Beginnen doen we bij de basis. Waar ben je goed in? Wat geeft je energie? Waar word je echt gelukkig van? Dat is waar je kracht ligt en waar je dicht bij je eigen werkgeluk gaat komen. Schrijf als stap 1 eens een lijst uit waar je sterke punten, je interesses en je vaardigheden op staan. Ook wel bekend als je skills of je kwaliteiten. Los van het feit dat die lijst je hopelijk een goed gevoel geeft, gaat ‘ie je ook verder helpen. 

Stap 2: Onderzoek verschillende branches en ga in gesprek 

In welke branche of welk vakgebied ga jij je echt thuis voelen, dat wil je onderzoeken. Aan verschillende branches geen gebrek. Marketing, sales, finance, logistiek, het onderwijs of de zorg. Welke banen zijn er te vinden in die wildgroei aan branches en sluiten er 1 of meerdere goed aan bij de lijst die je zojuist bij stap 1 hebt opgesteld? Eenmaal tot een selectie aan interessante branches en functies gekomen, dan is het verstandig om in gesprek te gaan met mensen die actief zijn in deze tak van sport. Niemand gaat je meer vertellen over een functie dan een ervaringsdeskundige. Hoe is het om te werken als, wat maakt dat zij nog elke dag werkplezier beleven, heeft de rol toekomstperspectief en hoe kom jij daar waar zij n nu zijn? 

Begin je zoektocht binnen je persoonlijke netwerk. Zelfs als deze persoon niet direct in je eigen netwerk zit, vind je deze misschien wel in het netwerk van jouw netwerk. 

Stap 3: Werk aan je eigen ontwikkeling 

Door te focussen op je persoonlijke ontwikkeling stoom jij jezelf zo snel mogelijk klaar voor die beoogde nieuwe functie. Overweeg je een cursus of een opleiding te volgen? Dat betekent goed nieuws voor je kennisniveau, je baankansen en je toekomstperspectief. Ben je meer van de praktijk, dan biedt het aangaan van een traineeship mogelijk uitkomst. Traineeships geven een versnelde route richting waardevolle praktijkervaring en bieden een manier om de kneepjes van het vak te leren. Zonder dat hier (vanuit beide partijen) direct beloftes aan vastzitten. 

Stap 4: Schrijf een actieplan uit 

In je besluit om het roer in je carrière om te gooien ga je niet over 1 nacht ijs. Logisch ook. Om het overzicht te bewaren doe je er goed aan om voor jezelf een actieplan uit te schrijven. Van het eventueel starten aan een opleiding en het rondvragen in je netwerk tot het solliciteren naar een beoogde functie. Hoe lang heb je nodig en wat moet je wanneer doen om daar te komen waar je wil zijn? Hoe gedetailleerder je actieplan, des te meer houvast het je biedt.

Voorbeelden van een succesvolle carrièreswitch   

Extra steuntje in de rug nodig? Goed voorbeeld doet volgen. Daarover geen twijfel. En in het (willen) maken van een carrièreswitch ben je geen uitzondering. Vele mensen zijn je voorgegaan. Denk aan mensen die na jaren overstappen naar de zorg of hun ervaring in het bedrijfsleven overbrengen op studenten in het beroepsonderwijs.  

Een aantal bekende voorbeelden? Acteur Levi van Kempen ruilde een leven voor de camera’s in voor een rol in de cockpit als piloot. Arie Boomsma opende op latere leeftijd met succes een eigen gym en Michael Jordan maakte een uitstapje als honkballer. Een switch die vanaf 1994 2 seizoenen duurde en niet zo succesvol werd als zijn basketbal loopbaan. Al was die natuurlijk ook lastig te overtreffen met o.a. 6 NBA-titels en 5 MVP-awards.  

In de categorie ‘iets minder bekend, maar zeker net zo succesvol’. Na de meest bijzondere en uiteenlopende jeugddromen koos Jens voor een carrière als klantadviseur bij Independer. En verdienstelijk ook. Bij Work-on lees je hoe hij tot die keuze kwam en wat het hem allemaal opgeleverd heeft.

Oké, en nu?

Nu heb jij de handvaten om een weloverwogen keuze te maken. Al zegt dat uiteraard niet dat je er helemaal alleen voor staat. Gaat die carrièreswitch er komen? En wil je graag eens sparren over je eigen ontwikkeling, je actieplan of je werkgeluk in het algemeen? Alles kan! Ik ben slechts 1 berichtje bij je vandaan. Vul hieronder je gegevens in en dan spreek ik je snel. Beloofd! 

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Blog Carrière Carrièreswitch Werkvloer

Lieke Bronkhorst

Talentcoach