Studeren is nog altijd niet goedkoop. Het initiatief van de Rijksoverheid om het volgen van een studie toch mogelijk te maken via het STAP budget helpt. Het nadeel is: niet lang meer. Eind 2023 komt de laatste kans om deze eenmalige bijdrage van €1000.- aan te vragen. Het STAP budget is bezig met een afscheidstournee. Net als deze blog dus. En toch is het tijd voor een update. Want wat is nu precies de status van het STAP budget, welke opleidingen kan en mag je hier nog mee volgen en wat doe je als je niet als gelukkige uit deze loterij gekomen bent?
STAP budget 2023 wanneer en voor wie?
Een STAP budget aanvragen? Zorg dat je aan deze voorwaarden voldoet
Aan de voorwaarden om kans te maken op een eenmalige bijdrage is niet veel gesleuteld door de overheid. Om officieel kans te maken is het belangrijk dat je een specifiek rijtje voorwaarden af kan vinken. Dit rijtje ziet er als volgt uit. Je:
- bent tussen de 18 en 67 jaar oud (pensioenleeftijd)
- werkt in loondienst, als ZZP’er of bent momenteel zoekende naar een baan
- start binnen 3 maanden met de specifieke opleiding waarvoor je de bijdrage aanvraagt
- hebt deze subsidie nog niet eerder ontvangen
- neemt de cursus of opleiding af bij een erkend stap aanbieder
- ontvangt as we speak geen andere financiële bijdragen vanuit de overheid. Denk aan een studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming van schoolkosten.
Overal een vinkje staan? Dan is het een kwestie van de juiste opleiding vinden en duimen dat je door de (opnieuw verwachte) wachtrij komt.
Deze opleidingen zijn nog te volgen met het stap budget
Na felle kritiek is er voor de terugkeer van het STAP budget streng gekeken naar het aanbod aan opleidingen. De regels zijn nu strenger dan voorheen. Het gevolg? Bye bye snoepreisjes naar Bali en ook crypto cursussen gaan in de ban. Deze en andere korte opleidingen vallen niet langer in de categorie zelfontwikkeling. De subsidie aanvragen kan alleen nog voor opleidingen die door de overheid zelf erkent worden. Denk aan hbo-bachelors, hbo-masters, mbo-opleidingen en verkorte versies daarvan.
Aan keuze nog altijd geen gebrek. Het aanbod gaat van een opleiding tot backoffice medewerker of juridisch medewerker tot een of een cursus sociale psychologie of cognitieve gedragstherapie. Het voltallige aanbod vind je uitgebreid terug op de site van verschillende erkende aanbieders.
Liever direct praktijkervaring opdoen? Bekijk het actuele Work-on vacatureoverzicht
Populariteit STAP budget eerder door het dak
Jezelf aanmelden? Dat kan op 18 september wanneer de klok 10 uur slaat. Wel kan het even duren voor je er doorheen bent. Heb je al eerder tevergeefs pogingen gedaan om deze subsidie te strikken? Vijf of zes uur durende wachtrijen waren bij de eerdere uitdeel momenten geen uitzondering. Het budget, dat is van 50 miljoen per kwartaal teruggeschroefd naar 10 miljoen per kwartaal. Met een bedrag van €1000.- per persoon is de rekensom geen hogere wiskunde. 10.000 gelukkigen. Klinkt als een kleine kans, maar het is de vraag wat de strengere voorwaarden met de populariteit van het STAP budget gaan doen.
En nu?
Wanneer je 1 van de gelukkigen bent ga je uiteraard die felbegeerde opleiding volgen, maar welke keuze maak je wanneer je niet als winnaar uit deze loterij bent gekomen? Als je het mij vraagt heb je een drietal opties:
Wachten op de laatste ronde
Een voordeel van de recent gekozen STAP budget opzet is dat er nog een laatste kans komt. Laatste ronde, laatste kansen. Wanneer? 15 november, 10:00 uur sharp. Mogelijk heb je deze keer meer geluk. Ik help het je hopen. Zo niet, zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven.
Ga het gesprek aan met je werkgever
Het volgen van die specifieke opleiding draagt bij aan jouw kennis en skills. Daar profiteer jij van, maar je werkgever net zo goed. Dikke kans dus dat men bereid is om de kosten voor deze opleiding op zich te nemen. In een gesprek is er de kans om men te overtuigen van de meerwaarde van de beoogde opleiding en hoe zich dat in je functie gaat terugbetalen. What’s in it for them? Op kosten van je baas een opleiding afronden om vervolgens na 3 maanden van job wisselen? Daar zit men natuurlijk niet op te wachten. Dus is de vraag: welke toezeggingen kan je zelf doen?
Denk bijvoorbeeld aan een toezegging dat je na het behalen van je diploma nog minimaal 2 jaar of langer blijft zitten waar je zit. Switch je toch? Dan betaal je een deel terug.
Die opleiding zelf financieren zonder stap budget subsidie
In scenario 3 betaal je deze cursus of opleiding geheel uit eigen zak. Dat maakt dit scenario ook direct je minst favoriete in dit rijtje, I know. Maar wanneer je overtuigt bent van dat wat je gaat leren tijdens die extra uren studeren, is het elke cent waard. Beschouw het als een investering in jezelf die zich gaat terugbetalen. Op de korte en de lange termijn.
Welk scenario ook gaat winnen, ik wens je alle succes.
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan