Jouw ideale functie herkennen: hoe doe je dat?

Solliciteren 5 april 2024

De ideale functie herkennen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch denkt iedereen er wel eens over na. Is wat ik nu doe wel helemaal mijn ding? Welke functie past nou echt bij mij? Soms is het gras nu eenmaal groener aan de overkant. En in sommige gevallen past een andere functie gewoon beter bij jou. Welke vragen kun jij jezelf stellen om te kunnen herkennen of dit wel de juiste functie voor jou is? Ik help je graag op weg.

Verveling in je functie

Kun jij het nieuwe seizoen van Homeland kijken tijdens je werkuren in één week? Heb jij regelmatig momenten dat jij je verveelt op je werk? Zit jij met de vragen: waar doe ik dit voor? Wie is hier eigenlijk mee geholpen? Ok, duidelijk, dit is simpelweg niet de functie voor jou.

Stress, stress en nog meer stress

Pieker jij ’s nachts vaak over je werk? Kun je er niet van slapen? Je raakt uitgeput en angstig omdat je niet aan de verwachtingen voldoet? Uitdaging ervaren is fijn, maar totaal niet weten hoe je een doel gaat halen is letterlijk zenuwslopend. Jouw functie is in dit geval te uitdagend of het werk ligt te ver buiten jouw comfortzone.

Wat als ik een ‘wel oké’ functie heb?

Stel dat je bovenstaande struggles niet vaak meemaakt. Of zelfs helemaal niet. Betekent dit dat jij nu de perfecte functie hebt? Misschien, maar er is een verschil tussen ‘prima’ of ‘ok’ en ‘ideaal’? We gaan dus nog even verder graven.

Hoe herken ik mijn ideale functie?

Het komt qua gevoel neer op ‘flow’. Maar wat is ‘flow’? Dat je helemaal opgaat in je werk. De tijd vliegt voorbij, honger bestaat niet, je bent niet moe te krijgen, je verzet bergen werk en boekt resultaat. Als jij in een flow werkt, betekent dit waarschijnlijk dat je de ideale functie voor jou te pakken hebt. Waarom flow een goede graadmeter is? Flow is een state-of-mind die je niet zomaar kunt bereiken. Jouw talenten en vaardigheden worden benut én jouw drijfveren spelen een grote rol. Pas dan kom je in een flow.

Meer weten over flow? Het begrip ‘flow’ is uitgewerkt door Mihaly Csikszentmihalyi. In deze TED-talk legt hij goed uit wat het is.

Geen tijd voor het filmpje?

Dan hier alvast een korte samenvatting. Bij het uitvoeren van jouw functie moeten twee zaken in balans zijn. Enerzijds de uitdaging en verantwoordelijkheid die jij krijgt, de zogenaamde challenges. Anderzijds jouw vaardigheden, ook wel jouw skills of abilities genoemd. Neemt één van beide toe? Dan moet de andere mee. Gebeurt dit niet, dan verandert jouw ‘fit’ met de functie langzaam maar zeker.

Checklist voor de ideale functie

Kom erachter of dit jouw ideale functie is met deze checklist

  • Je merkt regelmatig in ‘flow’ te zijn
  • Je hebt taken die jij leuk vindt om uit te voeren
  • Je werkt aan doelen die jij begrijpt en belangrijk vindt
  • De organisatie en het werk passen bij jouw persoonlijkheid
  • Naarmate jij je werk beter uitvoert, wordt er meer van jou verwacht
  • Als jij nieuwe ideeën hebt dan krijg jij de ruimte om die uit te werken
  • Jij krijgt de ruimte om je te ontwikkelen en wordt steeds beter in je werk
  • Jij kunt op een werkdag zelf rust nemen zodat je energie op peil blijft
  • Jij kunt op een werkdag (sociaal) investeren in collega’s om je hoofd fris te houden
  • Jouw leidinggevende en collega’s weten jou te motiveren én af te remmen

De ideale functie

Wat als het nou bijna helemaal goed zit? Jouw checklist is zo goed als afgevinkt? Ga dan het gesprek aan met jouw leidinggevende om ook die laatste vinkjes te kunnen zetten. Ja, daar heb je soms wat lef voor nodig. Toch zou ik je adviseren om ervoor te gaan. Ontbreken er te veel vinkjes? Ga ook dan het gesprek aan. Ga op zoek naar die droombaan en laat je adviseren door mensen die er verstand van hebben. Vraag je omgeving naar input over jouw kwaliteiten en waar jij volgens hen zou passen. Ga in gesprek met mensen die het netwerk hebben om je verder te helpen.

Mag er aan jouw situatie wel iets verbeterd worden? Dan is het prettig om goed advies te krijgen. Een nieuwe baan of functie kan het antwoord zijn. Maar welke functie? En waar? Bij Work-on draait het juist om het beantwoorden van die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Dat begint altijd met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk waar jij past. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op!

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Carrière Onzekerheid Reflectie Werkvloer

Hanna Hermsen

Talentcoach