Eén maand na Prinsjesdag zijn de gevolgen voor HR en de arbeidsmarkt nog steeds een hot topic. Hier zijn drie belangrijke punten waar ik graag met je naar wil kijken.
- Meer vast, minder flexibel
- Meer werken moet lonen
- Meer flexibiliteit en innovatie op de arbeidsmarkt
We bespreken de plannen van Prinsjesdag in chronologische volgorde en staan stil bij de mogelijke impact van deze punten op de arbeidsmarkt.
-
Meer vast, minder flexibel
Op Prinsjesdag werd bekend dat de overheid wil dat meer mensen een vaste baan krijgen en dat het gebruik van flexibele contracten wordt beperkt. Dit is gebaseerd op de adviezen van de Commissie Borstlap, die een paar jaar geleden aangaf dat de balans tussen vast en flexibel werk zoek was. Te veel mensen zitten vast in onzekere tijdelijke banen, en dat moet anders. Daarom wil het kabinet regels aanscherpen om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten, oproepkrachten en tijdelijke werknemers meer zekerheid krijgen.
Goed nieuws voor de werkzekerheid, maar wat betekent dit voor jouw organisatie? Meer vaste medewerkers kunnen zorgen voor meer stabiliteit en continuïteit in je team. Maar hoe behoud je de flexibiliteit die juist handig is in drukke periodes? Dit zijn vragen waar je over na wilt denken. Hoe ga jij hiermee om?
-
Meer werken moet lonen
De overheid wil dat het aantrekkelijker wordt om meer uren te gaan werken. Dit willen ze doen door belasting op werk te verlagen en de arbeidskorting te verhogen. Met andere woorden, als je meer werkt, houd je er ook meer aan over. Bovendien willen ze kinderopvang goedkoper en toegankelijker maken, zodat ouders makkelijker de stap kunnen zetten naar een fulltimebaan.
Het klinkt goed in theorie, maar is dit genoeg om het personeelstekort op te lossen? Zeker in sectoren waar nu al flink wat mensen tekort zijn. Wat denk jij? Zou dit voor jouw team werken? En motiveert het jouw medewerkers om meer uren te maken?
-
Meer flexibiliteit en innovatie op de arbeidsmarkt
Om de druk op de arbeidsmarkt te verlichten, zet het kabinet ook vol in op technologie en innovatie. Er komt 162 miljoen euro vrij om bedrijven te helpen met digitalisering en automatisering. Denk aan subsidies voor het inzetten van robotica en kunstmatige intelligentie, zodat repetitief werk makkelijker geautomatiseerd kan worden.
Met deze technologie kun je dus misschien een deel van de personeelsdruk opvangen, maar hoe realistisch is dat op dit moment voor jouw organisatie? Kun je bepaalde processen automatiseren zonder dat de kwaliteit of de klanttevredenheid eronder lijdt? En hoe snel kun je zo’n systeem implementeren? Het is belangrijk om hier nu al goed over na te denken.
Meer lezen over de gevolgen van de plannen die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag? Lees verder op de website van Rijksoverheid.