Kennisbank

Welkom op de kennisbank. Hier vind jij alle informatie omtrent solliciteren, carrière, hr en recruitment.

 
 

Wat is de arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt is een gekozen titel voor de verhouding tussen vraag en aanbod van en naar werknemers. In tegenstelling tot een ‘gewone’ markt gaat het hier om een abstracte omgeving en niet om een fysieke plek waar je daadwerkelijk kan samenkomen.

Wanneer is er sprake van een ruime arbeidsmarkt?

De term ruime arbeidsmarkt is actueel wanneer het vinden van een baan lastig is voor de werknemer. Dit aangezien het aantal mensen dat op zoek is naar een (nieuwe) baan, hoger ligt dan het aantal vacatures dat open staat. Hiermee ligt de werkgelegenheid lager dan het aantal werkzoekenden. Dit biedt een werkgever over het algemeen meer ruimte om kieskeuriger te zijn t.o.v. die aan te nemen nieuwe collega.

Wanneer is er sprake van een krappe arbeidsmarkt?

De term krappe arbeidsmarkt is daarentegen actueel wanneer het vinden van een nieuwe baan makkelijker is voor de werknemer. Dit aangezien het aantal openstaande vacatures op dat moment groter is dan het aantal werkzoekenden. Dit legt de ‘macht’ bij de werkzoekenden aangezien er meer te kiezen m.b.t. die nieuwe job. Hiermee staat een krappe arbeidsmarkt haaks op een ruime arbeidsmarkt. Kleine disclaimer: ook op krappe arbeidsmarkt bestaat de kans dat er in bepaalde sectoren nog altijd schaarste heerst. Het is eerder een term die de algehele situatie samenvat.

Wat verstaan we onder een flexibele arbeidsmarkt?

In een flexibele arbeidsmarkt is het gedeelte werkzamen met een flexibel contract groter dan het deel met een vast contract. Wat zijn de laatste cbs cijfers over de arbeidsmarkt? De arbeidsmarkt is dynamisch en wisselt ieder kwartaal. De statistieken over de arbeidsmarkt worden ieder kwartaal bijgehouden en gepubliceerd door het Centraal Bureau voor Statistiek. Zowel de cijfers van de arbeidsmarkt 2021 als de cijfers voor de arbeidsmarkt 2022 zijn hier terug te vinden.

Klaar om te solliciteren?

Vacatures bekijken in...

Of ontvang de vacatureupdate.